Economie

Decalajele se adâncesc: 79% din business-ul românesc, produs de 4% din companii

La începutul lui 2018, numărul companiilor în distress a ajuns la 51% din totalul companiilor de impact, inversând, pentru prima dată balanța între companii sănătoase și companii în dificultate. Deși numărul companiilor de impact crește comparativ cu anul precedent, procentul de 4% al acestora în piață rămâne neschimbat, iar valoarea lor ca pondere în economie crește exponențial.

Companii de impact vs. total companii în România

Mai mult de jumătate din cele aproape patru milioane de salariați din România sunt angajați în companii de impact. La începutul lui 2018, în România își desfășurau activitatea 29.000 de companii cu active peste un milion de euro, potrivit CITR.

Studiul CITR Group arată că, la începutul lui 2018, 4% din companiile românești concentrează 79% din business și produc o cifră de afaceri de 237 miliarde de euro, în creștere cu 14% față de anul precedent.

Dacă până în 2017 numărul companiilor finanțabile și cel al companiilor în dificultate era relativ egal, în ianuarie 2018 balanța s-a inversat în defavoarea companiilor sănătoase, al căror număr a scăzut. 20% dintre companiile nou intrate în categoria de impact generează 5% cifră de afaceri și își bazează creșterea pe datorii suplimentare, având 74% grad de îndatorare, procent care depășește media de 60% a categoriei.

Avem, astfel, 49% companii finanțabile, 30% companii restructurabile și 21% companii insolvabile.

Distribuția pe județe a companiilor insolvabile și restructurabile

Analizând distribuția georgrafică a companiilor restructurabile și insolvabile, calculată ca pondere a cifrei de afaceri a acestora din total cifră de afaceri a companiilor de impact, în 2018 se observă o reducere a numărului de județe în care ponderea cifrei de afaceri a firmelor cu probleme depășea 50% (roșu) – ajungând la 6, numărul de județe cu ponderi între 30%-50% a rămas același (gri închis), în timp ce numărul de județe cu ponderi mai mici de 30% (gri deschis) a crescut.Județele al căror procent de companii vulnerabile depășește 50% din cifra de afaceri sunt recunoscute, în general, pentru activitatea de business scăzută și greoaie, cu excepția județului Galați. Printre acestea se regăsesc: Bihor, Dolj, Caraș Severin, Buzău, Tulcea.

 

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Motive de optimism: tinerii europeni cred in UE si vor schimbare
UTIL pentru investitori: costul contributiilor de asigurari sociale in Romania

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Numar record de firme înființate în domeniul consultanței. Care sunt explicațiile?

Cu peste 3.250 societăți comerciale nou-apărute, anul 2018 a însemnat un număr record de companii înființate în domeniul consultanței pentru...

Close