Tag Archives: marius ghenea

Antreprenoriat Featured

The Venture: competitie Chivas pentru anteprenorii sociali. 5.000 de euro pusi in joc. Premiul cel mare: 1 mil. $

Antreprenoriatul social este un mod de a face afaceri privind dincolo de profit, cu obiectivul de rezolvare a unor probleme de ordin social/problemele unei societati. In opinia mea, in cazul intreprinzatorilor sociali, ar trebui sa existe, totusi, o relatie intre proiectele din antreprenoriat social si profit. Ma refer aici la activitati ale fondatorilor care sa genereze profit.

 Vestea buna este ca Romania se alatura anul acesta tarilor participante la competitia globala de antreprenoriat cu impact social The Venture, lansata de Chivas. Oamenii de afaceri romani vor concura alaturi de antreprenori din toata lumea, in cursa pentru milionul de dolari pus in joc.

Din ce in ce mai mult, o noua generatie de tineri antreprenori priveste problemele sociale si de mediu ca pe oportunitati. Ei reusesc sa depaseasca granitele modelului traditional de business, estompand linia dintre profit si scop social, generand o schimbare in bine in comunitate. Chivas The Venture le acorda acestora sansa de a-si face cunoscuta viziunea la nivel global si de a schimba lumea cu ajutorul afacerii lor.

Competitia The Venture este o oportunitate pentru business-urile cu impact social de a se dezvolta, de a primi sprijin financiar si, nu in ultimul rand, de a obtine un lucru visat de multi: recunoastere internationala.

Cei 5.000 de euro pusi in joc pentru competitia locala nu reprezinta decat o etapa in drumul catre un milion de dolari care isi asteapta castigatorii in marea finala. In plus, fiecare antreprenor are ocazia sa treaca prin stagii de pregatire si consiliere si sa isi dezvolte abilitatile in afaceri. Etapa globala a competitiei The Venture, care urmeaza sa se desfasoare in perioada aprilie – iulie 2016, va insemna pentru castigator, fara niciun cost:

  • experienta unui Accelerator de business in Los Angeles, unde, timp de o saptamana, se va intalni cu antreprenori din Statele Unite
  • participarea la pitch-ul final de la Shanghai, locul unde va cunoaste cele mai bune business-uri cu impact social din toata lumea si isi va prezenta ideea in fata unor experti internationali in domeniul afacerilor.
  • sansa sa obtina finantarea necesara indeplinirii obiectivelor sale. Astfel, un vot public al oamenilor din intreaga lume va decide modul in care trebuie sa fie distribuiti, intre finalisti, primii 250.000$ din premiul de un milion, urmand ca restul premiului (750.000 $) sa fie acordat la finala din Shanghai.

Competitia The Venture se va desfasura in doua etape: mai intai cea locala, unde se va decide business-ul castigator din Romania si apoi etapa globala, unde vor concura cele mai bune 20 de business-uri din toata lumea.

Orice start-up, infiintat de mai putin de 3 ani si cu incasari anuale mai mici de 500.000 dolari, sau afacere aflata la nivelul de dezvoltare, avand vechime mai mare de 3 ani, dar incasari anuale mai mici de 1.000.000 de dolari, pot concura pentru titlul de cel mai bun business cu impact social.

Antreprenorii romani trebuie sa se inscrie pe site-ul www.TheVenture.com in perioada 1 septembrie – 31 octombrie, pentru a-si testa mai intai fortele in etapa locala. Dupa finalizarea inscrierilor, pe 10 noiembrie 2015, 10 business-uri vor fi selectate pentru a participa la o sesiune de pitch. In urma acesteia, juriul competitiei va alege 5 finalisti.

Toti cei 5 antreprenori vor participa la o sesiune de mentorat organizata de Chivas The Venture. Finalistii vor trebui sa isi demonstreze abilitatile de business in cadrul a 4 probe, castigatorul fiind desemnat acela care va reusi sa convinga juriul ca merita sa reprezinte Romania la etapa globala.

The Venture  (2)

Juriul este format din urmatoarele personalitati:

  • Marius Ghenea, expert in domeniul antreprenoriatului si cel care a pus bazele companiilor Flamingo si FIT Distribution, fiind in prezent coordonatorul investitiilor unor fonduri de Venture Capital ale 3TS Capital Partners pentru Europa Centrala si de Est

 

  • Andreea Esca, prezentator si realizator de televiziune la ProTv, dar si cea care a ocupat timp de 10 ani postul de Director Editorial la revista The One, in prezent ocupandu-se si de un proiect personal, site-ul AndreeaEsca.com.

Andreea Esca

  • Cristian China Birta antreprenor online, consultant si blogger pe cristianchinabirta.ro, fiind totodata Managing Partner la Kooperativa 2.0, o agentie specializata in diverse actiuni care privesc si implica bloggeri.

Cristian China-Birta

  • Tudor Furir, directorul general al Pernod Ricard Romania si Republica Moldova, fiind considerat unul dintre cei mai experimentati executivi romani si avand o experienta de peste 20 de ani in cadrul unor companii renumite precum Coca Cola, Mars si, din 2005, Pernod Ricard.

 

Read More
Featured

Legea business angels: cine castiga?

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei considera ca adoptarea Legii Business Angels de catre Parlament este un pas important in dezvoltarea cadrului legislativ pentru finantarea startup-urilor in Romania. Prin Grupul de Lucru pentru Antreprenoriat, Coalitia a fost implicata direct in procesul de elaborare a legii si a contribuit cu puncte de vedere ale unor investitori individuali deja activi in Romania.

Aproximativ 500 de companii ar putea beneficia in urmatorul an de fonduri totale de 5-10 milioane euro din partea investitorilor de tip business angels, in urma adoptarii legii, cele mai interesante fiind afacerile cu potential de crestere din IT, servicii si turism, apreciaza oamenii de afaceri.

2
“Cred ca se vizeaza in jur de 500 de companii pentru investitii business angels in urmatoarele 12 luni si vor fi implicate sume cuprinse intre cinci si 10 milioane euro global. Cand va ajunge la maturitate piata, probabil va permite mai mult”, a declarat Florin Jianu, fostul ministru delegat pentru IMM-uri si turism, la o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.

 

La randul sau, Marius Ghenea, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din Romania, apreciaza ca investitiile de tip business angels se vor grupa pe zonele de afaceri cu potential mare de crestere si care au nevoie de capital, precum cele din domeniile IT si tehnologie, servicii sau turism.

“Consideram ca cel mai mult vor avea de castigat zonele cu potential mare de crestere, pentru ca daca tot fac o investitie de acest tip, sa fie una cu potential, nu o afacere care se dezvolta putin si are randamente mici”, a spus Marius Ghenea, investitor in mai multe afaceri IT.

El a afirmat ca toti cei care actioneaza deja ca business angels vor utiliza legislatia adoptata, insa acestia sunt foarte putini, tinta reala fiind managerii de corporatii sau antreprenorii care au acumulat “niste fonduri” si au experienta, know-how si viziune asupra unei afaceri.

 

3

“Este o investitie foarte riscanta, ne punem sperantele si banii in mainile unui antreprenor pentru ca noi credem in el, dar sunt si investitii care pot aduce randamente frumoase si, in acest mod, putem sa ajutam la dezvoltarea business-ului din Romania, pentru ca altfel banii care stau nu produc nimic”, a mai spus Marius Ghenea.
Legea business angels prevede ca un investitor persoana fizica poate contribui cu minim 3.000 de euro si maxim 200.000 euro la o afacere a unei companii tinere, pentru maxim 49% din capitalul acesteia. Investitorul este scutit de impozit pe veniturile din dividende timp de cinci ani si pe veniturile din diferenta pretului pe partile sociale detinute atunci cand va iesi din afacere, dar nu mai devreme de trei ani de la dobandirea participatiei.

Read More
Antreprenoriat Featured

Cel mai cunoscut antreprenor roman in randul studentilor: Ion Tiriac

Printre studentii romani, cea mai mare notorietate ca antreprenor o detine Ion Tiriac, urmat de Marius Ghenea, antreprenor in serie si business angel, si Dragos Anastasiu (Eurolines), releva un studiu reali­zat de EY Romania si de ASE Bu­curesti.

In cazul antreprenorilor straini, Steve Jobs este devansat ca notorietate de Bill Gates in randul tinerilor romani.

Antreprenori

 

Pe lista intreprinzatorilor cunoscuti in randul studentilor de la facultatile cu profil economic se mai numara Camelia Sucu (Class Living), Radu Georgescu (creatorul GECAD), Dinu Patriciu, Ru­xandra Hurezeanu (Ivatherm).

Read More
Antreprenoriat Featured

Top 50 antreprenori: cum arata intreprinzatorul ideal

[dropcap]A[/dropcap]m vazut acum arata top 10 al antreprenorilor romani, potrivit unui  studiu Biz si Unlock Research: Camelia Sucu, Florin Talpes, Radu Georgescu, Dan Sucu, Jean Valvis, Dragos Petrescu, Familia Paval, Marius Ghenea, Cristina Batlan si Dragos Anastasiu.

Top 10 reuneste antreprenori renumiti, cu businessuri la randul lor extrem de cunoscute. Multi dintre ei au fost prezentiin media in ultima vreme (Marius Ghenea, Dan Sucu, Cristina Batlan, Camelia Sucu, Dragos Atanasiu), altii au businessuri de succes care s-au dezvoltat puternic in ultimii ani (Softwin, GECAD, Valvis Trading, Dedeman, Caru’ cu Bere & City Grill).

Sa extindem ierarhia: top 50 antreprenori include, de asemenea, nume fresh ca Liviu Dumitrascu sau Iulian Stanciu, asa cum reiese din clasamentul de mai jos.

 

Unul dintre obiectivele studiului a fost realizarea unui portret al antreprenorului ideal in viziunea romanilor. Ingredientele de baza ale antreprenoriatului in general, recunoscute si in Romania, sunt Viziunea si Actiunea, ambele fiind identificate in proportie de 12% ca atribute ale antreprenorului ideal. Atributele dezirabile si diferentiatoare sunt Competenta (10%) si Consecventa (10%).

Studiul mai arata ca antreprenorul ideal ar trebui sa fie Flexibil pe termen scurt (9%), dar fidel unei Gandiri strategice pe termen lung (9%), sa se adapteze pe moment fara sa se abata de la strategia de dezvoltare a businessului. Si nu in ultimul rand, trebuie sa aiba Pasiune (7%), Curaj (6%), Idei (5%) si Implicare permanenta in businessul sau (5%).

Cum a fost realizat studiul? Specialistii Unlock au stat de vorba cu “gulere albe” care interactioneaza in diverse forme cu mediul de business din Romania, fie in calitate de furnizori de servicii, fie ca parte a unei afaceri, fie ca top manageri intr-o companie romaneasca sau multinationala. Domeniile de activitate ale respondentilor au fost foarte variate: marketing, comunicare, sales, management, liber profesionisti (avocati, consultanti, publicitate, branding, PR).

Read More
Antreprenoriat Featured

Ce bine le zice Marius Ghenea

[dropcap]D[/dropcap]eclaratia zilei ii apartine unui antreprenor cunoscut si apreciat de multi tineri intreprinzatori.

 “Sistemul antreprenorial trebuie sa se bazeze pe patru piloni importanti, respectiv educatie, finantare, mentorat si celebrare sau modele. Constat cu fiecare demers ca avem probleme pe toti cei patru piloni. Finantarea este preocuparea principala pentru antreprenori, dar nu prea vad antreprenori ingrijorati de educarea lor si a angajatilor lor. Asta ar trebui sa fie mai ingrijorator, inainte de a merge sa obtii finantare trebuie sa ai cunostintele necesare”, Marius Ghenea, la Mediafax Talks About SME’s.

Despre finantare si nevoie de educare a antreprenorilor vom vorbi maine la cea de-a treia editie a Conferintei „Antreprenor, caut finantare”, cand vom prezenta studiul “Perceptia antreprenorilor asupra accesului la finantare”, realizat de compania de consultanta EY in parteneriat cu Wall-Street.ro. Studiul analizeaza perceptiile a 107 antreprenori asupra mediului de finantare din Romania, cu cei mai multi antreprenori respondenti aflati la inceput de drum.

Marius Ghenea abordeaza, de asemenea, o tema actuala pentru spatiul de business din Romania: mediul antreprenorial are nevoie si de modele, si de aceea povestile de succes au nevoie sa fie promovate, nu modelele false.

“Cu totii stim care sunt cei mai mari manelisti sau fotbalisti din Romania, dar nu sunt multi care pot sa indice un anumit numar de antreprenori de succes, afacerile de succes trebuie celebrate mai mult. Avem niste modele, care de multe ori sunt modele false si cele adevarate nu sunt celebrate, promovate”.

Ce cred romanii despre antreprenori? Ca se imbogatesc pe spinarea angajatilor si succesul lor tine de noroc, cel putin acest lucru reiese dintr-un studiu Daedalus realizat anul trecut, conform caruia majoritatea romanilor, influentati de perioada comunista dar si de un sistem educational deficitar, considera ca antreprenorii pot face bani doar daca, intr-un fel, fura si ca ei muncesc mult mai putin decat angajatii lor.

Read More
Featured

10 motive sa nu ratezi ecomTIM 2013

[dropcap]T[/dropcap]ocmai ce am ajuns la Timisoara, unde miercuri si joi, 13-14 martie, vom organiza ecomTIM, un super-eveniment regional de e-commerce si marketing online. Iacata (din sarbescul “jako”) 10 motive pentru care merita sa fiti prezenti la ecomTIM 2013 sau, noi sa fim sanatosi, la evenimentul din 2014.

1. Pentru ca il organizam noi, o echipa faina de la Wall-Street.ro, alaturi de 2Parale – cea mai mare retea de afiliere din Romania :).

2. Pentru discutiile de pe „culoar”, din pauze, de la petrecere si de dupa conferinte si workshopuri, care faciliteaza noi afaceri si parteneriate.

3. Intr-o perioada in care strainul (investitorul, specialistul sau diplomatul) este aratat cu degetul in Romania, merita sa participi mai ales pentru cvintetul de speakeri straini: trainerul Lisa Myers de la Verve Search, Hannah Tometzki, de la Tipsy & Tumbler,  Paul Ryazanov, Director of Business development, Promodo, Laurent Crouet, COO Europe, PrestaShop si Roberto del Sol, CEO & Founder Really Late Booking. Bravo, Alex Goaga, pentru cooptarea acestor vorbitori!

4. Pentru a afla, comenta si interpreta concluziile unui studiu Daedalus Millward Brown, realizat exclusiv pentru Wall-Street.ro, ce urmeaza a fi prezentat in premiera la ecomTIM. Daniel Enescu, fondator Daedalus Group, va prezenta concluziile studiului.

 

 

5. Pentru perspectiva locala, dar mai ales pentru abordarea internationala pe care o vor oferi trei speakeri de exceptie: Catalin Cretu – director general, Romania Visa Europe, Marius Ghenea – presedinte ARMO si  Daniel Nicolescu – Country Manager PayU Romania.

6. Pentru ca marketingul afiliat este “the big thing” in ecommerce, iar speakerii 2Parale va asteapta la Timisoara cu know-how si recomadari.

 7. Pentru a cunoaste personajele principale din anumite povesti antreprenoriale ale comertului electronic. Doar un exemplu: Molecule-F.com, un site de moda lansat in 2010 care intre timp a devenit un etalon in moda romaneasca.

 8. Pentru a vedea daca 2014 poate fi anul m-commerce (cica platile mobile cresc pe plan mondial de peste doua ori mai mult decat cele online) sau/si anul f-commerce (Cristian Manafu, Social Media Trainer & Consultant, va sustine o sesiune interactiva in care participantii vor fi implicati in realizarea strategiei de comunicare prin social media.

 9. Pentru a afla cum poti optimiza site-urile de comert electronic pentru motoare de cautare, descopera studii de caz si cel mai important: afla tips & tricks esentiale pentru SEO eficient. Workshopul de SEO este organizat in doua module. Primul trainer este Lisa Myers de la Verve Search.

 10. Pentru a intelege care e treaba cu convertirea vizitatorilor in vanzari. Workshopul de Usability urmareste optimizarea conversiilor si strategii de usability. Afla cum poti identifica zonele ce necesita imbunatatiri, cum poti urmari rezultatele conversiilor, cele mai bune sfaturi legate de usability si cum cream o strategie de a/b testing pe termen lung.

 

 

 

Read More
Antreprenoriat Featured

Antreprenor 2.0: un proiect care cauta 24 de startup-uri cu potential

[dropcap]O[/dropcap]mul de afaceri Marius Ghenea va fi mentor in cadrul Antreprenor 2.0, un proiect implementat de Fundatia Post-Privatizare si partenerii sai, care isi propune sa dezvolte ecosistemul antreprenorial prin crearea unei retele de antreprenori.

In aceasta etapa a proiectului, se cauta 24 de startup-uri cu potential care vor beneficia de sprijin financiar. De asemenea, prin intermediul unor serii de evenimente in intreaga tara, antreprenori sau viitori antreprenori vor avea ocazia sa invete de la Marius Ghenea, de la alti antreprenori de succes, specialisti sau antreprenori locali cum isi pot imbunatati ideea de afacere si cum o pot transforma intr-un business sustenabil. Participarea la program este gratuita.

In cadrul proiectului se vor organiza 8 conferinte regionale in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov, Craiova, Ploiesti si Constanta, unde participantii isi vor putea valida ideea de afacere alaturi de Marius Ghenea, vor invata de la experti cum sa foloseasca instrumente online in dezvoltarea afacerii si vor afla povesti de succes ale antreprenorilor locali. Calendarul conferintelor il gasiti anexat.

 “Conceptul acestui proiect mi-a placut inca de la prima discutie cu organizatorii. Imi place sa-mi impartasesc experientele si cunostintele legate de antreprenoriat, imi place sa ajut business-urile sa creasca firesc, dar mai ales imi place atunci cand startup-urile pe care le indrum reusesc sa gaseasca nisa pentru succes. Antreprenoriatul inseamna sa daruiesti valoare si sa stii sa-ti pui amprenta acolo unde altii nu au reusit, de aceea sunt increzator ca cele 24 de startup-uri pe care astept sa le descopar vor ajunge in scurt timp afaceri de succes”, spune Marius Ghenea mentor in cadrul proiectului.

Participarea in cadrul proiectului e gratuita.

 

La finalul fiecarei conferinte, in baza formularului de inscriere completat, juriul format din antreprenori de renume va alege 50 de participanti care vor merge in etapa urmatoare. Acestia vor participa la workshop-uri timp de doua weekend-uri consecutive, unde vor invata cum sa isi redacteze propriul business plan. La finalul training-urilor vor fi alesi 20 de participanti care au elaborat planuri de afaceri cu potential economic. Acestia, timp de trei saptamani, vor beneficia de doua sesiuni de mentorat one-to-one alaturi de consultanti care ii vor ajuta sa isi demareze afacerile si sa intocmeasca o strategie de dezvoltare. La final, afacerile vor fi analizate si trei dintre acestea vor fi premiate.

Scenariul este acelasi pentru toate cele 8 orase, astfel ca, la finalul programului, 24 de startup-uri vor fi castigatoare si premiate cu suma de 12.500 de lei fiecare.

 


 

Read More