Tag Archives: Ahmed Hassan

Featured

De ce sunt prudenti analistii “pilotilor”

[dropcap]C[/dropcap]onsider ca la conducerea unei firme antreprenorul este pilotul, vizionarul, in timp ce CFO-ul este analistul, cel care aduce solutii si aplica strategii. Intrucat directorii financiari sunt partenerii fondatorilor  in vederea conturarii strategiei firmei, vocea lor merita ascultata. Care sunt, asadar, prioritatile directorilor financiari din Romania pentru urmatoarele 12 luni?

In primul rand, incertitudinea financiara si economica ramane ridicata, iar ca rezultat 80% dintre directorii financiari continua sa aiba o atitudine moderata in ceea ce priveste asumarea riscurilor in bilant, conform studiului Deloitte Central Europe CFO Survey.

“Finantarea capitalului din surse noi nu este considerata o optiune atractiva. Avand in vedere volumul scazut al creditelor, directorii financiari din Romania sunt nevoiti sa se concentreze pe generarea si gestionarea fluxurilor de lichiditati, deoarece obtinerea de noi credite va continua sa fie dificila”, spune Ahmed Hassan (foto), country managing partner, Deloitte Romania.

Cea mai mare parte a directorilor financiari au aratat ca principala preocupare va fi in urmatoarele 12 luni cresterea veniturilor pe pietele existente, dar si altele noi, precum si reducerea costurilor directe si indirecte.

In privinta accesului la creditarea bancara finantare, parerile managerilor sunt impartite, 25% considerand aceasta sursa de finantare este atractiva, in timp ce un procentaj similar apreciaza banii de la banci o varianta neatractiva de finantare. Mai mult, 60% dintre manageri afirma ca este dificil de obtinut credite de la banci.

Read More
Antreprenoriat Featured

Ahmed Hassan, Deloitte, despre antreprenori: Ei formeaza coloana vertebrala a unei economii

In cadrul primului interviu din .ro al lui Ahmed Hassan, in calitate de country leader Deloitte pentru Romania si Moldova, am discutat si despre antreprenoriat.

I-am propus chiar si o gluma despre contabili si antreprenorii mici. “Stiti care sunt clientii preferati mereu de contabili? Firmele mici”. Nu-mi dau seama daca anecdota e plina de haz pentru Ahmed Hassan, insa el imi replica rapid ca raspunsul intrebarii de mai sus are legaturi clare cu activitatea Deloitte. Spre exemplu, Deloitte recompenseaza prin proiectul CE Technology Fast 50 2012 companiile de tehnologie care se afirma rapid . “Incurajam firmele mici si mijlocii, iar cel mai bun moment pentru sprijin este atunci cand acestea sunt asemenea gazelelor, cu potential de crestere. Uitati-va ce vedem la tarile care o duc bine din punct de vedere economic: firmele mici si mijlocii formeaza coloana vertebrala a unei economii.”

Alte idei mici despre antreprenoriat:

 “Este obligatoriu pentru guvernanti sa accepte o reorganizare profunda – operationala si financiara – , in randul companiilor de stat si sa urmeze exemplul antreprenorilor si al companiilor private care s-au descurcat mai bine in criza.”

 

“M-am gandit de multe ori sa devin antreprenor si cred ca voi face acest pas la un anumit moment in cariera. Mi-as dori sa ajut o idee sa creasca, iar acesta este un obiectiv personal. Cel mai probabil se va intampla dupa ce ma voi retrage de la Deloitte. Dar nu la pensie, caci atunci doar voi citi ziarele”.

 

“A evolua pana la pozitia de partener Deloitte e ca si cum ai deveni antreprenor”. Ahmed Hassan a avut mereu optiunea sa devina CFO de multinationala, insa aceasta varianta nu a fost o tentatie suficient de atragatoare: in opinia sa, functia de director financiar presupune un job mai limitat, cu mai putine perspective decat cea de consultant. “Aici am mai multi clienti, totul seamana cu antreprenoriatul”.

Read More