Featured

Afaceri de milioane cu firme fara niciun salariat

In economia romaneasca exista peste 100 de mii de firme care fac afaceri fara niciun salariat. Potrivit unei analize realizata de analistii de la KeysFin, cea mai profitabila companie fara angajati a realizat, anul trecut, un profit net de 17,3 milioane de lei.

Potrivit datelor oficiale, la Ministerul Finantelor erau inregistrate anul trecut 115.965 de firme care au realizat afaceri fara niciun angajat sau care nu si-au declarat salariatii, fata de 116.620 in anul anterior.

Cele mai multe firme activau in domeniul comertului (37%), urmate de cele din sectorul activitatilor profesionale si stiintifice (14%), constructii (8%), industria prelucratoare (6%) si activitati de transport (5%).

“Este vorba in general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activeaza in domeniul comertului alimentar, in HORECA, in domeniul vanzarii de produse de stricta necesitate, imbracaminte si incaltaminte, si magazine tip consignatie”, spun analistii de la KeysFin.

 

Potrivit acestora, cele peste 100 de mii de firme fara angajati trebuie impartite in trei clase distincte – unele care functioneaza ca “afaceri la purtator”, o serie de firme care lucreaza cu colaboratori externi si altele care prefera sa angajeze la negru.

 

“Primele sunt firme asa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzactii. Apar doar in acte insa nu desfasoara o activitate concreta, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzactii. Exista un alt contingent de firme, in special din sectorul serviciilor, care prefera sa angajeze colaboratori – de la constructori la avocati, contabili etc. Restul sunt firme ale caror patroni prefera sa angajeze la negru decat sa plateasca taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat”, au explicat analistii.

 

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
O gluma buna: statul, mai disciplinat decat sectorul privat
Antreprenorul Gabriel Comanescu si capitalul autohton. Asa vom fi eficienti?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Cele mai creative tari din lume: noi cum stam la “Cei 3 T”?

Ce face ca o persoana sa fie mai creativa decat alta? Spiritul de inovatie, capacitatea de a fi in propriul...

Close