Antreprenoriat Featured

Cea mai mare competitie de intreprinderi sociale

[dropcap]P[/dropcap]etrom lanseaza Fabricat in Tara lui Andrei – cea mai mare competitie de afaceri sociale cu finantari in valoare totala de pana la 350.000 euro.

  • Fabricat in Tara lui Andrei se adreseaza celor care au o idee de afacere ce isi propune sa creeze locuri de munca si sa rezolve o problema sociala in comunitatile din Romania.
  • 10 afaceri sociale vor fi finantate de Petrom cu granturi in valoare totala de 350.000 de euro.

Practic, competitia  isi propune sa dezvolte afaceri sociale in comunitatile locale din Romania. Competitia este deschisa atat antreprenorilor, cat si ONG-urilor, PFA-urilor, SRL-urilor si intreprinderilor individuale. Cei interesati se pot inscrie in perioada 29 ianuarie – 4 martie 2013, pe site-ul www.taraluiandrei.ro.

Pentru a se inscrie, participantii trebuie sa aiba o  idee care raspunde unei probleme sociale si poate deveni o afacere functionala. In luna martie, un juriu va selecta 20 dintre cele mai bune idei, iar initiatorii lor vor beneficia de pregatire si consultanta pentru a -si transforma ideea in plan de afaceri.

Totodata, cei 20 de finalisti vor primi sprijin financiar in limita a 1.500 euro pentru a realiza o  cercetare locala in comunitatile vizate de proiectele lor. Pana la sfarsitul acestui an, dintre cei 20 de finalisti, 10 vor primi finantari pentru demararea afacerilor sociale.

 

Cele 28 de comunitati pentru care se pot propune idei de afaceri sociale sunt: Merisani, Babana (judetul Arges); Zemes, Moinesti, Comanesti (judetul Bacau); Suplacu de Barcau, Abramut (judetul Bihor); Corbu (judetul Constanta); Moreni, Gura Ocnitei, Manesti, Selaru (judetul Dambovita); Independenta, Schela (judetul Galati); Clejani, Ghimpati, Bucsani (judetul Giurgiu); Bustuchin, Hurezani (judetul Gorj); Icoana (judetul Olt); Baicoi, Boldesti-  Scaeni, Telega (judetul Prahova); Marca (judetul Salaj); Silistea, Poeni (judetul Teleorman); Gusoeni (judetul Valcea); Burcioaia (judetul Vrancea).

In luna noiembrie a acestui an, cele 20 de planuri de afaceri vor fi evaluate si se vor alege 10 castigatori. Fiecare dintre acestia va primi finantare nerambursabila pentru initierea afacerii. De asemenea, castigatorii vor beneficia de consultanta din partea expertilor Fabricat in Tara lui Andrei, timp de aproximativ un an, in domenii cheie pentru antreprenori: management financiar, legislativ, marketing si distributie. Astfel,  afacerile fabricate in Tara lui Andrei  vor  avea un  impact social vizibil prin locurile de munca pe care le creeaza si vor oferi un model de dezvoltare durabila pentru comunitatile din intreaga tara.

„Fabricat in Tara lui Andrei are doua obiective majore: sa creeze locuri de munca si sa rezolve o parte din problemele sociale ale comunitatilor romanesti. Am gandit acest proiect sub forma unei competitii complexe care, in primul rand, educa participantii in spiritul antreprenoriatului social, apoi le ofera acestora finantare pentru a pune pe picioare o afacere sustenabila. Cred ca afacerile sociale pot deveni in timp o solutie pentru problemele societatii romanesti.”  –  a declarat Mona Nicolici, Manager Relatii Comunitare Petrom.

[dropcap]C[/dropcap]ompetitia este organizata in  parteneriat cu Fundatia NESsT, o organizatie internationala specializata in dezvoltarea de intreprinderi sociale in tarile in curs de dezvoltare. Rolul sau va fi de a asigura selectia si consultanta pentru dezvoltarea afacerilor sociale in primii ani de la infiintare.

„In ultimii doi ani, intreprinderile sociale pe care NESsT le-a ajutat sa se dezvolte in 10 tari din Europa Centrala si de Est si America Latina au inregistrat, in ciuda crizei economice, o crestere de 68% a numarului de locuri de munca oferite persoanelor aflate in dificultate. Iar aceasta este o dovada vie a faptului ca intreprinderile sociale au capacitatea de a rezolva, in mod sustenabil, probleme sociale dintre cele mai grave –  spre exemplu prin crearea de locuri de munca in comunitatile in care este mai mare nevoie de ele,” explica Roxana Damaschin-Tecu, Enterprise Development Director pentru NESsT Europa Centrala si de Est.

Evenimentul de lansare al competitiei Fabricat in Tara lui Andrei a avut loc la CONCORDIA Bakery, o cafenea-concept, componenta unui business social de succes, care sprijina reintegrarea socio-profesionala a tinerilor dezavantajati. Fondurile rezultate din activitatile intreprinderii sociale sustin cursurile atelierului de brutarie prin care, anual, 24 de tineri pot  obtine diplome recunoscute de catre CNFPA (Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor), precum si in Uniunea Europeana, pentru meseriile de brutar si patiser-cofetar. Incepand cu prima promotie de absolventi ai scolii de meserii, tinerii si-au gasit locuri de munca atat in cadrul Brutariei CONCORDIA, cat si in alte fabrici de panificatie. In prezent, CONCORDIA ocroteste peste 400 de copii si tineri in casele si locuintele sociale sale din Bucuresti, Ploiesti si Aricestii-Rahtivani, Judetul Prahova.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Camelia Sucu: Vreau si pot! Imi place sa controlez banii pe care ii investesc
Fondatorul Chobani, turcul care a luat “Oscarul antreprenorilor”: 10 lucruri de invatat de la Entrepreneur Of The Year

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Antreprenori + inovatie = optimism

[dropcap]A[/dropcap]ntreprenorii sunt optimisti in ceea ce priveste locurile de munca pe care le vor crea anul acesta, circa 54% dintre...

Close