Tag Archives: Legea business angels

Antreprenoriat Economie Featured Start-Up

Legea business angels: memorandumul care operationeaza schema de ajutor de minimis

Pe langa proiectul Scale Up, in sedinta de guvern din 8 decembrie a mai trecut un proiect la care am lucrat alaturi de colegi in ultimele luni: un memorandum prin care este creata schema de ajutor de minimis privind stimularea investitorilor individuali de a realiza investitii de capital pentru sprijinirea IMM-urilor.

Practic, aceasta schema operationalizeaza Legea 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali – business angels, lege redactata de Florin Jianu in 2014, in perioada in care a fost ministru delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism. Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor si promulgata de presedintele Klaus Iohannis in 2015.

Legea business angels – un investitor  va beneficia de scutiri de la:

– impozitul pe veniturile sub forma de dividende, pentru o perioada de trei ani, din momentul dobandirii actiunilor;
– impozitul pentru castigul stabilit din vanzarea actiunilor daca exit-ul are loc dupa cel putin trei ani de la investitie;

Investitorii si firmele vor putea “aplica” in februarie – martie 2017 (potrivit estimarilor mele). Pasi de urmat:

– afisarea proiectului actului normativ privind aprobarea Schemei pe site-ul Ministerului, pentru transparenta decizionala, cu min. 30 zile inainte de supunerea spre avizare de catre autoritatile publice (avizarea la Consiliul Concurentei) si cu o perioada de cel putin 10 zile calendaristice (dar in interiorul celor 30 de zile) pentru a primi in scris propuneri, sugestii sau opinii (art. 7 din Legea nr. 52/2003 – privind transparenta decizionala);

– finalizarea proiectului schemei – probabil tot in perioada celor 30 de zile pana la supunerea spre avizare;

– avizarea la Consiliul Concurentei intr-un termen cuprins intre 10 şi 30 de zile de la primirea cererii de avizare ( art.11 din OUG 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat);

– aprobarea Schemei prin ordin de ministru;

– crearea unei site sau sectiune pe site pentru Schema pentru comunicarea cu solicitantii conform prevederilor schemei (formulare, ghidul utilizatorului etc.);

– publicarea ordinului aprobat in Monitorul Oficial al României, pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri si transmiterea acestuia spre informare la Consiliului Concurentei, in termen de 15 zile de la data adoptarii, conform prevederilor art. 17 din OUG nr. 77/2014.

Din acest moment, Schema este aplicabila.

– Finalizarea procedurilor interne de acordare a caracterului ajutorului de minimis solicitantilor (societatile); activitatea pentru intocmirea acestor proceduri ar putea incepe deja dupa ce procedura a fost publicata pe site;

Legea business angels: cum se acorda ajutorul de minimis

Astfel, ajutorul de minimis se acorda ca finantare de risc, sub forma investitiilor de capital in numerar la societatile in care investitorii aleg sa investeasca. Investitia efectuata este asimilata cu acordarea unui ajutor de minimis intrucat este realizata in vederea acordarii de facilitati fiscale persoanei fizice, in calitate de investitor, implicandu-se astfel resurse bugetare de stat prin renuntarea la incasarea unor venituri sub forma de impozite.

Investitia este efectuata de catre o persoana fizica, intr-o societate al carei asociat devine, prin dobandirea de parti sociale ca urmare a majorarii capitalului social. Majorarea se efectueaza prin aportul de capital in numerar al persoanei fizice care devine investitor individual – business angel. Suma investita este cuprinsa intre 3.000 si 200.000 de euro, echivalent in lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei. Aceste limite de sume se aplica cumulat, indiferent de numarul investitorilor.

 

Pot beneficia de aceasta schema de ajutor societatile din categoria microintreprinderi si intreprinderi mici, care intrunesc cumulativ urmatoarele conditii: sunt constituite ca societati cu raspundere limitata; sunt intreprinderi autonome in sensul Legii 346/2004; nu se afla in incapacitate de plata sau in stare de insolventa sau faliment si nu a fost deschisa procedura concordatului preventiv sau lichidarii societatii; prin acordarea unui ajutor de minimis, prin intermediul prezentei scheme, nu depasesc plafonul de minimis calculat pe durata a trei exercitii financiare; nu exista legaturi intre structurile actionariatului solicitantului si personalul din cadrul administratorului schemei si afini si rudele acestora pana la gradul II inclusiv.
Momentul acordarii ajutorului de minimis este data inregistrarii mentiunii privind majorarea capitalului social al societatii la Oficiul National al Registrului Comertului.

Schema de ajutor de minimis se va derula pe perioada cuprinsa de la data intrarii in vigoare pana la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea prelungirii, in acord cu regulamentele Comisiei Europene privind acordarea ajutoarelor de minimis.

Read More
Featured

Legea business angels: cine castiga?

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei considera ca adoptarea Legii Business Angels de catre Parlament este un pas important in dezvoltarea cadrului legislativ pentru finantarea startup-urilor in Romania. Prin Grupul de Lucru pentru Antreprenoriat, Coalitia a fost implicata direct in procesul de elaborare a legii si a contribuit cu puncte de vedere ale unor investitori individuali deja activi in Romania.

Aproximativ 500 de companii ar putea beneficia in urmatorul an de fonduri totale de 5-10 milioane euro din partea investitorilor de tip business angels, in urma adoptarii legii, cele mai interesante fiind afacerile cu potential de crestere din IT, servicii si turism, apreciaza oamenii de afaceri.

2
“Cred ca se vizeaza in jur de 500 de companii pentru investitii business angels in urmatoarele 12 luni si vor fi implicate sume cuprinse intre cinci si 10 milioane euro global. Cand va ajunge la maturitate piata, probabil va permite mai mult”, a declarat Florin Jianu, fostul ministru delegat pentru IMM-uri si turism, la o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.

 

La randul sau, Marius Ghenea, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din Romania, apreciaza ca investitiile de tip business angels se vor grupa pe zonele de afaceri cu potential mare de crestere si care au nevoie de capital, precum cele din domeniile IT si tehnologie, servicii sau turism.

“Consideram ca cel mai mult vor avea de castigat zonele cu potential mare de crestere, pentru ca daca tot fac o investitie de acest tip, sa fie una cu potential, nu o afacere care se dezvolta putin si are randamente mici”, a spus Marius Ghenea, investitor in mai multe afaceri IT.

El a afirmat ca toti cei care actioneaza deja ca business angels vor utiliza legislatia adoptata, insa acestia sunt foarte putini, tinta reala fiind managerii de corporatii sau antreprenorii care au acumulat “niste fonduri” si au experienta, know-how si viziune asupra unei afaceri.

 

3

“Este o investitie foarte riscanta, ne punem sperantele si banii in mainile unui antreprenor pentru ca noi credem in el, dar sunt si investitii care pot aduce randamente frumoase si, in acest mod, putem sa ajutam la dezvoltarea business-ului din Romania, pentru ca altfel banii care stau nu produc nimic”, a mai spus Marius Ghenea.
Legea business angels prevede ca un investitor persoana fizica poate contribui cu minim 3.000 de euro si maxim 200.000 euro la o afacere a unei companii tinere, pentru maxim 49% din capitalul acesteia. Investitorul este scutit de impozit pe veniturile din dividende timp de cinci ani si pe veniturile din diferenta pretului pe partile sociale detinute atunci cand va iesi din afacere, dar nu mai devreme de trei ani de la dobandirea participatiei.

Read More