Economie Featured

SPLIT TVA. CDR: Vor fi dificultati de cash-flow si blocaje operationale

Apar și primele semnale din partea mediului de business cu privire la mecanismul plăților defalcate de TVA, care, în opinia mea, va împovăra antreprenorii prin costuri suplimentare.
Astfel, Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) a sesizat Guvernului că propunerea legislativă de introducere a sistemului privind plata defalcată a TVA va genera dificultăți de cash-flow majore pentru contribuabilii onești și blocaje operaționale semnificative pentru toate părțile implicate – trezorerie, instituții de credit și ANAF – și a solicitat consultarea prealabilă a Comisiei Europene și efectuarea unui studiu de impact profund cu privire la costurile și beneficiile aferente tuturor părților implicate.

CDR a reluat săptămâna trecută dialogul lunar cu Guvernul pe temele prioritare pentru ca România să-și mențină competitivitatea în 2017. Potrivit grupului CDR, principala barieră în dezvoltarea afacerilor este deficitul de forță de muncă.

În domeniul fiscalității, CDR susține cota unică de 16%, un sistem fiscal stabil și predictibil, cumulat cu un rol activ al statului pentru funcția de prevenire și control și modernizarea infrastructurii pentru a crește gradul de conformare voluntară.
CDR a solicitat Guvernului explicații tehnice despre cum va proceda cu transferul plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și a reiterat că susține reducerea costului muncii cu 4,25 procente, așa cu este prevăzut în programul de guvernare.

În opinia mea, ca urmare a mecanismului Split TVA vor fi probleme mari pentru cash-flow-ul companiilor, adică, “sangele care irigă orice afacere”. Măsura guvernului va genera probleme de cash-flow pentru companiile corecte întrucât blocarea banilor din TVA într-un cont separat poate opri fluxurile de plată ale firmei, astfel încât clienții, furnizorii și mai ales salariații vor fi afectați în mod direct. Practic, doar controlul fiscal poate debloca o sumă “prinsa” în contul de TVA, ceea ce înseamnă întârzieri de luni de zile, perioadă în care antreprenorii nu vor dispune de banii care, teoretic, le aparțin.

 

În mod concret, contul defalcat de TVA (split payment) va forța sute de mii de români să facă două plăți pentru fiecare factură achitată prin bancă: prima plată în contul deja existent pentru valoarea fără TVA a bunurilor sau serviciilor cumpărate și cea de a doua plată în contul defalcat de TVA.

CDR este formată din reprezentanți ai investitorilor români și străini în România și este condusă de un Consiliu Director format din președinții și vicepreședinții a șase asociații de business – Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț Americană în România, (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL) –, care coordonează prin rotație activitatea coaliției. În perioada iulie-decembrie 2017, CDR este coordonată de către Dragoș Petrescu, vicepreședinte al Romanian Business Leaders.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Investitori. Asta-i doresc presei romanesti de Ziua mondiala a libertatii media
Ahmed Hassan, Deloitte, despre antreprenori: Ei formeaza coloana vertebrala a unei economii

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Modelul de succes la Brasov, episodul IV: ce trebuie facut pentru a stimula invatamantul profesional

Peste o sută de tineri au absolvit Şcoala Profesională Germană „Kronstadt“ (SPGK), prima şcoală în sistem dual din România, în...

Close