Tag Archives: studiu

Antreprenoriat Featured Start-Up

Antreprenorii vorbesc: imaginea negativa a esecului, un obstacol

[dropcap]A[/dropcap]ntreprenorii romani nu dispun de informatii relevante in legatura cu sursele de finantare, organizatiile care sprijina antreprenoriatul, si programele de educatie destinate lor. Mai mult decat atat, imaginea negativa a esecului in afaceri in Romania, dar si mediului economic dificil, sunt obstacole importante pentru antreprenori. Acestea sunt concluziile primei editii a  barometrului “Antreprenorii vorbesc” (PDF), lansat de Ernst & Young in premiera la Romanian Business Leaders Summit si pe Wall-Street.ro.

 

„Antreprenoriatul reprezinta esenta initiativei si a economiei de piata. Este sursa leadership-ului, a marilor afaceri de familie si a corporatiilor care au influentat viata oamenilor in istoria recenta. Am dezvoltat acest proiect pentru a sustine si promova afacerile antreprenoriale de succes si principiile care au facut posibila performanta lor in Romania. Antreprenorii Vorbesc este un proiect care devine realitate prin antreprenori si pentru antreprenori,” a declarat Bogdan Ion (foto), Managing Partner Ernst & Young Romania.

Barometrul Antreprenorii Vorbesc analizeaza perceptiile a 95 de antreprenori locali, care au raspuns chestionarului Ernst & Young in perioada 1 iunie – 15 august 2012, dar si cele exprimate in cadrul interviurilor directe realizate cu 12 cunoscuti antreprenori romani.

Cultura antreprenoriala: o perceptie negativa asupra esecului in afaceri

Chiar daca 50% din respondenti sunt de parere ca societatea si cultura romaneasca este incurajatoare pentru ei, raspunsurile lor privind modul in care este perceput esecul in afaceri de catre mediul de afaceri si societate in ansamblu nu sunt deloc incurajatoare: doar 12% au raspuns ca esecul este perceput ca o oportunitate de invatare, in timp ce 32% considera ca este un obstacol pentru viitoarele proiecte de afaceri, iar 24%, un indicator al lipsei competentelor.

 

Amploarea acestor raspunsuri arata ca Romania este inca departe de a deveni o societate care acorda sprijin antreprenorilor, indicand o tendinta de descurajare pentru asumarea riscului in start-up-uri.

Imbunatatirea comunicarii privind succesul antreprenorilor si promovarea oportunitatilor de cariera si dezvoltare personala oferite de antreprenoriat sunt actiunile percepute a avea cel mai mare impact asupra imbunatatirii culturii antreprenoriale in urmatorii trei ani.

Read More
Antreprenoriat Featured

Antreprenori + inovatie = optimism

[dropcap]A[/dropcap]ntreprenorii sunt optimisti in ceea ce priveste locurile de munca pe care le vor crea anul acesta, circa 54% dintre cei peste 600 de intreprinzatori care au raspuns studiului Ernst & Young Entrepreneur Of The Year (Global job creation 2013), realizat de catre compania de consultanta Ernst & Young. Ei spun ca vor face noi recrutari in 2013.

“Inovatia duce la crearea de locuri de munca. Aproximativ 74% dintre antreprenorii care cred ca inovatia este un avantaj competitiv spun si ca inovatia este o metoda de a crea locuri de munca. Aceasta perceptie este vitala pentru viitorul economiei mondiale. De exemplu, un sondaj realizat de Global Capital Confidence Barometer, arata ca numarul de companii americane din Fortune 500 care au de gand sa creeze noi locuri de munca a scazut de la 48% in aprilie anul trecut la 32% in octombrie, in timp ce majoritatea antreprenorilor din Ernst & Young Entrepreneur Of The Year se asteapta sa isi mareasca numarul de angajati anul acesta.”

Acelasi studiu mai arata ca in prezent competentele conteaza mai mult decat oricand.

Abilitatile care conteaza cel mai mult pentru antreprenori atunci cand angajeaza sunt cunostintele pe care un candidat le are despre industria in care va lucra (57%), cunostintele de vanzari si marketing (25%) si cele de management (22%).

 

 

Read More
Featured

Atitudine deschisa a romanilor fata de antreprenoriat. Asa, si?

Voi publica cu consecventa pe blog toate studiile relevante despre antreprenoriat, mai ales pe cele care descriu starea spiritului intreprinzator din Romania. Un studiu foarte proaspat, realizat de gigantul Amway dupa o munca pe teren in perioada mai – iunie 2012, descrie atitudinile oamenilor fata de antreprenoriat. Au fost analizate 16 tari europene, printre care si Romania.

 

Studiul dezvaluie potentialul major al antreprenoriatului pe timp de criza:

· 66% dintre romani au o atitudine pozitiva fata de desfasurarea unei activitati independente, in timp ce 18% au o abordare negativa;
· 69% dintre europenii chestionati din 16 tari au o atitudine pozitiva fata de desfasurarea unei activitati independente;
· danezii demonstreaza cea mai deschisa atitudine, ungurii cea mai putin deschisa;
· fata de 2010 si 2011, potentialul pentru desfasurarea unei activitati independente ramane constant in toata Europa;
· 50% dintre greci se vad punand bazele propriei afaceri;

 

Ce anume ii motiveaza pe viitorii antreprenori? Cele mai importante aspecte pentru europenii chestionati in a pune pe picioare propria afacere sunt „independenta de un angajator” (45%), „autoimplinire, posibilitatea de a-si realiza propriile idei” (38%) si „perspectivele pentru venituri secundare” (33%). „Lipsa capitalului initial” (57%), „situatia economica nesigura” (44%) si „teama de esec” (35%) sunt percepute ca fiind cele mai mari obstacole.

 

Ok, toate bune si frumoase. Mai mult de jumatate dintre romani manifesta o pozitie de deschidere fata de antreprenoriat, dar este suficient?

 

 

Read More