Economie

INOVATIE: analiza Romaniei si a primelor 10 tari pe plan mondial

Global Innovation Index (GII) s-a stabilit ca o referinta principala in inovatie si un instrument valoros de comparatie pentru factorii de decizie. Publicat de WIPO, Cornell University si INSEAD, raportul ofera un clasament anual al capacitatilor de inovare si performanta in randul economiilor.

Inovatia joaca un rol cheie ca motor al cresterii economice si a prosperitatii. GII urmareste sa imbunatateasca modul in care inovatia este masurata si inteleasa. Conform site-ului CNBC, inovatia globala a fost in ascensiune datorita cresterii fluxurilor transfrontaliere de cunostinte si talent.

Romania ocupa locul 48 din 128 in clasarea tarilor in functie de indexul de inovatie globala, cu un scor de 37.9, in comparatie cu ocupanta primului loc, Elvetia, care inregistreaza un scor de 66.3. In cadul acestui raport, tara noastra beneficiaza de o serie de puncte forte, care ii sporesc competitivitatea pe plan international, dar si de o serie de puncte slabe, care necesita o atentie sporita.

Din categoria punctelor tari, cea mai remarcabila este ocuparea locului fruntas, cu un scor de 100.0, la categoria Institutions, Regulatory environment Cost of redundancy dismissal. In contrast, la aceasta categorie, Elvetia ocupa locul 34, insa exceleaza in Political environment. Romania inregistreaza o alta pozitie fruntasa la categoria Infrastructuea, Ecological sustainability ISO 14001 environmental certificates, rezultat ce dovedeste atentia acordata acestui aspect. Un alt punct forte il constituie usurinta de a obtine un credit, Romania ocupand locul 7 cu un scor de 85.0, aspect evidentiat in categoria Market Sophistication, Credit. Si la acest aspect suntem cu mult deasupra Elvetiei, care se claseaza pe locul 53, acest aspect reprezentand un punct slab al acestei tari.

In ceea ce priveste categoria Business Sophistication, daca tara fruntasa exceleaza la Knowledge workers, Romania se diferentiaza la GERD financed by abroad, Intellectual Property Payments si ICT Services imports. Ocupam un nou loc fruntas la categoria Knowledge and Technology Outputs , Knowledge Impact ISO 9001 quality certificates. Ultima categorie, Creative Outputs, ne claseaza per total pe locul 53, la o diferenta considerabila de Elvetia, care ocupa locul 5, insa detinem locul 4 in sub-categoria Creative Goods and Services Cultural and creative sevices exports.

Exista, de asemenea, si o serie de puncte slabe care, din pacate, influenteaza negativ evolutia tarii. Dintre acestea, se remarca Expenditure on education, care, cu un scor de 22.1, ne claseaza pe locul 100. Din clasarea pe locul 73 a categoriei Human capital and Research, se poate concluziona ca trebuie acordata o atentie sporita educatiei si resurselor alocate in acest scop. Romania inregistreaza punctaje scazute si la categoria Market Sophistication, mai ales la sub-categoria Investment si Intensity of local competition. In raport se poate observa ca un alt punct slab il constituie Foreign Direct Investment, net outflows, sub-categorie clasata pe locul 87, cu un scor de doar 35.8.

Daca la nivel global Romania ocupa locul 48, in clasamentul tarilor Uniunii Europene aceasta se claseaza pe ultimul loc in domeniul inovatiei. Liderul tarilor membre este Suedia, iar Letonia devine tara in care inovarea cunoaste cea mai rapida crestere.

Primele 10 tari in clasamentul GII sunt: Elvetia, Suedia, Marea Britanie, SUA, Finlanda, Singapore, Irlanda, Danemarca, Olanda si Germania. Punctajul Elvetiei este de 66.3, iar al Germaniei 57.9. Este al saselea an consecutiv in care Elvetia se claseaza in topul clasamentului, fapt ce se datoreaza unei serii de factori, conform site-ului swissinfo.ch. In primul rand, Elvetia demonstreaza ca este o natiune de inventatori, dovada fiind cele 873 de aplicatii pe milion de locuitori inregistrate in anul 2015. Un alt punct forte il constituie institutele de cercetare de calitate superioara, Swiss federal technology institute ETH Zurich fiind clasat in 2016 pe locul 4 in Europa conform Times Higher Education World Reputation Rankings. Acestor factori li se alatura investitiile multinationalelor, proiectele inovatoarea cu un profil verde ridicat si angajatii cu un nivel ridicat de calificare.

Suedia, ocupanta locului 2, inregistreaza cele mai bune rezultate la categoriile Human and Capital Research, Infrastructure, Business Sophistication si Knowledge and Technology Outputs. In analiza raportului sau de tara se remarca, ca puncte tari, atentia acordata educatiei, cercetarii si dezvoltarii si calificarea angajatilor. Ca puncte slabe, se pot incadra usurinta de a obtine un credit, categorie la care Romania se afirma in mod pozitiv, dar si investitiile straine directe sau costul concedierilor.

Mare Britanie, a treia tara a clasamentului, se remarca in ceea ce priveste Infrastructura, Market Sophistication si Creative Outputs. Conform raportului, mediul online este cel mai bine dezvoltat, alaturi de calitatea educatiei universitare. Un alt indicator favorabil Marii Britanii este Intensity of local competition, cu un scor de 83.7, fiind cu mult deasupra Romaniei care ocupa una din pozitiile finale la aceasta categorie. Ocupanta locului 3 cunoaste si o serie de puncte slabe, cum ar fi Stabilitatea Politica si Absenta Violentei/Terorismului sau Investitiile straine directe.

SUA ocupa locul fruntas la categoria Market Sophistication, cu excelente rezultate atat la sub-categoria Credit, cat si la Investment si Trade, competition and market scale. Un punct forte il constituie calitatea invatamantutui universitar, caruia i se alatura creativitatea online si proprietatea intelectuala. La fel ca si Romania, SUA ocupa locul fruntas la categoria Cost of redundancy dismissal si este in contrast cu tara noastra in ceea ce priveste Certificatele de mediu ISO 14001.

Pe locul 5 se claseaza Finlanda, care se remarca la categoriile Institutions, cu punctaje aproape maxime in ceea ce priveste mediul politic, legislativ si de afaceri si Human Capital and Research, unde ocupa locul fruntas. De asemenea, se claseaza in top la categoria Intellectual Property Receipts si la cea privitoare la mediul universitar, dar si la ecologizare si performanta mediului. Doua din punctele slabe ale Finlandei sunt usurinta de a obtine un credit si investitiile straine directe.

Singapore, ocupanta locului 6, aflata in topul tarilor asiatice prezente in acest clasament, inregistreaza cea mai buna performanta in categoria Institutions, fiind ocupanta locului intai. Aceasta se claseaza tot pe primul loc si in categoriile Infrastructure si Business Sophistication, beneficiind, in comparatie cu primele 5 tari analizate, de un volum de invesitii straine directe ce o situeaza tot pe locul intai si la acest capitol. Cunoaste o dezvoltare ridicata si in ceea ce priveste categoia Human Capital and Research.

Ocupanta locului 7, Irlanda, se remarca prin Knowledge and Technology Outputs, unde se claseaza a treia din cele 128 de tari analizate. Se afla in topul categoriilor Intellectual Property Payments si Foreign direct investments, net inflows. La fel ca si Romania, Irlanda nu exceleaza la capitolul Intensity of local competition, ocupand locul 65. Un alt aspect in care cele doua tari sunt in contrast este Cost of redundancy dismissal.

Danemarca este tara de pe locul 8 in clasament si se remarca la categoriile Human Capital and Research si Market Sophistication. Aceasta ocupa un loc foarte bun in ceea ce priveste cadrul legislativ, cu un scor de 96.6. Educatia reprezinta un alt punct forte al Danemarcei, careia i se alatura performanta mediului si investitiile. In ceea ce priveste creativitatea online, Danemarca se claseaza pe locul 6, cu un loc de top in sub-categoria Country-code top-level domains (ccTLDs) si pe locul 11 pe intreaga categorie Creative Outputs.

Pe locul 9, cu o performanta in categoria Creative Outputs, Olanda este una din tarile cu o intensa si dezvoltata activitate in creativitatea online, situandu-se in top 6 tari la fiecare din cele 4 sub-categorii. Olanda se remarca si prin infrastructura tehnologica, dar si prin mediul politic si legislativ. Prezinta cateva puncte slabe in domeniul educatiei tertiare si, in comparatie cu Romania, nu este asa usor sa obtii credite. Are o pozitie buna in ceea ce priveste competitia si absorbtia cunostintelor.

Locul 10 ii revine Germaniei, care cunoaste rezultate favorabile in mediul de afaceri, prin usurinta rezolvarii insolventei, in ceea ce priveste cercetarea si dezvoltarea, in infrastructura tehnologica si performanta logistica si in comert. Unul din punctere sale slabe il constituie usurinta de a incepe o afacere, aceasta categorie clasand Germania pe locul 81, spre deosebire de Romania care se situeaza pe 39. In categoria cunostintelor, Germania ocupa locul 8 si se bucura de un loc 10 al categoriei Human Capital and Research.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
FISCAL 2013: ce vor antreprenorii si ce pregatesc guvernantii
Legea business angels: memorandumul care operationeaza schema de ajutor de minimis

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Microindustrializare 2016: unul dintre cele mai asteptate programe pentru antreprenori

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri a lansat Programul national multianual de microindustrializare, iar bugetul alocat pentru...

Close