Tag Archives: cele mai inovatoare tari

Economie

INOVATIE: analiza Romaniei si a primelor 10 tari pe plan mondial

Global Innovation Index (GII) s-a stabilit ca o referinta principala in inovatie si un instrument valoros de comparatie pentru factorii de decizie. Publicat de WIPO, Cornell University si INSEAD, raportul ofera un clasament anual al capacitatilor de inovare si performanta in randul economiilor.

Inovatia joaca un rol cheie ca motor al cresterii economice si a prosperitatii. GII urmareste sa imbunatateasca modul in care inovatia este masurata si inteleasa. Conform site-ului CNBC, inovatia globala a fost in ascensiune datorita cresterii fluxurilor transfrontaliere de cunostinte si talent.

Romania ocupa locul 48 din 128 in clasarea tarilor in functie de indexul de inovatie globala, cu un scor de 37.9, in comparatie cu ocupanta primului loc, Elvetia, care inregistreaza un scor de 66.3. In cadul acestui raport, tara noastra beneficiaza de o serie de puncte forte, care ii sporesc competitivitatea pe plan international, dar si de o serie de puncte slabe, care necesita o atentie sporita.

Din categoria punctelor tari, cea mai remarcabila este ocuparea locului fruntas, cu un scor de 100.0, la categoria Institutions, Regulatory environment Cost of redundancy dismissal. In contrast, la aceasta categorie, Elvetia ocupa locul 34, insa exceleaza in Political environment. Romania inregistreaza o alta pozitie fruntasa la categoria Infrastructuea, Ecological sustainability ISO 14001 environmental certificates, rezultat ce dovedeste atentia acordata acestui aspect. Un alt punct forte il constituie usurinta de a obtine un credit, Romania ocupand locul 7 cu un scor de 85.0, aspect evidentiat in categoria Market Sophistication, Credit. Si la acest aspect suntem cu mult deasupra Elvetiei, care se claseaza pe locul 53, acest aspect reprezentand un punct slab al acestei tari.

In ceea ce priveste categoria Business Sophistication, daca tara fruntasa exceleaza la Knowledge workers, Romania se diferentiaza la GERD financed by abroad, Intellectual Property Payments si ICT Services imports. Ocupam un nou loc fruntas la categoria Knowledge and Technology Outputs , Knowledge Impact ISO 9001 quality certificates. Ultima categorie, Creative Outputs, ne claseaza per total pe locul 53, la o diferenta considerabila de Elvetia, care ocupa locul 5, insa detinem locul 4 in sub-categoria Creative Goods and Services Cultural and creative sevices exports.

Exista, de asemenea, si o serie de puncte slabe care, din pacate, influenteaza negativ evolutia tarii. Dintre acestea, se remarca Expenditure on education, care, cu un scor de 22.1, ne claseaza pe locul 100. Din clasarea pe locul 73 a categoriei Human capital and Research, se poate concluziona ca trebuie acordata o atentie sporita educatiei si resurselor alocate in acest scop. Romania inregistreaza punctaje scazute si la categoria Market Sophistication, mai ales la sub-categoria Investment si Intensity of local competition. In raport se poate observa ca un alt punct slab il constituie Foreign Direct Investment, net outflows, sub-categorie clasata pe locul 87, cu un scor de doar 35.8.

Daca la nivel global Romania ocupa locul 48, in clasamentul tarilor Uniunii Europene aceasta se claseaza pe ultimul loc in domeniul inovatiei. Liderul tarilor membre este Suedia, iar Letonia devine tara in care inovarea cunoaste cea mai rapida crestere.

Primele 10 tari in clasamentul GII sunt: Elvetia, Suedia, Marea Britanie, SUA, Finlanda, Singapore, Irlanda, Danemarca, Olanda si Germania. Punctajul Elvetiei este de 66.3, iar al Germaniei 57.9. Este al saselea an consecutiv in care Elvetia se claseaza in topul clasamentului, fapt ce se datoreaza unei serii de factori, conform site-ului swissinfo.ch. In primul rand, Elvetia demonstreaza ca este o natiune de inventatori, dovada fiind cele 873 de aplicatii pe milion de locuitori inregistrate in anul 2015. Un alt punct forte il constituie institutele de cercetare de calitate superioara, Swiss federal technology institute ETH Zurich fiind clasat in 2016 pe locul 4 in Europa conform Times Higher Education World Reputation Rankings. Acestor factori li se alatura investitiile multinationalelor, proiectele inovatoarea cu un profil verde ridicat si angajatii cu un nivel ridicat de calificare.

Suedia, ocupanta locului 2, inregistreaza cele mai bune rezultate la categoriile Human and Capital Research, Infrastructure, Business Sophistication si Knowledge and Technology Outputs. In analiza raportului sau de tara se remarca, ca puncte tari, atentia acordata educatiei, cercetarii si dezvoltarii si calificarea angajatilor. Ca puncte slabe, se pot incadra usurinta de a obtine un credit, categorie la care Romania se afirma in mod pozitiv, dar si investitiile straine directe sau costul concedierilor.

Mare Britanie, a treia tara a clasamentului, se remarca in ceea ce priveste Infrastructura, Market Sophistication si Creative Outputs. Conform raportului, mediul online este cel mai bine dezvoltat, alaturi de calitatea educatiei universitare. Un alt indicator favorabil Marii Britanii este Intensity of local competition, cu un scor de 83.7, fiind cu mult deasupra Romaniei care ocupa una din pozitiile finale la aceasta categorie. Ocupanta locului 3 cunoaste si o serie de puncte slabe, cum ar fi Stabilitatea Politica si Absenta Violentei/Terorismului sau Investitiile straine directe.

SUA ocupa locul fruntas la categoria Market Sophistication, cu excelente rezultate atat la sub-categoria Credit, cat si la Investment si Trade, competition and market scale. Un punct forte il constituie calitatea invatamantutui universitar, caruia i se alatura creativitatea online si proprietatea intelectuala. La fel ca si Romania, SUA ocupa locul fruntas la categoria Cost of redundancy dismissal si este in contrast cu tara noastra in ceea ce priveste Certificatele de mediu ISO 14001.

Pe locul 5 se claseaza Finlanda, care se remarca la categoriile Institutions, cu punctaje aproape maxime in ceea ce priveste mediul politic, legislativ si de afaceri si Human Capital and Research, unde ocupa locul fruntas. De asemenea, se claseaza in top la categoria Intellectual Property Receipts si la cea privitoare la mediul universitar, dar si la ecologizare si performanta mediului. Doua din punctele slabe ale Finlandei sunt usurinta de a obtine un credit si investitiile straine directe.

Singapore, ocupanta locului 6, aflata in topul tarilor asiatice prezente in acest clasament, inregistreaza cea mai buna performanta in categoria Institutions, fiind ocupanta locului intai. Aceasta se claseaza tot pe primul loc si in categoriile Infrastructure si Business Sophistication, beneficiind, in comparatie cu primele 5 tari analizate, de un volum de invesitii straine directe ce o situeaza tot pe locul intai si la acest capitol. Cunoaste o dezvoltare ridicata si in ceea ce priveste categoia Human Capital and Research.

Ocupanta locului 7, Irlanda, se remarca prin Knowledge and Technology Outputs, unde se claseaza a treia din cele 128 de tari analizate. Se afla in topul categoriilor Intellectual Property Payments si Foreign direct investments, net inflows. La fel ca si Romania, Irlanda nu exceleaza la capitolul Intensity of local competition, ocupand locul 65. Un alt aspect in care cele doua tari sunt in contrast este Cost of redundancy dismissal.

Danemarca este tara de pe locul 8 in clasament si se remarca la categoriile Human Capital and Research si Market Sophistication. Aceasta ocupa un loc foarte bun in ceea ce priveste cadrul legislativ, cu un scor de 96.6. Educatia reprezinta un alt punct forte al Danemarcei, careia i se alatura performanta mediului si investitiile. In ceea ce priveste creativitatea online, Danemarca se claseaza pe locul 6, cu un loc de top in sub-categoria Country-code top-level domains (ccTLDs) si pe locul 11 pe intreaga categorie Creative Outputs.

Pe locul 9, cu o performanta in categoria Creative Outputs, Olanda este una din tarile cu o intensa si dezvoltata activitate in creativitatea online, situandu-se in top 6 tari la fiecare din cele 4 sub-categorii. Olanda se remarca si prin infrastructura tehnologica, dar si prin mediul politic si legislativ. Prezinta cateva puncte slabe in domeniul educatiei tertiare si, in comparatie cu Romania, nu este asa usor sa obtii credite. Are o pozitie buna in ceea ce priveste competitia si absorbtia cunostintelor.

Locul 10 ii revine Germaniei, care cunoaste rezultate favorabile in mediul de afaceri, prin usurinta rezolvarii insolventei, in ceea ce priveste cercetarea si dezvoltarea, in infrastructura tehnologica si performanta logistica si in comert. Unul din punctere sale slabe il constituie usurinta de a incepe o afacere, aceasta categorie clasand Germania pe locul 81, spre deosebire de Romania care se situeaza pe 39. In categoria cunostintelor, Germania ocupa locul 8 si se bucura de un loc 10 al categoriei Human Capital and Research.

Read More
Featured

Innobarometru: cat de inovatoare este tara ta?

Cercetarea, Dezvoltarea si Inovarea (CDI) este o tema care ma preocupa si este de importanta mare, in opinia mea, pentru soarta economiei romanesti. Inainte de a dezbate rezultatele tabloului de bord european privind inovarea, punctez, pe scurt, trei subiecte de actualitate:

1.QUICK WIN: In 28 iunie, Guvernul a aprobat un act normativ care stabileste ca persoanele care realizeaza venituri din activitati de cercetare si dezvoltare aplicativa sau dezvoltare tehnologica vor fi scutite de la plata impozitelor pentru aceste venituri, de la 1 august. In prezent, doar angajatii din sectorul IT sunt scutiti de impozit pe venit. In 13 iulie au fost publicate in Monitorul Oficial si normele de aplicare privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal.

2. LIVRABIL: De asemenea, potrivit unei ordonante de urgenta, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor din activitati de cercetare dezvoltare si/sau de dezvoltare tehnologica vor fi scutite de la plata impozitului pentru aceste venituri. Masura are scopul să stimuleze activitatea de cercetare-dezvoltare si se va aplica începând cu veniturile aferente lunii august 2016. Urmeaza un ordin comun al ministrilor privind incadrarea in activitatea de cercetare-dezvoltare pentru scutire impozit pe salariu

Am facut parte din grupul lucru privind dezvoltarea de noi initiative privind facilitati fiscale pentru sprijinirea cercetarii-dezvoltarii si inovarii si am prezentat deja un studiu despre efectele acestei masuri.

3. STRATEGIE. Sectorul Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii este unul dintre cele 16 domenii strategice cuprinse in documentul strategic „Romania competitiva”. Pana in anul 2020, Romania ar putea ajunge la o crestere economica de 5%, catalizata, printre altele, de debirocratizare, cercetare si dezvoltare, eficienta energetica si infrastructura. Sesiunea de consultare in cadrul proiectului “Romania competitiva”, cu tema “Cercetare si Dezvoltare”, va avea loc pe 28 iulie, la Casa Academiei Romane, in intervalul 09:30 – 12:30.

Compararea performantelor in domeniul inovarii: cat de inovatoare este Romania?

Comisia Europeana a publicat rezultatele pentru 2016 ale tabloului de bord european privind inovarea, ale tabloului de bord regional privind inovarea si ale Innobarometrului.

Principalele constatari sunt urmatoarele: ca UE recupereaza din distanta fata de Japonia si SUA, ca Suedia este din nou lider in domeniul inovarii si ca Letonia a devenit tara in care inovarea cunoaste cea mai rapida crestere.

 „Imi doresc ca Europa sa fie un loc in care IMM-urile inovatoare si intreprinderile noi sa infloreasca si sa-si extinda activitatea in intreaga piata interna. Dar pentru asta este nevoie de un efort concertat. La nivelul UE, trebuie sa simplificam legislatia in domeniul TVA, sa adaptam regulile privind insolventa, sa facem mai usor accesibile informatiile despre cerintele de reglementare si sa lucram la un cadru privind proprietatea intelectuala clar si abordabil pentru IMM-uri”. (Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri)

 

Principalele constatari ale Innobarometrului

  • Romania se afla in categoria “Tari modest inovatoare”, alaturi de Bulgaria, adica cu o performanta a inovarii net sub media UE, cu o scadere accentuata in 2008-2015;

eu

  • Suedia este, din nou, lider in domeniul inovarii in UE, urmata de Danemarca, Finlanda, Germania si Tarile de Jos.

suedia

  • In domenii specifice de inovare, liderii UE sunt: Suedia – resurse umane si calitatea cercetarii academice; Finlanda – conditiile cadrului financiar; Germania – investitii private in inovare; Belgia – retele de inovare si colaborarea si Irlanda – inovarea in intreprinderile mici si mijlocii.
  • Inovatorii cu cea mai rapida crestere sunt Letonia, Malta, Lituania, Tarile de Jos si UK.
  • Si in tarile moderat inovatoare exista nuclee inovatoare regionale: Piemonte si Friuli-Venezia Giulia in Italia, Tara Bascilor in Spania si Bratislavský kraj in Slovacia.
  • Global, factorul principal care ajuta la a deveni lider in inovare este adoptarea unui sistem echilibrat de inovare, care combina un nivel adecvat de investitii publice si private, parteneriate eficace in domeniul inovarii intre intreprinderi si mediul academic, precum si o baza educationala solida si performante excelente in cercetare. Impactul economic al inovarii trebuie sa se manifeste prin vanzari si exporturi de produse inovatoare, precum si prin ocuparea fortei de munca.
  • Specializarea in tehnologii generice esentiale (TGE) sporeste performanta regionala in materie de inovare, in special in domeniile materialelor avansate, biotehnologiilor industriale, fotonicii si tehnologiilor avansate de productie.
  • In urmatorii doi ani, este de asteptat ca performanta UE in domeniul inovarii sa se imbunatateasca. Majoritatea intreprinderilor planifica mentinerea sau cresterea nivelului investitiilor in inovare in urmatorul an. Intreprinderile din Romania, Malta si Irlanda este cel mai probabil sa-si sporeasca investitiile in inovare in anul urmator.

 

Concluzii si teme de reflectie:

 

1. Sectorul CDI este inca intr-o criza tacuta, cu implicatii negative serioase pentru competitivitatea si perspectiva de crestere pe termen lung a tarii.

Inovatia in Romania, in raport cu media UE

ro

2. Talentul antreprenorilor si al cercetatorilor romani nu este mobilizat corespunzator ci, dimpotriva, este adesea alungat.

3. Crearea unui mediu stimulativ pentru initiativa mediului privat, inclusiv pentru comercializarea inovarii – IMM care introduc produse sau servicii inovative, ar trebui sa fie un obiectiv central al strategiei economice “Romania Competitiva”.

Read More
Featured

Cele mai inovatoare tari din lume: Elvetia si UK, no.1 si no.2. Romania urca un loc in clasament

Elvetia, Marea Britanie, Suedia, Olanda si Statele Unite ale Americii sunt cele mai inovatoare tari din lume, potrivit Global Innovation Index 2015, realizat de Cornell University, INSEAD si World Intellectual Property Organization.

 

tariinovatoare
Romania se afla pe locul 54, in avans cu un loc comparativ cu ierarhia de anul trecut. Studiul, aflat la ce-a de-a saptea editie, analizeaza 141 de tari prin utilizarea a 79 de indicatori.

 

VIDEO. Johnson Dean Soumitra Dutta, co-autor al Global Innovation Index 2015, explica factorii care stimuleaza inovatia in tarile bogate si in statele aflate in dezvoltare (03:22)

Read More