Ce face un politician cand vrea sa iasa in evidenta? Are mai multe solutii, dar cele mai la indemana sunt strategiile populiste care ignora logica economica. Cea mai recenta este propunerea legislativa initiata de senatorul PSD Ovidiu Dontu care ar urma sa ajunga si in atentia Camerei Deputatilor, for decizional:
– Propunerea legislativa instituie obligatia comerciantilor persoane juridice sa achizitioneze produsele din categoriile carne, legume si fructe in proportie de cel putin 51% corespunzator fiecarei categorii, din lantul alimentar scurt, adica din productie romaneasca.
Propunerea este proasta 1. din punct de vedere legal si, mai ales, 2. dpdv economic:
1. Potrivit unor specialisti in drept consultati de HotNews.ro, proiectul de lege ridica mari semne de intrebare in ce priveste respectarea legislatiei comunitare. Astfel, proiectul de lege incalca articolul 28 al Tratatului de Functionare al Uniunii Europeane (TFUE).
2. Aceasta propunere ar favoriza producatorii locali, iar acest efect este apludat de multi romani care nu inteleg ca cel care va suferi in cele din urma este consumatorul: preturile produselor vor creste, iar calitatea lor va scadea.
Din pacate, protectionismul capata tot mai multi suporteri la nivel local (vezi pozitia luata de presedintele Traian Basescu care ne invita, in 2009, sa cumparam produse “made in Romania” si proiectul actual ca tarabele din piete sa fie accesibile doar producatorilor persoane fizice, care vor vinde numai legume si fructe romanesti). Protectionismul, promovat cu aplomb, promite ideea de bunastare, insa respingerea produselor din strainatate amana iesirea unei economii din criza si afecteaza consumatorul, care poate decide pretul si structura pe o piata libera.
Foarte multi dintre cei care salute propunerea Senatului considera ca importurile ca sunt rele. “De ce sa importam lapte, carne, legume si fruce, in loc sa le producem majoritar in tara. Firmele autohtone vor muri si, prin urmare, taxele colectate de pe urma lor vor scadea!” este o retorica constanta in vocabularul economic curent.
Ce nu intelegem aici este ca a. cu cat importurile vor fi mai reduse, cu atat mai putine exporturi putem face. Fara importuri nu putem avea exporturi, intrucat strainii nu vor avea resurse pentru cumpararea bunurilor si serviciilor noastre; b. importurile creeaza competitie produselor si serviciilor autohtone, deci creste competitivitatea antreprenorilor locali si c. (aviz celor care isi doresc sa creasca taxele colectate!) importurile sunt, de asemenea, taxate de catre guvern.
As incheia cu argumentarea economistului Murray N. Rothbard (Protectionism and the Destruction of Prosperity), care explica intr-un mod foarte relevant boala protectionismului:
“Acesta este doar o cerere de a leza consumatorii si prosperitatea pentru a acorda privilegii permanente unor grupuri de producatori mai putin eficienti, pe cheltuiala firmelor mai competente si a consumatorilor. In acelasi timp, protectionismul este un tip de asistenta deosebit de periculos pentru ca incarcereaza permanent comertul in mantia patriotismului.”
OK, am citit si articolul si comentariile, toate au dreptate la modul populist sau comercial interesat, dar nu asta-i problema. Problema este ca NU EXISTA suficienta marfa produsa in Romania pentru a acoperi 51% din vanzari. De ce nu exista? Pai, legislatia comerciala, contabila, a muncii, controalele cu amenzi astronomice, , au facut ca, in ultimii ani sa dispara firmele locale, iar cele ramase nu pot nici pe departe produce suficient sa umple supermarketurile. Supermarketul nu poate face contract cu badea Gheorghe si baba Vasilica pentru 15 kile de rosii, astia nici nu-i pot da factura si nu stiu ce-i aia factura sau impozite. Asta-i problema, ce se va intampla cand nu va fi marfa pe raft? Romaneasca ioc ca nu e destula, de import ioc sa nu depaseasca 50%, Pai e simplu, ai 2 tone de rosii romanesti si doua de import (ca mai mult nu poti vinde), iar tu, supermarket ai nevoie de 10 tone sa acoperi cererea, pai in loc de 5 lei kilul, pui pretul 50 de lei kilul, si-au sa cumpere numai cei 10% din populatie care-si permite, restul sa moara dracu’de foame, ca noi vrem minim 50 marfa romaneasca.
Domnule Claudiu Vrînceanu,
Nu sunt economist, de aceea vreau să-mi explicați următoarele:
1.„c. (aviz celor care isi doresc sa creasca taxele colectate!) importurile sunt, de asemenea, taxate de catre guvern.” Nu ar fi o sumă mai mare din taxe dacă în loc de a fi importate sunt produse în țara noastră?
2. Nu ar fi mai bine să producem noi din motivul că ar fi angrenați oameni în agricultură( oameni care, țin să subliniez, în mediul rural nu prea au alternative)?
3.„b. importurile creeaza competitie produselor si serviciilor autohtone, deci creste competitivitatea antreprenorilor local”
Ce facem în situația în care agricultura românească, fără a primi un sprijin, nu se va ridica vreodată și, de fapt, o ucidem din fașă? Ce facem dacă nu va exista competeție de fel, pentru că, literalmente, producătorii români nu vor putea vreodată a intra măcar în arenă, în joc cu producătorii din vest care au experiență și sunt legați de (toate) marile lanțuri?
De aceea, mai zic și
4. Neexistînd nicio inițiativă în a ridica agricultura românească, iminent vor apărea îngrijorările (perfect justificabile) că jocurile se fac altundeva, că diferența dintre produsele din vest sau de la firmele lor satelit este insupotabilă, netransgresabilă, implacabilă.
Nu sunt acuzații, ci dilmele pe care aș vrea, dacă puteți, să mi le risipiți și să mă edificați prin ce măsuri economice ați propune dumneavoastră relansarea agriculturii românești, una care ar putea fi în topuri mondiale.
5 Vă las și un link:
http://www.activenews.ro/economie-agricultura/Ambasadorul-Norvegiei-catre-romani-Puteti-hrani-80-de-milioane-de-oameni-dar-importati-doua-treimi-din-alimente.-E-o-nebunie-123525
Mă faceți să râd cu logica voastră. Păi ar fi câteva crăpături în ea… “eficiența” producătorilor din afară provine din 2 surse :
1 Statele lor de baștină dau ajutoare mai mari decât Romania și de aici o parte din costul total de producție este amortizat
2 Practicarea agriculturii superintensive cu semințe modificate genetic și folosirea de substanțe chimice drept îngrășăminte … care aduce “eficienț” dar calitate slabă
Rezultatul acestei combinații sunt produse slabe calitatv sau chiar dăunătoare sănătății la preț de dumping… Iar în faza a doua scoaterea de pe piață a producatorilor corecți.
Să nu confundăm eficiența reală cu agricultura “model” a occidentului, pentru că sunt departe rău una de alta…
Așa că orice pârghie pusă spre a scoate de pe piața românească gunoaiele provenite din Austria, Germania, Italia, Olanda, Turcia, Spania etc, pe mine ca și consumator final mă avantajează… Acum mai rămâne să încurajăm ca în România să se facă adevărata agricultură și să nu se importe modelul occidental. După ar trbui ajutați producătorii să își duca produsele direct la vânzătorul final… deoarece azi lanțul de intermediere câștigă mult mai mult decât producătorul, ceea ce este o nedreptate clară dar modelul este încurajat unii ca voi de prin afară. …
Ai primit si tu vreo spaga, ca sa comentezi la modul asta ? Nu stii ca este bine pentru economia unei tari sa aiba mai mult export decat import ?
Ma intreb pe ale cui interese le sustii… ca in nici un caz pe ale romanilor… cred ca pe cele ale buzunarului tau…
Deci Claudiu, spune repede ce interese ai. 🙂 Cum indraznesti sa sustii ca trebuie sa ramana in sarcina noastra de produs doar ce e rentabil? Nu stii ca noi ca popor vrem locuri de munca, chiar cu pretul de a plati totul mai scump? :))
Iar tu, draga Misha, zi-ne repede de unde ai inghitit sloganul cu exporturile. La cum scrii, presupun ca esti imbracat si mananci numai din productie interna, asa-i? Oricum, te scuzam de necunoastere si indiferenta, cu conditia sa renunti la a mai scrie de pe gadgeturi din import, daca cumva pe acestea le foloseai.
Sa fim seriosi , toate tarile dezolvate si care nu se vand ca si sclavi fac lucrul acesta , isi promoveaza si isi vand produsele in tara lor . De ce trebuie sa fim dependeti in toate sectoarele de alte tari? Am ajuns sa importam carne umflata cu “pompa” (apa si sare) din Germania , Belgia ,etc , sa fim seriosi carnea din Romania e de 100 de ori mai buna de cat cea din afara la fel cum sunt si alte lucruri care sunt produse in Romania. Pana si cei din tarile straine cand mancau carne din Romania spuneau ca are gust mult mai bun de cat cea din tara lor … asa ca promovati si sustineti producatorii autohtoni ca Romania nu se va putea baza la nesfarsit pe investitorii straini .