Featured

Ce isi doresc, de fapt, investitorii straini

Investitorii străini descriu birocraţia din România ca fiind necompetitivă în comparaţie cu alte locaţii din Europa unde desfăşoară activităţi şi reclamă lipsa de transparenţă şi de consistenţă în adoptarea şi aplicarea politicilor publice. (Foreign Investors Council)

Cifre cheie: 68% dintre respondenţi consideră că forţa de muncă disponibilă nu este suficient de competitivă, 85% dintre respondenţi caracterizează sistemul fiscal din România ca necompetitiv şi probabil nu din cauza nivelului de impozitare, ci a schimbărilor bruşte de politică fiscală şi lipsei de modernizare la nivelul ANAF, 96% spun că întâmpină dificultăţi pe fondul poverii reglementărilor care sunt neclare şi în continuă schimbare şi 92% consideră că infrastructura nu este suficient de bine dezvoltată.

Context: investiţiile străine în România au ajuns la 4,5 miliarde de euro în 2017, în foarte uşoară creştere faţă de 2015 sau 2016, dar la jumătate faţă de nivelul înregistrat în anii 2007 – 2008.
Miezul problemei: cu un nivel scăzut al încrederii în politicile publice este puţin probabil ca România să atragă noi investiţii în zonele cu şomaj încă ridicat, în sectoare esenţiale cum este cel al utilităţilor sau în proiecte de parteneriat public-privat pe care reprezentanţii Guvernului încearcă să le încheie în perioada următoare.

lesspredictive

It’s economy, stupid! Anul 2017 a fost marcat de o ‘revoluţie fiscală’ ale cărei obiective şi beneficii mediul privat încă nu le-a înţeles şi care a fost implementată în ciuda comentariilor negative aproape unanime. În paralel, a fost consumată foarte multă energie pe dezbaterile privind reforma sistemului judiciar, fără a fi luate însă în considerare problemele practice ale mediului de afaceri. Solicitările companiilor privind înfiinţarea unor tribunale comerciale şi fiscale sau creşterea numărului de magistraţi din sistem pentru mai multă celeritate în decizii nu au figurat deloc pe agenda modificărilor.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Noua traditie antreprenoriala » Vrem modele? Ar fi bine sa ni le facem singuri
De astazi sunt la Monte Carlo: World Entrepreneur Of The Year 2013

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Buna practica: Enterprise Singapore – agentia guvernamentala pentru promovarea companiilor

O bună practică de construcție guvernamantală pentru stimularea firmelor mai ales pe zona de internaționalizare o găsim în Singapore, unde...

Close