Books Featured

Cartea Antifragil, de Taleb: cum sa eviti centralizarea si sa-ti stimulezi activitatea agresiva prin asumarea de riscuri

De mic copil, am urat bibelourile din portelan pe care le-as fi eliminat de pe rafturile maica-mii. Nu doar ca nu aveam voie sa ma ating de ele, ba chiar trebuia sa le las in pace, in vitrine, sa se bucure de pace, liniste si ordine. Erau “fragile” si, din punctul meu de vedere, fara nicio utilitate. Asa crede si Nassim Nicholas Taleb, autorii cartii “Antifragil”, publicata de editura “Curtea Veche”, cel care a creat conceptul de “antifragil” in jurul caruia construieste o noua doctrina economica. Ce este antifragilitatea? Pentru a intelege acest concept, trebuie sa-l opunem fragilitatii, adica tot ceea ce nu agreeaza volatilitatea.

In sens opus, ceea ce nu accepta volatilitatea nu agreeaza aleatoriul, incertitudinea, dezordinea, erorile, factorii de stres. Bibelourile din vitrinele copilariei noastre sunt, fara indoiala, “fragile”, iar opusul lor nu sunt lucrurile robuste, asa cum suntem indreptatiti sa credem, ci obiectele antifragile,  care nu agreeaza volatilitatea, factorii de stres, deteriorarea, haosul, intamplarile, dezordinea, consecintele “neprevazute”, incertitudinea si, cel mai important, timpul. Este foarte simplu: antifragilitatea decurge din aceasta definitie explicita a fragilitatii: iubeste volatilitatea si tot restul. Mai scurt si frumos spus, “Iubeste timpul!”.

Nassim Nicholas Taleb construieste, in jurul antifragilitatii, inteleasa ca proprietatea sistemelor naturale de a se bucura din plin de de volatilitate, dezordine si factori de stres, o adevarata filosofie de viata. Asa cum, spre exemplu, petrecerea unei luni in pat genereaza atrofie musculara, privarea unui sistem complex de factorii de stres face ca acesta sa fie slabit sau chiar ucis.

Nassim Nicholas Taleb ajunge repede pe lista autorilor preferati si acolo iti va ramane. Daca ai citit deja “Lebada Neagra”, cartea in care el arata cum globalizarea creeaza o fragilitate – prin reducerea volatilitatii si printr-o stabilitate aparenta -, atunci vei lectura pe rasuflate si “Antifragil”.

“Antifragil” este un indreptar pentru a trai intr-o lume pe care nu o intelegem, dominata de Lebedele Negre si de obsesia umana pentru predictibil si siguranta. Mesajul lui Taleb este unul revolutionar: numai antifragilul va supravietui.

anti2

Cu ocazia lansarii “Antifragil” la Bookfest, am fost invitat de editura Curtea Veche sa particip, alaturi de Larisa Petrini (Managing Partner, Saatchi & Saatchi Public Relations) si Iulian Vacarean (Fondator al Asociatiei Beneva), la o discutie practica despre modurile in care putem beneficia de pe urma fenomenelor imprevizibile. Iata doar doua idei tari pe care le-am dezbatut la Bookfest. Acestea sunt, totodata, motive pentru care recomand cartea “Antifragil”.

  • Antifragili sunt, in opinia lui Nassim Nicholas Taleb, cei care isi asuma riscuri si creeaza proiecte antreprenoriale. Activitatea de intreprinzator este una riscanta si eroica, necesara atat pentru cresterea ori pentru simpla supravietuire a economiei, dar necesara si la nivel colectiv, ca sa faciliciteze desfasurarea expertizei. Astfel, Taleb enunta o afirmatie pe care multi socialisti ii poate soca: o societatea moderna care vrea sa progreseze trebuie sa-i trateze pe antreprenorii falimentati in acelasi fel in care ii onoreaza pe soldatii morti, “poate nu cu tot atata cinste, dar folosind aceeasi logica”.

 

  • Guvernele creeaza necazuri cu deficitele si sunt predispuse sa aiba doar institutii antifragile. In lumea economistilor si a decidentilor politici, doua cuvinte caractereaza foarte bine criza financiara din prezent: contagiunea si robustetea. Taleb are dreptate cand afirma taios ca 98% dintre proiectele statului au cheltuieli suplimentare. “Pur si simplu, sfarsesc cheltuind mai mult decat ne spun guvernantii”. Mai mult, sistemul financiar actual a creat un context fragil in care cei mici sufera, iar bancile mari, spre exemplu, sunt prea mari ca sa esueze. Pentru a combate aceasta fragilitate, economistii au reactionat prin crearea de institutii robuste. NU este suficient, in opinia lui Taleb. Pentru a trai intr-o economie sanatoasa, trebuie sa construim institutii antifragile.

Fie ca esti antreprenor, om de comunicare, politician, manager sau doar vrei sa traiesti mai sanatos si sa te educi mai bine, adica vrei sa te indepartezi de fragilitate, trebuie sa citesti cartea “Antifragil”. Vei invata ca trebuie sa eviti centralizarea si datoria si sa-ti stimulezi activitatea agresiva prin asumarea de riscuri.

Imi place mult “Antifragil” si cred ca pot fi construite multe lucruri faine si sanatoase in Romania in jurul acestei filosofii: ANTIFRAGILITATEA. Ce zici? 🙂

 

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Cifra saptamanii: tinerii care isi doresc propria afacere, de 1,6 mai multi decat cei mai in varsta
Cele doua secrete ale lui Marius Stefan, fondatorul Autonom Rent-a-Car

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Cat costa sa infiintezi un SRL

Romania se afla pe locul al doilea in regiune in ceea ce priveste costurile pentru infiintarea unei societati cu raspundere...

Close