Impactul tehnologiei la nivelul activității contabile provoacă contabilul să-și reconfigureze activitatea și generează inovație prin crearea de startup-uri cum sunt platformele digitale de contabilitate. O platformă cu adevărat inovatoare este Keez, pe care o folosesc zilnic în relația cu clienții și furnizorii mei. Practic, platforma digitală Keez îmi ține evidența contabilă, la care am acces în format digital oricând, de oriunde – practic, am firma și toate documentele contabile în buzunar, în telefonul mobil. De ce cred că digitalizarea este viitorul în contabilitate? Vă explic prin următoarele patru argumente care pornesc de la datele și tendințele momentului.
- Profesia de contabil se digitalizează zilnic
Vechiul mod de a face contabilitate se schimbă încet-încet. Sau, mai bine zis, rolul contabilului se dezvoltă de la o zi la alta, iar tehnologia a pătruns și în acest domeniu. Orice activitate repetitivă specifică muncii unui contabil poate fi acum preluată și executată de către un software.
Profesia de contabil evoluează, astfel încât 97% din activități sunt susceptibile digitalizării. Așadar, se impune nevoia de adaptare la noua realitate și de reconfigurarea activității contabilului. (Studiu CECCAR)
- Inteligența artificială pătrunde în domeniul contabilității
Inteligența artificială își face loc în domeniul contabilității, platformele de AI find capabile să analizeze informații și să facă diferse conexiuni între ele. Un studiu realizat la nivel internațional a testat capacitățile de automatizare în rândul a patru plaforme digitale de contabilitate, bazate pe aplicații de AI (OneUp, QuickBooks Online, SageOne și Xero) și a raportat o acuratețe chiar și de 77% și de 95% a platformelor de AI, altfel spus capacitatea aplicațiilor de a recunoaște tranzacții din contul bancar și de a le transpune în contul corect fără niciun fel de intervenție umană.
Pe măsură ce aplicațiile de machine learning și de inteligență artificială se dezvoltă și să pătrundă în activitatea contabilă și financiară, profesioniștii contabili și finanțiștii vor avea în continuare oportunități. Nu doar că vor deveni mai eficienți, dar vor avea ocazia să deservească un număr mai mare de clienți cărora să le ofere mai degrabă analize, informații în timp real și consultanță într-un mod predictibil decât să stea doar cu ochii în cifre.
- Firmele de contabilitate investesc în tehnologie
Un studiu realizat în 2018 în rândul a 6.000 de contabili care lucrează în firme de talie mică și medie relevă că 34% dintre aceștia văd tehnologia ca fiind un factor care provoacă schimbări în domeniul contabilității.
Firmele de contabilitate se confruntă cu provocări și amenințări unice, cele mai importante fiind schimbările tehnologice. Ca răspuns, mai mult de un sfert din aceste firme intenționează să aloce cel puțin 10% din totalul veniturilor în investiții pentru dezvoltări tehnologice. (Studiu: IFAC Global SMP Survey)
- Meseria de contabil, așa cum o știm astăzi, în continuă schimbare
Un alt raport, de data asta al Forumului Economic Mondial, arată că auditul și contabilitatea sunt domeniile în care informatizarea pătrunde foarte puternic, iar meseria de contabil, așa cum o cunoaștem astăzi, se va schimbă cel mai mult până în anul 2022.