Tag Archives: GSP

Featured

Antreprenorul Gabriel Comanescu si capitalul autohton. Asa vom fi eficienti?

[dropcap]A[/dropcap]m fost recent in Baku, la inaugurarea oficiala (galerie foto) a Camerei Bilaterale de Comert Azerbaidjan-Romania, unde am avut oportunitatea de a cunoaste, alaturi de alti jurnalisti de business, un antreprenor discret si foarte interesant: Gabriel Comanescu. Este un intreprinzator demn de atentie nu pentru averea sa, estimata la 480-500 de milioane de euro, ori datorita celor cateva sute de mii de dolari pe care le face lunar din platformele aflate in portofoliul Grup Servicii Petroliere, ci pentru simplul fapt ca orice discutie banala cu el arata ca omul de afaceri este din “alta liga”.

“Eu vin in Baku o data la doua luni. Urmarim cateva proiecte foarte mari in Azerbaidjan si Turkmenistan. Kazahstan-ul nu mai reprezinta interes pentru noi, ci doar Baku si Asgabat. Totul se schimba peste noapte aici si consider ca Azerbaidjan este una din marile minuni ale lumii. Este o piata enorma. Tineti minte ca toate marile companii din energie sunt aici. Sase din cunoscutele 7 sisters sunt prezente in Azerbaidjan. Este loc si pentru companiile romanesti, mai ales cele din energie, constructii si turism”, Gabriel Comanescu, presedintele Grup Servicii Petroliere (GSP).

Am semnalat in discursul lui Gabriel Comanescu o chestiune pe care o constat tot mai des in randul antreprenorilor romani: o dorinta nesanatoasa economic prin care tot ce tine de capitalul autothon ar trebui protejat. In opinia lui Gabriel Comanescu, piata azera este una dintre cele mai tentante locuri din zona Marii Caspice pentru dezvoltarea afacerilor si, prin urmare, Romania ar trebui sa “preia nationalismul acestui stat”. “Perspectivele sunt foarte mari pentru firmele romanesti, iar aici nu afli de licitatii de pe internet. Ar trebui sa invatam de la azeri sa ne protejam companiile romanesti si capitalul autohton. Asa vom fi eficienti! In Azerbaidjan legislatia este perfecta pentru orice fel de investitii”, spune Gabriel Comanescu unui grup restrans de jurnalisti de business romani.

Asa cum usor de inteles explica economistii Scolii Austriece, lipseste un singur lucru pentru a face tarile in curs de dezvoltare sa devina prospere: capitalul — si, “bineinteles, libertatea de a-l utiliza tinand cont de disciplina pietei si nu de disciplina guvernului”. Iar o tara “trebuie sa acumuleze capital autohton, si trebuie in acelasi timp sa faca posibila sosirea capitalului strain.” (Ludwig von Mises)

“Protectionismul, prin el insusi, nu adauga nimic la capitalul unei tari. Pentru a deschide o noua fabrica avem nevoie de capital, iar pentru a moderniza o fabrica deja existenta avem nevoie de capital, si nu de un tarif vamal”. Doar asa vom fi eficienti!

 

 

Read More