Featured

Idea for the Long Run. Adversar la alergarea de cursa lunga: propria ta persoana, la nivelul din trecut

Asa cum scria Haruki Murakami in cartea Autoportretul scriitorului ca alergator de cursa lunga, “important este sa te auto-depasesti de la o zi la alta, sa fii mai bun decat erai ieri.” Daca este sa existe un adversar la alergarea de cursa lunga, acela nu va fi altul decat propria ta persoana, la nivelul din trecut. Acesta este spiritul pe care l-am regasit si la Emilian Croitoru, Cristian Hadar si Ionut Gheorghe, trei bancheri romani de la Erste Group Bank pe care i-am intalnit in cadrul Maratonului International de la Viena, competitie la care am participat cu totii.

 
Iata mai jos 8 idei simple (Ideas for the Long Run) care surprind, in opinia mea, o paralela intre pasiune, sport si performanta in business:

 

  1.   „Pas cu pas”

 

“M-am apucat de alergat acum cinci ani si am luat-o pas cu pas. Am inceput cu o tura de lac in Tineretului. Desi alergam greu la inceput, am trecut apoi la un traseu de doua ture de lac. Au urmat apoi o stafeta de 10 km, un semi-maraton, un maraton intreg si tot asa. Am evoluat pas cu pas. In sport nu poti sa sari etape.” (Emilian Croitoru)

 

2. Planificarea, element comun pentru business si alergat

 

“Planificarea este la fel de importanta in sport si in afaceri. Personal, eu am stabilite cursele la care particip cu foarte mult timp inainte. Am trei curse pe care mi le doresc foarte tare si le-am asezat in calendar. La fel este si in business: este esential sa ai predictibilitate pentru activitatile din urmatorii trei ani.”

  

      3. Serios acum: chiar credeai ca poti face un maraton de unul singur/de una singura?

 

„Voluntarii din timpul curselor sunt niste eroi. Eu fac si foarte multe alergari montane. Intalnesc voluntarii noaptea, la temperaturi de 3 grade. Ei stau in padure si ajuta alergatorii. Am cel mai mare respect pentru acesti oameni. De asemenea, nici in business nu ai cum sa faci totul de unul singur. De exemplu, ce facem noi la Erste se bazeaza pe faptul ca suntem corelati cu alte echipe din banca”.

 

       4. Managementul situatiilor neprevazute

 

“In orice cursa, mai ales cele montane, oricat de mult planific, exista foarte mult lucruri intempestive. Practic, trebuie sa gasesc o solutie de rezolvare pentru fiecare situatie neprevazuta: incepand cu vremea, care nu este conform prognozei, echipamentul sau o durere pe care nu o anticipam. Si in proiectele de business avem foarte multe lucruri care nu se intampla conform planului”.

 

       5.  It’s all about you and your …. cheerleaders

 

“Inainte de toate, trebuie sa te simti confortabil cu tine insuti, doar cu gandurile tale, iar planificarea pe termen mediu si lung, fara sa te astepti la rezultate imediate, ca in business, este esentiala. Este suficient sa te antrenezi temeinic si vei reusi sa alergi singur primii 30 km ai unui maraton. Restul de 12 km ii faci in cursa datorita de ajutorului primit de la public. Ai o responsabilitate a ta – iti faci treaba la antrenamente – iar restul depinde de ceilalti.” (Ionut Gheorghe)

 

       6.  Mai intai alergi cu picioarele, dupa care alergi cu capul si apoi cu inima

 

“Motivatia si partea mentala reprezinta cheia succesului in alergat. Pe langa asta, eu fac foarte mult cross-training: alerg, inot, merg cu bicicleta. Am grija foarte mult la alimentatie si odihna. Incerc sa nu ma concentrez doar pe partea de antrenament fizic pur. Ca o paralela cu businesssul, activitatea mea la Erste are tangenta cu foarte multe domenii din banca si multi clienti interni. Trebuie sa ne pregatim atat pentru ce facem noi si sa intelegem, in acelasi timp, ce fac altii pentru a-i sprijini cat mai bine. Orice scurtatura ori pauza de antrenament se simte in urmatorul concurs. Am invatat lectia asta deja si incerc sa o evit”.

 

       7. NU rata nicio alergare!

 

“M-a inspirat biografia lui Rafael Nadal, unde el marturiseste ca indiferent de ora la care se culca, nu rateaza niciun antrenament pentru ca nu vrea sa i se sadeasca in minte samanta ca exista posibilitatea sa rateze un antrenament. Practic, se creeaza o rutina care incepe sa-ti placa.” (Cristian Hadar)

alergatfamilie

       8. Back to Basics: Your Family, Dude!

 

“In mintea mea nu puteam sa nu termin maratonul pentru ca sotia si fiul meu ma asteptau la final. Ultimele sute de metri le-am alergat impreuna cu copilul meu :)”, afirma Ionut, potrivit caruia este foarte important sa ajungi sa ai un echilibru intre viata profesionala, viata de familie si pasiunea ta, in cazul de fata, alergatul. “Daca nu le ai pe toate trei, este foarte greu sa rezisti psihic in conditiile actuale, in care presiunea este ridicata.” (Ionut Gheorghe, in foto mai sus)

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Dialog direct cu actorii economici: sondaj scurt despre cresterea salariului minim
Femeile antreprenor, mai fericite decat barbatii :)

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Mega-tendinta: intarirea spiritului antreprenorial

Intarirea spiritului antreprenorial se numara printre cele sase mega-tendinte care redefinesc lumea in care traim identificate de EY, alaturi de...

Close