[dropcap]M[/dropcap]ai sunt trei saptamani pana cand vom “rasfoi” noul studiu Doing Business 2014 al Bancii Mondiale (BM) care ierarhizeaza tarile in functie de cat de “prietenoase” sunt cu antreprenorii. Merita sa analizam pana atunci rezultatele pentru anul 2013 care plaseaza Romania intr-o pozitie dezamagitoare in comparatie cu alte tari din Europa Centrala si de Est. Sa analizam succint doar doua criterii cheie pentru o afacere.
Rezolvarea insolventelor
1. In primul rand, este actual sa analizam gradul de flexibilitate fata de firmele aflate in reorganizare mai ales in contextul noului Cod al Insolventei care va crea din 25 octombrie noi reguli privind falimentul. Practic, Romania este trasa in jos de criteriul “rezolvarea insolventelor”, una din categoriile la care ocupam locuri in a doua jumatate a clasamentului: cifrele arata ca am coborat in clasamentul international intocmit in functie de usurinta iesirii din insolventa, cu 5 pozitii, pe locul 102. 🙁
Cat de usor lansezi o afacere
2. Romania se afla pe locul 68 din 185 de tari in privinta usurintei cu care poate fi lansata o afacere si pe 72 in cea a dezvoltarii acesteia.
Deschiderea unei afaceri in Romania necesita sase proceduri, in timp ce numarul de zile necesar a scazut de la 14 la 10. De asemenea, costul inceperii unei afaceri a coborat de la 3% din venitul mediu anual pe cap de locuitor la 2,8%. Venitul mediu anual luat in calcul de BM pentru Romania este de 7.910 dolari.
In categoria “Modele de urmat” intra Noua Zeelanda, tara in care este cel mai usor sa lansezi o afacere. 🙂 Aici antreprenorii isi pot deschide o afacere intr-o singura zi doar inregistrand-o online. De asemenea, inregistrarea costa 129 de dolari, iar fondatorii nu trebuie sa aiba un capital minim.