Antreprenoriat Economie Featured

Agerpres – Claudiu Vrinceanu (Ministerul Economiei): 2017, un an foarte bun pentru antreprenori la Bursa; personalul calificat si scalarea afacerilor, marile provocari

Anul 2017 va fi cel mai bun din ultimii 10 ani pentru antreprenori la Bursa, dar vine cu provocari majore in scalarea afacerilor si in gasirea de personal calificat, in special pentru IMM-uri, a declarat, pentru AGERPRES, Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in Ministerul Economiei.

“Principala provocare pentru micii intreprinzatori este capacitatea de scalare a unui business, de a-l creste consistent pe o perioada de trei ani. Foarte putine business-uri cresc constant trei ani, cu cel putin 20% ca nivel al afacerii si ca numar de angajati. Provocarea se adreseaza in egala masura intregului mediu de afaceri. Cum ajutam aceste firme sa devina gazele si cum prioritizam firmele de tip gazela care cresc cu minim 20% de la an la an sa se extinda pe pietele internationale. Din pacate foarte putine firme romanesti cresc constant cu 20% de la an la an. Forta de munca va deveni o reala problema in urmatorul an mai ales pentru IMM-uri”, a precizat Claudiu Vrinceanu.

Acesta a spus si ca finantarile bancare sunt tot mai numeroase, estimand ca 2017 va fi cel mai bun an din ultimii 10 pentru antreprenori la Bursa.

“Provocarea este cum accesam aceste finantari. Sunt foarte multi bani in piata. Accesul la finantare se afla, conform unor studii, pe locul 5 – 9 in top 10 probleme ale IMM-urilor. Nu aceasta este problema lor. Ar trebui sa cream o retea de business angels 100% romaneasca. Trebuie stimulata zona investitorilor individuali. Exista multi bani pe piata, inclusiv din zona privata. M-am intalnit cu multi investitori de tip business angels care au intentia sa investeasca in afaceri si nu doar in domeniul tehnologiei. Cred ca anul viitor, posibil in martie, va fi operationala schema de minimis pentru stimularea investitorilor individuali, care a fost inceputa in 2014, si care recent a trecut printr-un Memorandum”, a spus Claudiu Vrinceanu.

Pe zona de investitori individuali, Vrinceanu apreciaza ca ar trebui redusa birocratia pentru ca firmele sa aplice pentru schemele dedicate.

“Unificarea surselor de finantare ar trebui sa fie un prim pas al viitoarei guvernari. Principala provocare a fost si va ramane in continuare maniera in care statul, un consultant, un antreprenor se raporteaza la diversitatea si multitudinea de finantari. In opinia mea, in 2016, au fost foarte multe finantari in piata pentru antreprenori. Ma astept ca si in anii urmatori sa fie foarte multe. In zona de stat, sunt numeroase programe – ajutoare de minimis, programe din fonduri europene, inclusiv unele noi. Sunt foarte multe institutii care au astfel de programe. Numarul si valoarea lor este in crestere, de la an la an”, spune Claudiu Vrinceanu.

Acesta apreciaza ca este nevoie de un program prin care aceste finantari sa fie coordonate din acelasi loc, program care poate fi elaborat doar de un guvern cu un mandat mai lung de un an pentru a schimba arhitectura institutionala care sta in spatele acestor finantari. Un alt aspect este ajutarea IMM-urilor pentru a deveni mai pregatite in accesarea fondurilor europene, iar dezvoltarea de competente pentru antreprenori trebuie facuta inclusiv din zona privata.

 

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Capitalismul. Logica Libertatii: o investitie pe termen lung
Studiu Start-Up Bridge: Ce nevoi au firmele românești în procesul de internaționalizare

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Scale Up = Proiectul de finantare pentru investitorii romani si straini (2017-2020)

Aproximativ 200 de intreprinderi mici si mijlocii vor beneficia de noua schema de ajutor de stat aprobata joi de Guvern....

Close