Tag Archives: Leszek Balcerowicz

Books Featured

Scurta vizita in Varsovia: La naiba, ei l-au avut pe Leszek Balcerowicz!

Tocmai ce m-am intors cu un „vibe” bun din Varsovia si cu anumite ganduri-concluzii simple, poate chiar evidente pentru voi.

 

1. Asa este, polonezii sunt dpdv economie si business, cu mult peste noi. De fapt, nu sunt cu un pas in fata, ci cu vreo trei-patru, si, partea buna pentru ei: au o foame de progres si sunt pregatiti pentru sprinturi noi.

 

2. Ecosistemul antreprenorial polonez este foarte dezvoltat, polonezii se compara cu Londra si isi propun sa ajunga la nivelul englezilor.

 

3. La naiba, iarasi mi-am adus aminte: ei l-au avut pe Leszek Balcerowicz (viceprim-ministru si ministru de Finante in primul guvern polonez necomunist, apoi presedintele Bancii Nationale Poloneze), in timp ce noi…Uite de asta recitesc Libertate si dezvoltare. Economia pietei libere de fiecare data cand ma enervez din cauza coruptiei de la noi si de lipsa de intelegere a avantejelor pe care libertatea economica le ofera. Evident ca este de rasfoit si astazi – in contextul retinerii lui Sorin Oprescu – cartea scrisa de Balcerowicz, cel care a impus o politica fiscala de austeritate si privatizarea intreprinderilor de stat.

 

4. Google se pregateste sa deschida Google Campus la Varsovia, in timp ce la Bucuresti impozitul pe dividende ramane impozit pe dividende. Ma rog, aici poate ca exagerez, dar aceasta lansare este o performanta: Google mai are un astfel de campus (un hub pentru antreprenorii din tech) doar in Londra, Seul, Madrid si Tel Aviv.

 

unnamed

 

5. Mi se pare formidabil ce vrea sa faca eMAG dupa preluarea magazinului online Agito.pl. Ma minunam la toate firmele mari din tehnologie care au birouri in centrul Varsoviei si mi se pare de aplaudat si de urmarit strategia de dezvoltare a eMAG in Polonia, o piata de peste 4 miliarde de euro.

 

6. Stiam ca piata de media din Polonia este mai sanatoasa, ca piata de capital este la un alt nivel decat la noi si ca Piano Media, publisherul Gazeta Wyborcza, este listat la Bursa, dar am tresarit cand la News Impact Summit, eveniment organizat de Google, un media manager de la ziarul Gazeta Wyborcza nu a putut prezenta anumite date financiare motivand ca…publisherul ziarului este listat la Bursa. „Wow, cum suna asta!”

 

7. Fotografia aceasta este de pe terasa biroului Google din Varsovia. Ce ironie a istoriei: in spate se vede Palatul Culturii, cadoul lui Stalin pentru poporul polonez. Si noi avem un astfel de cadou la Piata Presei in Bucuresti.

 

varsovia2

 

8. Ah, mi-am amintit iarasi ca polonezii l-au avut pe Leszek Balcerowicz. Iata doar un citat din cartea sa, scrisa in 1998.

 

„Observatiile empirice arata ca in tarile capitaliste cele mai multe inovatii radicale sunt realizate de firmele noi, care de regula au dimensiuni mici atunci cand se lanseaza. La aparitia unor intreprinderi noi si inovatoare duce actiunea a doi factori. In primul rand, in orice societate cu o structura adecvata exista un procent de persoane dispuse sa investeasca in niste proiecte tehnice, adeseori proprii, cu un grad oarecare de risc. Acest cerc de persoane reprezinta, intr-un fel, potentialul inovativ al societatii. Cel de-al doilea factor este initiativa privata libera, care exista cu adevarat numai in capitalismul concurential.”

Read More
Books Economie Featured

Capitalismul. Logica Libertatii: o investitie pe termen lung

[dropcap]N[/dropcap]ici ca se putea sa dau asa usor peste prima investitie personala din 2013. Nu e vorba despre un plasament financiar ori tablou valoros, ci despre prima carte de economie aparuta in librariile din Romania anul acesta: “Capitalismul. Logica Libertatii”. Este o investitie pe termen lung, caci e una din acele carti de pastrat in biblioteca, o lucrare din care ai vrea sa citeasca si urmasii copiilor tai. De fapt, sa aleaga ei singuri, dar sa aiba de unde: sa le fie la indemana cat mai multe titluri economice si autori, economisti de calibru, nu cum am patimit multi dintre noi, intr-o lume didactica cu gandire economica stapanita de manualele si cartile inspirate din celebrul “Economics” al lui Paul Samuelson. La inceputul lui 2013, dupa cinci ani de criza in care editurile romanesti au publicat constant si cu “pofta” keynesiana titluri semnate de Paul Krugman, Johan A. Lybeck, Joseph Stiglitz ori Nouriel Roubini, o lucrare de talia “Capitalismul. Logica Libertatii”, semnata de cinci profesori universitari romani, soseste la momentul oportun. Intr-o perioada in care starurile librariilor si campionii citarilor in presa economica sunt aparatorii guvernelor activiste si ai statului bunastarii, o carte care apara capitalismul, ca sistem eminamente de piata, bazat pe cooperare sociala, este, fara indoiala, un titlu adecvat si de citit mai ales de tinerii aflati in cautarea adevarului economic.

Suporteri sinceri ai economiei de piata si ai libertatii economice, cei cinci autori ai cartii – Cosmin Marinescu (coordonator), Bogdan Glavan, Gabriel Staicu, Marius-Cristian Pana si Octavian-Dragomir Jora – propun cititorului in cele aproape 400 de pagini o cunoastere corecta cu privire la ce anume este piata. In timpuri in care capitalismului i se pun etichete naive, iar dezamagirea fata de economia de piata (culmea, ceva ce nu am trait inca) este in crestere (vezi clasica majoritate a romanilor care considera comunismul o idee buna, dar prost aplicata), opozitia avocatilor pro-piata libera demasca in “Capitalismul. Logica Libertatii” limitele acelor aranjamente institutionale, precum securitatea sociala de tip welfare state, sanatatea publica si educatia de stat, impozitarea, impunerea salariului minim, care continua sa-i incite pe amatorii de miracole economice si in Romania anului 2013.

Celor familiarizati cu ideile Scolii de gandire austriece (literatura economica cuprinde multe traduceri in limba romana de exceptie) cartea de fata va completa si actualiza continutul acumulat in cautarea adevarului economie, iar celor aflati la inceput pe drumul logicii economice sanatoase lucrarea se armonizeaza perfect gratie calitatii scrisului celor cinci profesori care au contribuit cu texte economice. Continutul cartii care se bucura de referinte ale unor mari economisti – Pascal Salin, Leszek Balcerowicz, János Kornai, Walter Block – este scris cu discernamant si rigurozitate in cercetarea stiintifica.

Fiecare cititor va lectura cartea “Capitalismul. Logica Libertatii” in cheie proprie. Un tanar antreprenor se va identifica cu paginile care analizeaza procesul de piata care se deruleaza “in virtutea armoniei intereselor participantilor la piata” si vor tresari cand argumentele economice explica o realitate pe care o cunosc pe propria piele: eroarea este o trasatura inerenta actiunii umane, iar unii dintre noi se pot dovedi mai multi decat altii sa anticipeze nevoile viitoare. Studentii vor descoperi ca gradul de libertate economica se reduce intr-o economie atunci cand taxele, cheltuielile guvernamentale si reglementarile birocratice cresc si inlocuiesc alegerile personale. Pasionatul de istorie si relatii internationale va citi cu nesat istorioarele despre socialismul cu caracteristici chineze, modelul chilian de “privatizare a pensiilor ori progresul Georgiei in ierarhia libertatii economice. Cititorul clasic, observatorul treburilor economice, va intelege si va imbratisa realitati simple bazate pe explicatii sanatoase: de pilda, ca regimul fiscal pe care trebuie sa il suporte o firma de dimensiuni medii este unul foarte dur. Ce poate fi mai interesant in literatura economica contemporana decat o carte scrisa cu mare atentie academica ce deconspira consecintele pe care le genereaza birocratia “excesiva” in planul actiunilor antreprenoriale?

 “Capitalismul. Logica Libertatii”

Autor(i):
Cosmin Marinescu (coordonator)
Bogdan Glavan
Gabriel Staicu
Marius-Cristian Pana
Octavian-Dragomir Jora
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2012
Numar de pagini: 403

 

Capitalismul. Logica libertații, aparuta la Editura Humanitas, a beneficiat de susținerea morala și de girul epistemic ale unor respectați intelectuali din mediul universitar și de cercetare internațional, dovada a faptului ca „logica libertații” ramane o veritabila lingua franca in societatea ideilor, indiferent de istorii sau geografii. Redam in continuare cuvintele de intampinare a acestui proiect editorial venite din partea economiștilor Pascal Salin, Leszek Balcerowicz, János Kornai, Aurelian Dochia, Walter Block și Vasile Ișan, așa cum se regasesc opiniile lor și pe coperțile carții.

 

“Capitalismul. Logica libertatii este o carte exceptionala, iar eu sunt incantat de faptul ca publicul roman beneficiaza de ea. Confruntarea dintre capitalism si interventionism constituie dezbaterea esentiala a epocii noastre, prin efectele pe care le are asupra vietii fiecaruia dintre noi. Bazandu-se pe o analiza economica dintre cele mai riguroase, precum si pe principii etice universale, acest volum ne pune la dispozitie instrumentele intelectuale cu ajutorul carora poate fi inteleasa functionarea unei societati a oamenilor liberi. Cartea trece in revista, cu o preocupare constanta pentru claritate si rigoare, majoritatea problemelor economice fundamentale. Orice cetatean care isi doreste cu adevarat sa inteleaga ceea ce se intampla atat in lume, cat si in Romania ar trebui sa parcurga aceasta carte, care poate deveni un real companion intelectual.”

Pascal Salin, profesor emerit de economie la Universitatea Paris-Dauphine, fost presedinte al Societatii Mont Pèlerin

 

“Colapsul socialismului de tip sovietic nu a eliminat nevoia de a apara libertatea individuala si mai ales libertatea economica. In orice tara independenta si democratica exista numerosi indivizi si grupuri de indivizi care demonizeaza piata si care cer tot mai apasat interventia statului. Daca ar avea castig de cauza, si libertatea, si dezvoltarea economica ar avea de suferit. Autorii acestei carti, pe de o parte, denunta anumite concepte si idei care justifica expansiunea statului, iar pe de alta parte lanseaza o temeinica aparare a libertatii economice. Sunt exponenti ai Scolii austriece de economie, adevaratul curent de gandire pro piata libera din stiintele economice si filozofia politica.”

Leszek Balcerowicz, profesor de economie la Warsaw School of Economics, fost guvernator al Bancii Nationale a Poloniei

 

Read More
Featured

Linkuri asortate pentru antreprenori: daca am fi avut si noi un Balcerowicz

[dropcap]L[/dropcap]eszek Balcerowicz: The Anti-Bernanke. Ce bine o zice Isarescu al polonezilor: “For example, the financial crisis has happened in the financial sector. Therefore the reason for the crisis must be something in the financial sector. Sounds logical, but it’s not. It’s like saying the reason you sneeze through your nose is your nose.” WSJ.com

The Economy and Stocks: A Big Disconnect. Un dezechilibru tot mai evident. NYTimes.com

Central bankers give voice to a revolution. Cum si de ce esueaza politicile monetare. FT.com

5 Mentors Every Entrepreneur Should Have. In spatele unui start-up de succes gasesti un mentor de calibru. In acest articol citesti despre cele 5 tipuri de guru de care orice antreprenor are nevoie. Entrepreneur.com

A holiday gift guide for entrepreneurs. Pentru antreprenorul din viata ta, aici gasesti cateva idei de cadouri. Washington Post

Small businesses scope offshore locales. Afacerile mici din Statele Unite ale Americii sunt atrase de fiscalitaea prietenoasa din Bermude si Belize. Reuters

Sursa foto: topdesignmag.com

Read More