Featured

Romania Competitiva : concluziile despre Cercetare, Dezvoltare si Inovare

Cea de-a saisprezecea sesiune de consultare cu tema Cercetarea, Dezvoltarea si Inovarea, din seria consultarilor ce au loc pe marginea proiectului ‘Romania Competitiva’, s-a desfasurat luni, 19 septembrie, la Casa Academiei Romane.

Dezbaterea s-a concentrat in jurul urmatoarelor obiective:

Crearea unui mediu stimulativ pentru initiativa mediului privat — IMM-uri care introduc produse sau servicii inovative — tinta 2020 — 20% din total (fata de 12,8% in 2015), cresterea cheltuielilor private ale intreprinderilor pentru CDI pana la 1% din PIB prin masuri precum imbunatatirea cadrului fiscal (facilitati fiscale, reglementari privind contabilitatea cercetarii) sau crearea unor fonduri de capital de risc si de garantare.

Concentrarea pe solutie tip cluster (pol de competitivitate — ex. Laser Valley Magurele) unde trebuie atrasi operatori economici si prioritizate domeniile si proiectele CD&I pentru finantare prin masuri precum concentrarea finantarii publice si concentrarea investitiilor in infrastructuri prioritare la nivelul UE si integrarea acestora in proiecte de dezvoltare regionala.

Participantii la masa discutiilor au pus accent si pe:

  • Importanta educatiei in dezvoltarea abilitatilor care sa creeze premisele pentru dezvoltarea domeniului Cercetarii, dezvoltarii si inovarii precum — introducerea in curricula a orelor privind dezvoltarea gandirii creative, dezvoltare si marketing de produs, creatie tehnica etc.

 

  • Stimularea parteneriatelor intre institutele de cercetare, universitati si mediul privat

 

  • Corelarea programelor de cercetare sustinute prin facilitati fiscale cu impactul in cresterea economica (monitorizarea performantelor)

 

  • Introducerea in sistemul de achizitii publice a unor criterii care sa stimuleze inovarea

 

  • Ideea crearii unui hub cognitiv in cadrul unui parteneriat public-privat pentru utilizarea datelor (machine learning)

 

  • Importanta inventarierii datelor existente in cadrul insitutelor de cercetare si a inventatorilor si inventiilor pentru a putea face o promovare corespunzatoare pe piata interna si externa
  • Debirocratizarea si simplificarea proceselor de finantare si subventii pentru domeniul CDI

In urma consultarii de luni, 19 septembrie, participantii au la dispozitie patru zile sa trimita Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (pe adresa consultare.romaniacompetitiva@economie.gov.ro) observatiile lor punctuale sau idei de masuri suplimentare, tinand cont de trei aspecte:

  1. Impactul asupra cresterii PIB-ului potential, prin intermediul capitalului, fortei de munca sau al productivitatii
  2. Bugetarea corespunzatoare
  3. Neutralitatea din punct de vedere politico-ideologic

La masa dezbaterilor s-au reunit reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice prin Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica si Inovare, ai Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, ANRE, ai institutelor de cercetare, asociatiilor patronale si profesionale, Bancii Nationale a Romaniei, Academiei Romane, ai mediului de afaceri, sectorului academic si non-guvernamental.

Principiile dupa care se desfasoara consultarile in cadrul proiectului Romania competitiva sunt transparenta (printr-o comunicare constanta asupra progresului si rezultatelor) si reprezentativitatea (printr-o participare specifica pentru sectoarele vizate de domeniul strategic aflat in dezbatere).

‘Romania competitiva’ are schitate liniile de actiune pentru urmatorii patru ani, linii care pot primi acum, in urma consultarilor cu specialistii din fiecare domeniu, parteneri sociali, partide politice, organizatii civice, elementele de valoare adaugata si consensul de care au nevoie din partea tuturor actorilor implicati in procesul de dezbatere, pentru a putea fi implementate cat mai curand posibil.

Proiectul ‘Romania competitiva’ este un proiect in lucru, care alaturi de propunerile reprezentatilor Guvernului, ai Bancii Nationale a Romaniei si ai Academiei Romane, asteapta contributiile de specialitate ale celor care pot participa la dezvoltarea si completarea liniilor de actiune deja identificate.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Predictii pentru 2016: anul hub-urilor de antreprenoriat + digitalizare, cuvant-cheie
A da si a lua: esti un donator la birou?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
INOVATIE: analiza Romaniei si a primelor 10 tari pe plan mondial

Global Innovation Index (GII) s-a stabilit ca o referinta principala in inovatie si un instrument valoros de comparatie pentru factorii...

Close