Tag Archives: cash-flow

Featured Start-Up

Problema nr. 1 a IMM-urilor: gestionarea cash-flow-ului

Mai mult de jumatate dintre IMM-urile din Romania gestioneaza cu dificultate fluxul de numerar (cash-flow-ul), iar pentru circa 60% este o provocare sa tina o evidenta clara a finantelor, desi unul din doi antreprenori de talie mica sau mijlocie vrea sa detina controlul total al situatiei financiare, releva un studiu Visa.

Antreprenorii nu sunt pregatiti sa ia decizii financiare complexe, cu toate ca sunt preocupati constant de situatia financiara a firmei.

Antreprenorii si managerii de IMM-uri sunt prudenti in accesarea unui credit bancar si prefera sa se bazeze pe propriile resurse. Tot jumatate dintre intreprinzatorii romani sunt foarte precauti in luarea deciziilor financiare sau stabilirea unei strategii complexe privind fluxul de numerar, situatie similara cu cea din Germania (46%), insa sub nivelul inregistrat in Franta (55%) sau Spania (60%).

Doua treimi dintre IMM-uri detin un singur cont bancar, iar 70% dintre firmele care au unul sau mai multe conturi curente prefera sa lucreze cu o singura banca. In general, interactiunea cu banca se limiteaza in principal la depunerea si retragerea de numerar, dar a crescut gradul de utilizare a operatiunilor de online banking in conditiile in care numai o treime dintre IMM-uri apeleaza la aceste servicii pentru plati curente sau transferuri bancare.

Read More
Antreprenoriat Featured

Cele doua secrete ale lui Marius Stefan, fondatorul Autonom Rent-a-Car

1. Fii pregatit pentru schimbare.

“Cel mai greu moment ca antreprenor a fost la inceputul anului 2009, cand totul s-a blocat dintr-o data: telefoanele nu mai sunau si nu mai primeam emailuri din partea clientilor. Am creionat un plan de revenire si ne-am tinut de el. Strategia de a vinde catre persoane juridice a inceput sa dea roade inca din primavara.”

Marius Stefan explica de la minutul 09’55’’ la 11’41’’schimbarea de strategie implementata alaturi de fratele sau, Dan Stefan, la Autonom Rent-a-Car.

 

2. Sa faci pariuri mici in zone diferite.

 “Sfatul meu pentru antreprenori: faceti pariuri mici in zone diferite. Incercati mai multe lucruri fara sa va riscati toti banii pe care-i aveti. In absolut toate afacerile pe care le-am pornit, planul de afaceri cu care am inceput nu a fost respectat niciodata. Niciodata clientii care isi doreau serviciile mele nu erau acolo unde ma asteptam initial. Ca antreprenori, incepem businessurile cu o idee, dar in majoritatea cazurilor aceasta idee nu este cea mai buna. Conteaza mai mult adaptabilitatea si flexibilitatea la conditiile pietei.”

Dupa ce a absolvit un MBA in Statele Unite, Marius Stefan a revenit in Romania si a fondat o companie de inchirieri masini alaturi de fratele sau, Dan Stefan. La inceput, compania de inchirieri de masini s-a dezvoltat cu ajutorul persoanelor fizice, insa in timpul crizei a fost regandita activitatea si s-a facut trecerea la persoane juridice. In timpul crizei, in 2009, compania a reusit sa inregistreze o crestere de peste 27%.

Alte recomandari si ganduri ale antreprenorului Marius Stefan

i) “Am avut norocul sa cresc intr-o familie de antreprenori. Parintii mei au facut pasul spre antreprenoriat imediat dupa Revolutie. Firma lor exista si acum, cu venituri de 2 milioane de euro. Au pornit cu afaceri in comertul de carte, pe fondul nevoii mari de cunoastere de la inceputul anilor ’90.”

ii) “Imi doresc sa am un impact in societate prin educatie. Cum la nivelul educatiei de stat nu pot produce nimic nou,  voi schimba ceva prin influentarea oamenilor care lucreaza cu noi: clienti, angajati, furnizori sau alte firme mici si mijlocii.”

iii) “Promovez un mod de lucru intraprenorial in cadrul Autonom Rent a Car. Fiecare director de agentie are autonomie, de aici si numele companiei, conduce un centru de profit si este direct responsabil de rezultatele diviziei. Noi vedem businessul ca o retea de afaceri mici. Salariile directorilor de agentie sunt decente pentru ca au, de asemenea, o cota din profitul obtinut. De multe ori ajung sa castige mai mult decat un director de sucursala bancara.”

iv) “In antreprenoriat trebuie sa-ti monitorizezi businessul tot timpul si sa vezi daca esti in rand cu obiectivele propuse initial.”

v) “Am stat de vorba cu antreprenori care s-au extins in strainatate si majoritatea m-au sfatuit acelasi lucru: nu intra pe o piata externa pana cand nu te-ai consolidat la tine in tara.”

vi) “Ca antreprenor pornesti la drum cu o doza mare de credibilitate. Pornesti cu ea, dar este foarte usor sa o pierzi. Trebuie sa tratezi afacerile in mod onest pentru a-ti pastra credibilitatea.”

vii) “Fii foarte atent la previziunile de cash-flow. Poti sa arati foarte bine la nivel contabil, dar sa nu mai ai bani in banca.”

viii) “Ponderea IMM-urilor in totalul afacerilor din Romania este foarte scazuta in comparatie cu Polonia sau Ungaria. Problema principala ramane de mentalitate si de educatie. Atata timp cat sistemul de educatie va fi foarte rigid, nu vom avea un antreprenoriat continuu in Romania.”

 

 

Read More