Featured

Louis van Gaal, esti mare! 7 lectii pentru orice manager care vrea sa inoveze

Antrenorii de fotbal lucreaza in industria rezultatelor, la fel si managerii din business, asa ca orice analogie intre cele doua sectoare este pertinenta. Selectionerul Olandei si, totodata, viitorul antrenor al echipei Manchester United, Louis van Gaal, imi inspira mai multe calitati care pot deveni lectii pentru antreprenori, lideri si executivi.

1. Inoveaza cu un MASTER PLAN!

Sa incepem cu decizia unica in istoria Cupei Mondiale prin care Van Gaal il inlocuieste pe portarul titular, Jasper Cillessen, chiar inainte de fluierul final al minutelor de prelungire, cu Tim Krul. Era minutul 100 si camerele video l-au suprins pe Tim Krul incalzindu-se intens cu antrenorul de portari al batavilor. Fara sa stiu ca portarul lui Newcastle United este specialist in apararea de penalty-uri, m-am gandit ca van Gaal il va introduce in teren strict pentru ca Jasper Cillessen nu a avut ce sa apere tot meciul in fata jucatorilor din America Centrala, in timp ce Navas, rivalul dintre buturile echipei Costa Rica, a fost tinut in priza mereu.

timklur

Dar schimbarea din minutul 120 a fost mai mult decat o miscare geniala: van Gaal a aratat publicului larg cum o inovatie pregatita din timp are un efect psihologic asupra adversarilor. Cu siguranta, costaricanii s-au confruntat cu o incertitudine mai mare atunci cand au vazut un om nou intre buturile adverse, un as din maneca scos in ultima clipa.

2.  Un manager bun schimba tactica des si intr-un mod inteligent.

Fie ca ne referim la momentul din minutul 120 din meciul cu Costa Rica, la inlocuirea lui Van Persie cu Huntelaar din optimea cu Mexic ori la schimbarea tacticii pentru meciul cu Chile din ultima etapa a grupei B la Cupa Mondiala,  Louis van Gaal este un expert in modificarea strategiilor de joc.

“We did have to change our style today – and I will always pick a system and a strategy that will help us win,” Louis van Gaal, dupa meciul cu Chile.

O alta surpriza tactica pregatita de olandez a fost schimbarea sistemului traditional 4-3-3 in 5-3-2 chiar inaintea meciului de debut la Cupa Mondiala, impotriva Spaniei. Rezultatul? Victorie cu 5-1 in fata campionilor mondiali en-titre. Spre comparatie, imaginati-va ce inseamna pentru un manager bun schimbarea strategiei de business inaintea unui sezon important pentru afaceri! Cat de important aste procesul de schimbare in viata unei organizatii.

3. Un manager bun invata continuu.

Ma fascina, in anii ’90, carnetelul lui Louis van Gaal, pe care isi lua notite inclusiv in timpul meciului. Antrenorul olandez ramane un colectionar de informatii. El s-a remarcat recent prin faptul ca se documenteaza si se inspira din tacticile practicate in alte sporturi. Spre exemplu, hockei-ul de iarba (!!) reprezinta o sursa de inovatie pentru selectionerul olandez.

 4. Un manager bun stie sa foloseasca inovatia tehnologica.

Pornind de la ideea lui van Gaal, jucatorii olandezi folosesc in prezent ochelarii Google Glass si dispozitivele Oculus Rift pentru a-si imbunatati performantele sportive.

oculus

 5. Un manager bun face tot posibilul sa-si cunoasca echipa.

Aflu dintr-un articol interesant – Louis van Gaal’s methods make the Dutch World Cup contenders again – ca van Gaal este obsedat de oamenii lui: vrea sa afle ce feedback primesc jucatorii sai, de la familie, prieteni si de la jurnalisti, astfel incat sa-si cunoasca echipa mai bine.

 6. Un manager bun stie sa dea feedback personalizat.

Tot din articolul de mai sus aflu ca van Gaal a lucrat cu un consultant, alaturi de care si-a impartit jucatorii in trei echipa: sportivii „intellectually-oriented”, „emotional players” si „creative players”. Fiecare grup este diferit prin felul in care jucatorii proceseaza informatiile, atfel incat abordarea lui van Gaal este sa personalizeze feedback-ul pe care il ofera oamenilor sai. El este preocupat sa arate jucatorilor sai cele mai bune momente ale lor, fiind convins ca imaginile pozitive sunt de folos in fata celor negative. Abordarea lui van Gaal este sa imbunateasca punctele pozitive decat sa se concentreze pe slabiciuni.

 7. Un manager bun este inconjurat de oameni de calitate.

Imi place sa-i vad pe mai tinerii Patrick Kluivert si Danny Blind in jurul selectionerului olandez. Louis van Gaal stie cum sa castige increderea publicului si sa asigure succesiunea echipei pe care o conduce. S-a alaturat de doi fosti fotbalisti cu rezultate, actuali antrenori cu foame de rezultate, pe care i-a numit asistentii sai. Unul dintrei cei doi il poate inlocui, cu siguranta, pe “dictator” la carma nationalei.

 

Louis van Gaal este un dictator, asa il descriu oamenii care au lucrat in echipele pe care le-a condus. Chiar el insusi se descrie in acest fel (“I am who I am: confident, arrogant, dominant, honest, hard-working and innovative”), dar mai presus de aceste calitati van Gaal este un exemplu pentru manageri, inclusiv pentru cei din business. Un element central al relatiei dintre manager si jucator este necesitatea de a-i face pe jucatori sa-si asume responsabilitatea pentru propriile lor actiuni, greseli, nivel de performanta si, in cele din urma, pentru rezultat. La fel ca in business.

Sursa foto: Januzaj/Twitter & ManUtdFC/Twitter

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Potential de investitii in IT: ultimul loc in UE la digitalizare
VARP – acronimul care poate crea o noua realitate: Romania, pe lista scurta a investitorilor straini
2 Comments
  • Tiberiu Lupu Jul 8,2014 at 11:31 am

    Claudiu sunt de acord cu majoritatea celor scrise de tine. Am cateva amendamente:

    1. Decizia de schimbare a portarului a fost la lui, dar antrenorul cu portarii i-a scos-o in fata. Nu a inventat nimic, meritul este ca a stiut sa asculte. Din cauza asta, la calificare, l-a imbratisat pe antrenorul cu portarii primul.
    2. Are reputatia de antrenor intrasigent, a pierdut multe vestiare la viata lui din cauza atitudinii de “my way or the highway” sau daca nu faci ca mine, zbori. Un bun manager trebuie sa stie sa isi asculte subalternii.

    • Claudiu Vrinceanu Jul 8,2014 at 12:13 pm

      Corect, Tibi. E foarte posibil ca antrenorul de portari sa-i fi propus aceasta decizie. Inseamna ca Van Gaal stie sa si asculte, corect? 🙂 Mi s-a parut interesanta declaratia capitanului, posibil un pic de lugu-lugu pentru viitorul antrenor de la club: Robin van Persie admitted that the idea was created entirely by Van Gaal. “This was thought of by the manager,” the striker admitted. “We knew Tim was very good at stopping penalties. I thought it was great he was brought in.”

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Ce invatam din povestea LiveRail – Facebook: un start-up are nevoie de 7-8 ani pentru un exit de succes

Preluarea LiveRail de catre gigantul Facebook este o tranzactie reper pentru multi antreprenori: fondatorii companiei au crescut un proiect, i-au...

Close