Tag Archives: Mircea Goia

Featured

Vesti bune pentru antreprenori: incubatoare si platforme online

[dropcap]A[/dropcap]m semnale ca toamna aceasta va fi foarte dinamica pentru toti actorii principali ai ecosistemului antreprenorial (intreprinzatori, finantatori, consultanti, mentori, media, institutii de stat, fundatii, etc). Urmeaza sa vedem incubatoare de afaceri, programe de educatie pentru viitorii si actualii antreprenori, conferinte faine si comunitati organizate in mod sanatos care explica pe indelete avantajele si amenintarile antreprenoriatului.

Nici nu a venit toamna si iata deja cateva proiecte proaspete de urmarit. Toate vestile bune de mai jos sunt cuplate cu un interes in crestere al mediei* fata de antreprenori (atentia presei pentru antreprenoriat este de 55% in Romania, in comparatie cu media de 50% din UE).

1. Proiectul M.incubator

[dropcap]M[/dropcap]ediafax Group a lansat un program de sprijin si promovare pentru start-up-urile si antreprenorii aflati in faza de inceput a proiectului lor. Detalii la Orlando.ro si in comunicatul de mai jos:

M.incubator isi propune sa gaseasca proiecte cu potential si sa adauge la ele expertiza grupului, forta sa de marketing si, daca e nevoie, inclusiv capital.

“Cautam idei bune si proiecte in faza de start-up, pentru a le ajuta sa ajunga mai devreme pe piata si mai repede sus, in atentia clientilor si consumatorilor. Credem ca in Romania sunt nenumarate exemple de vizionari si companii cu proiecte de business realiste si inovative, carora le lipseste doar un partener puternic pentru a reusi”, spune Cosmin Ghinea, Director de dezvoltare al Mediafax Group.

Orice start-up romanesc poate aplica la M.incubator cu un proiect din servicii, aplicatii de mobil, e-commerce sau cu proiecte de continut original. Este vorba de proiecte aflate la inceput de drum, adresate pietei romanesti, dar sunt luate in calcul si relansari care propun o noua abordare a pietei sau produse noi cu potential de dezvoltare, inclusiv pe piata internationala. Se cauta oameni capabili sa convinga, buni vanzatori, proiecte si formate de content original, servicii care pot cuceri piata locala sau globala.

Celor interesati de fenomentul incubatoarelor de afaceri le recomand articolul de ieri din Harvard Business Review, The Problems With Incubators, and How to Solve Them, a carui concluzie este simpla, gandire pe care M.incubator pare a fi construit: incubatoarele de afaceri trebuie sa fie decuplate de ideea de finantare si sa ofere start-upurilor valoare adaugata.

2. Pagina startup-urilor romanesti

[dropcap]A[/dropcap]ntreprenorul roman Mircea Goia, mutat din 2005 in SUA, a lansat RomanianStartups.com, un site informativ despre startup-urile romanesti, propunandu-si sa aduca laolalta sute de antreprenori si proiectele lor, facandu-le cunoscute pe plan mondial.

Site-ul a fost lansat in urma cu patru luni, dupa o investitie de circa 7-8.000 de euro. [Wall-Street.ro]

Nu exista o taxa de inscriere pentru startup-uri, filtrul principal fiind ca acestea sa fie din tehnologie si Internet si sa nu fie vechi – peste 3-5 ani.

“In viitor am in plan sa introduc si o sectiune dedicata firmelor de IT romanesti dar care au deja vechime in domeniu – Bitdefender, Siveco, Oracle Romania, Microsoft Romania”, spune Mircea Goia.

Exista, de asemenea, o pagina destinata statisticilor avand la baza datele colectate.

3. Platforma We Are Here

[dropcap]T[/dropcap]ot in august a fost lansat We Are Here, un instrument online extrem de prietenos cu utilizatorul si complex pentru finantarea proiectelor creative independente. Platforma le ofera artistilor, inovatorilor, educatorilor si inventatorilor sansa sa-si dezvolte proiectele cu ajutorul direct al comunitatilor lor.

Crowdfundingul este actiunea prin care publicul poate sa finanteze proiectele unor persoane sau organizatii, primind in schimb recompense din partea initiatorilor. Mii de proiecte creative sunt finantate zilnic la nivel mondial prin crowdfunding.

We Are Here primeste proiecte din muzica, film, teatru, arta urbana, design si expozitie, publishing, tehnologie, stiinta si educatie, mici sau mari, cu traditie sau in stadiul de concept, care au nevoie de sustinere financiara. In cazul in care nu va este foarte clar in ce categoria s-ar incadra, nu e nicio problema, gasim noi o solutie.

Daca vrei sa afli mai multe despre crowdfunding, trebuie sa citesti articolul Sansele reale ale crowdfunding-ului in Romania.

*Asa cum am remarcat, media dedica spatii ample antreprenoriatului. Este suficient sa urmaresti top 10 site-uri de business din .ro pentru a citi altceva decat ideile fanteziste pro-IMM-uri ale lui Basescu, Ponta ori Grapini. De exemplu, emisiunea Start-Up Wall-Street a mers mai departe inclusiv de-a lungul verii, iar maine avem doi invitati faini:

i. Razvan Cazacu, fondator al firmei de constructii HoneyWood

ii. Lilia Dicu, antreprenor si Executive Coach

Sa vina toamna! 🙂

Read More