Tag Archives: cele mai creative tari

Featured

Cele mai creative tari din lume: noi cum stam la “Cei 3 T”?

Ce face ca o persoana sa fie mai creativa decat alta? Spiritul de inovatie, capacitatea de a fi in propriul element, spiritul ludic (majoritatea copiilor se considera a fi foarte creativi, majoritatea adultilor, nu), imaginatia, libera exprimare, comunicarea, concentrarea pe idei si proiecte si multe alte calitati. Dar ce anume face ca o tara sa fie mai creativa decat alte state? Potrivit unui studiu al Institutului Martin Prosperity (PDF), este vorba despre cei 3T: Talentul, Tehnologia si Toleranta.

Studiul a fost realizat alaturi de Universitatea din Toronto cu obiectivul de a identifica cele mai creative tari din lume.

Tehnologia ia in considerare nivelul investitiilor din cercetare si dezvoltare si, de asemenea, numarul de patente inregistrate intr-o tara la mia de locuitori.

Talentul (sau capitalul uman) este evaluat in functie de procentul adultilor care au absolvit o universitate si studii post-universitare si, mai important, in raport cu procentul angajatilor care activeaza in „industrii creative”.

Toleranta se refera la masura in care fiecare tara este deschisa fata de imigranti, motivatia fiind aceea ca locurile care sunt deschise ideilor noi tind sa atraga oameni creativi. De asemenea, indicatorul „Toleranta” variaza si in functie de gradul de toleranta fata de cetatenii gay, unde Olanda este pe primul loc (cu un procent de 85%).

creativitate

Studiul releva ca Australia (cu un indice al creativitatii de 0,970) este cea mai creativa tara din lume, ocupand locul 1 la „Talent”, 4 la „Toleranta” si 7 la „Tehnologie”. SUA ocupa pozitia secunda, cu locul 3 la „Talent”, pozitia a patra la „Tehnologie” si locul 11 la „Toleranta”. Locul 3 in topul celor mai creative tari este ocupat de Noua Zeelanda.

Romania ocupa locul 68 in ierarhia celor mai creative tari din lume, cu un indice al creativitatii de 0,425, fiind depasita de tari ca Botswana, Bulgaria (locul 48), Panama sau Cuba.

 

creativitateromania

Lectia este simpla: o tara care are un indice al creativitatii foarte bun are rezultate bune la antreprenoriat, competitivitate economica si dezvoltare umana. De asemenea, creativitatea este asociata cu urbanizarea.

Creative Est #1_poster

O coincidenta placuta: studiul realizat de Martin Prosperity, unul dintre putinele care analizeaza cele mai creative tari, a fost publicat chiar in weekendul in care creativitatea romaneasca a devenit personaj principal in viata Bucurestiului. Daca nu stiai, liderii industriilor creative din Romania si Europa de Est au intalnit in ultima saptamana antreprenorii si publicul curios la prima editie Creative Est. 🙂

Read More