Featured

Predictii pentru 2016: anul hub-urilor de antreprenoriat + digitalizare, cuvant-cheie

In 2016, digitalizarea va fi cuvantul cheie in multe dintre industrii. Chiar daca este o tendinta deja urmarita, anul viitor se vor vedea mai bine aplicatiile concrete ale acesteia, in cele mai diverse domenii: medicina, servicii comerciale, servicii de securitate, comunicare, servicii financiare, solutii de mobilitate etc. IT va fi din nou segmentul cu cea mai mare contributie la cresterea economica a Romaniei.

Colaborarea este un alt element comun al evolutiilor din 2016: hub-uri de antreprenoriat, o societate civila mai bine conturata, parteneriate bazate pe impartasirea de experienta si resurse in educatie.

Aceste cateva tendinte sunt o sinteza a punctelor comune identificate in prognozele pentru 2016, facute de 20 de experti din 15 domenii diferite, in cadrul evenimentului anual ProGnosis –Noaptea Predictiilor 2016, organizat de DC Communication.

Iata ce mi-a atras atentia din lista completa a predictiilor:

·         2016 – anul marilor santiere

In anul ce vine, Romania va reusi in sfarsit sa deschida majoritatea proiectelor majore de infrastructura pe care le avea restante. Cu un premier ex-comisar UE, un guvern aliniat si un ministru al Fondurilor Europene specializat la DG Regio, se va vedea ca birocratia poate functiona daca o coordonezi cu cap si fara coruptie. Vorbim de transport, mediu si energie, de deblocarea proiectelor de pe programul regional, dar si de finalizarea ELI (Extreme Laser Infrastructure) de la Magurele.

·         2016 – anul hub-urilor de antreprenoriat

Anul urmator va marca expansiunea fara precedent a hub-urilor, maker-space-urilor, a incubatoarelor si acceleratoarelor si a altor centre de afaceri. Marile municipii au dat deja tonul in ultimii ani (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov etc.), iar o serie de alte orase vor urma pe lista. Aceasta hub-izare va determina si primele aliante si colaborari ce vor duce la germenii unui tesut antreprenorial local. Minuni nu vom avea deja la anul, dar un aer proaspat antreprenorial si creativ va fi simtit in orasele ce isi vor propune dezvoltarea inteligenta.

·         2016 – anul regandirii si consolidarii bancare

Din cele peste 30 de banci comerciale din tara, vor ramane doar jumatate active si relevante cu adevarat. Sectorul bancar se va reorienta spre piata si va cauta sa isi regandeasca produsele, mai ales pentru micii intreprinzatori. Bancile vor initia programe de educatie financiara si se vor apropia de clienti pentru a le intelege mai bine nevoile.

Dragos Pislaru

Manager General, GEA Strategy & Consulting

·         O schimbare la nivelul mentalitatii liderilor, in sensul in care vor fi mai atenti la ceea ce se intampla in jur si vor avea reactii corespunzatoare mai rapide. Sper ca acest lucru sa devina o practica consecventa, iar ritmul de adoptare a acesteia sa fie unul suficient de rapid.

·         Vom vedea o implicare mai mare din partea societatii civile, pe fondul unei generatii tinere mai vocale, cu acces la noile mijloace de comunicare capabile sa propage mesaje rapid in randul unei mase mult mai largi de oameni. Asteptarile lor se vor face mult mai auzite, iar clasa politica va trebui sa tina cont de ele.

·         Vom constata o crestere   a deficitului sistemului public de pensii, pe fondul trecerii la sistemul nou bazat pe administrarea privata a unei parti mai mari din contributiile sociale, prin intermediul pensiilor private obligatorii, care creeaza astfel notiunea de cont personal individual al fiecarui participant. Deficitul in cauza este, totusi sanatos, prin prisma faptului ca asigura sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung, in ciuda scaderii numarului de contribuabili si genereaza doua surse de venituri la pensionare: una de la stat, in continuare, iar cealalta din sistemul privat. In plus, atrage atentia asupra necesitatii economisirii individuale pentru perioada pensionarii.

·         Ma astept ca si anul viitor sa se pastreze un nivel scazut al dobanzilor iar, in acest context, cred ca din ce in ce mai multi romani isi vor asuma riscuri mai mari, in cautarea unor alternative de economisire mai eficiente, care sa le genereze randamente mai bune pentru banii pusi deoparte.

Eugen Voicu

Actionar Fondator Certinvest

Gabriel Sincu

(director EY)

·         Codul fiscal, asa cum a fost publicat si modificat prin ultima OUG nu va mai suferi modificari majore, reprezentand un balon de oxigen atat pentru multinationale, cat si pentru business-urile antreprenoriale, care vor incheia anul 2016 cu rezultate frumoase.

·         Va continua “asaltul” dezlantuit de administratia fiscala avand ca rezultat, pe de o parte, imbunatatirea constanta a incasarilor bugetare, dar si cresterea alarmanta a numarului de abuzuri si de cazuri care vor bloca instantele fiscale.

·         La nivel international, masurile BEPS* si FATCA** vor conduce la o regandire din temelii a structurilor fiscale existente, ceea ce va duce la o efervescenta nemaiintalnita in tarile cu regimuri fiscale avantajoase si un numar din ce in ce mai mare de masuri de amnistie fiscala din partea celorlalte tari, in speranta “atragerii acasa” a capitalurilor exportate.

* BEPS – Base Erosion Profits Shifting: recomandari OECD privind limitarea erodarii bazei impozabile si a transferului profiturilor in paradisurile fiscale

** FATCA – Foreign Account Tax Compliance Act: reglementarile SUA de raportare a sumelor din conturi detinute de rezidenti americani in strainatate.

 

·
Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Antreprenorii romani din Technology Fast 500 EMEA 2015
Economia intr-o lectie: ce se vede si ce nu se vede

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Romanii de pe lista liderilor inovatiei: Radu Georgescu, Vladimir Oane si alte nume faine

Google anunta publicarea listei celor 100 de lideri ai inovatiei din Europa Centrala si de Est, in cadrul editiei a...

Close