Antreprenoriat Featured Start-Up

Pasiunile din conturile romanilor: constructii, design si culinar

Romanii care si-au transformat hobby-ul intr-o afacere castiga venituri suplimentare de peste 5.000 de lei pe an, cu un varf in Bucuresti si Ilfov de circa 10.000 de lei, releva un studiu Visa Europe.

Cele mai profitabile hobby-uri sunt in domeniul constructiilor, renovarilor si decoratiunilor interioare (5.887 lei), urmate de cele in design (5.834 lei), fotografie (5.778 lei), domeniul culinar (5.509 lei) si ingrijirea copiilor (5.487 lei).

pasiune

Pasiunea reprezinta principala motivatie pentru aproape 60% dintre romanii care au pornit o afacere dintr-un hobby, in comparatie cu media europeana de 43%. Aproape o treime dintre cei care au participat la sondaj (29%) au avut ca principal motiv schimbarea activitatii fata de cea de la locul de munca, iar 26% au spus ca doresc sa lucreze pentru ei insisi.

“Patru din zece romani care ar putea sa-si deschida o afacere dintr-un hobby sunt ingrijorati de birocratia excesiva legata de administrarea firmei. In alte tari din Europa, oamenilor le este teama mai mult de posibilitatea de a nu primi comenzi suficiente. Ingrijorarile privind gestionarea cheltuielilor sunt comune pentru majoritatea IMM-urilor din Romania”, a declarat Catalin Cretu, director regional Visa Europe pentru Romania, Croatia si Slovenia.

Trei din patru romani care au un hobby pot obtine venituri suplimentare de pe urma pasiunii lor, iar patru din zece romani spun ca vor opta pentru o astfel de varianta in viitor.

Sursa foto: Wealthartisan.com

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Bilant 2017: analiza celor 17 decizii economice care influenteaza mediul de afaceri
The most active investors in Romanian tech ecosystem based on financing rounds (overview first semester 2020)

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Cate firme exista in Romania: 1990-2015

Din numarul total de firme active in Romania, peste 64% sunt societati cu raspundere limitata (SRL) care au, in medie,...

Close