Economie

Antreprenorii și investitorii străini: “Legea pensiilor, povara copiilor noştri şi a copiilor copiilor lor”

Invitat în studio-ul TV al Antena 3, am propus ca inițiatorii Legii Pensiilor să aplice și principiul echității inter-generaționale. Adică, în contextul unui efort uriaș pentru pensionari, inițiatorii să vină și cu măsuri complementare pentru tineri, pe termen scurt, mediu și lung.

În acest context, mă bucur că CDR (Coaliţia pentru Dezvoltarea României) a ieşit public cu o poziţie interasantă prin care consideră că proiectul noii legi a pensiilor, care aproape dublează cheltuielile publice cu pensiile până în 2021, respectiv le creşte cu peste 130% până în 2022, nu este sustenabil, adică va fi o povară pentru copiii noştri şi pentru copiii copiilor lor.

Fapt: Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia se estimează dublarea cheltuielor României cu pensiile publice în plată este o mare provocare pentru finanţele publice ale ţării, nefiind însoţit de măsuri de creştere a veniturilor publice.

Statistici: creşterile asumate vor reprezenta pentru România un cost anual suplimentar de 18 miliarde de euro începând din 2022, conform propriilor estimări ale Guvernului, Astfel, din 2022 şi în anii ce vor urma, presupunând chiar şi o creştere nominală anuală optimistă de 8% a produsului intern brut pentru perioada 2018 – 2022, noua lege va genera o povară suplimentară de aproximativ 6,6% din PIB estimat pentru 2022, care se adaugă proiecţiei optimiste de deficit bugetar anual de 3%. Spre comparaţie, în 2017 plăţile de pensii de stat au reprezentat aproximativ 6,7% din PIB, în timp ce cheltuielile alocate educaţiei au fost de 2,9% din PIB, iar cheltuielile cu sistemul public de sănătate au fost de 4% din PIB .

Avertisment: la finalul anului 2015, datoria implicită a sistemului public de pensii în România era de aproximativ 275 miliarde de euro (folosind cursul actual), adică 172% din PIB-ul anului 2015.

Suma este de peste patru ori mai mare decat datoria publică a României la acel moment. Astfel, însumând datoria publică actuală de aproximativ 35% din PIB cu obligaţiile faţă de actualii pensionari şi drepturile acumulate pentru viitorii pensionari reflectate până la finalul anului 2015 s-ar acumula o datorie implicită a statului de peste 170% din PIB.

Mai mult, drepturile de pensie acumulate ar atinge valori îngrijorător de mari ţinând cont de faptul că din 2015 şi până în prezent pensiile publice au crescut cu aproximativ 30% şi că se doreşte în continuare o creştere a acestora cu peste 130% conform proiectului de lege privind sistemul de pensii (adăugând 18 miliarde de euro la costurile curente cu pensiile de aproximativ 13,5 miliarde de euro).

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Forta de munca in Romania: informatii utile antreprenorilor romani si investitorilor straini
Cuvintele anului: bitcoin, selfie si fainosag au devenit buzzwords in 2013

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Human Finance – Platforma de finanțare care conectează fondatorii cu investitorii

V-am mai spus: în 2018 s-a conturat o tendință care va continua și în 2019, în opinia mea, și anume...

Close