Featured

Sharing economy in .ro: bun venit, Uber si Airbnb!

Conceptul de sharing economy a reprezentat in ultimii cinci ani un viitor care parea imposibil in Romania. De astazi companiile “in retea” ajung la un alt nivel, prin intrarea pe piata romaneasca a Uber si Airbnb, doi pionieri ai economiei colaborative.

 

Companiile construite pe conceptul de sharing economy utilizeaza mijloacele de comunicare sociala, retelele wireless si datele extrase din toate sursele disponibile, pentru a le furniza oamenilor bunuri si servicii exact in momentul in care au nevoie de ele, fara povara si cheltuielile pe care le presupune regimul de proprietate clasic.

 

Uber, aplicatia pentru smartphone care face legatura intre pasageri si cel mai apropiat sofer dispus sa-si ofere serviciile contra cost, este disponibila de astazi si in Romania. Bucuresti este primul oras in care poate fi folosita.

 

“UberX este o platforma care ajuta pasagerii sa imparta o calatorie (ridesharing). Aplicatia conecteaza pasagerii cu soferii pe o platforma care vizeaza impartirea costurilor de transport. Uber aduce in Bucuresti o alternativa la transportul urban.” (blogul Uber)

 

De asemenea, Deutsche Telekom (DT) si Airbnb, platforma online prin care se pot inchiria spatii de cazare direct de la proprietar, au incheiat un parteneriat in toate cele 13 piete europene ale grupului DT, inclusiv in Romania.

 

Fie ca este vorba despre un apartament pentru o noapte, de un castel pentru o saptamana sau de o vila timp de o luna, Airbnb are o oferta variata de optiuni de cazare, la diferite categorii de preturi si in peste 34.000 de orase si 190 de tari. Clientii de servicii mobile Deutsche Telekom din toate cele 13 piete europene ale grupului, inclusiv Romania, vor avea parte de o oferta speciala in aceasta primavara: fiecare client Telekom care se inregistreaza pe platforma Airbnb va primi un voucher in valoare de 30 de euro pentru urmatoarea calatorie.

Daca te intereseaza conceptul de sharing economy, iti recomand cartea In retea. De ce sharing-ul reprezinta viitorul afacerilor.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Cele mai creative tari din lume: noi cum stam la “Cei 3 T”?
Puterea cifrelor: 1% din firmele antreprenoriale = 40% din joburile create de start-up-uri
1 Comment
  • george nica Mar 14,2016 at 9:21 am

    Salut, am gasit ca exista unii http://friendcredit.ro/FriendsCredit/ care pot fi considerati ca fiind o afacere de shared economy. Mai ai idee de alte companii romanesti in care sa regasim aceste principii de p2p business, altele decat olx.ro sau startaxi ?

    mersi, o zi buna

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Suntem ultimii din UE la inovare

Romania este o societate putin dezvoltata din punctul de vedere al inovarii, conform mai multor studii de specialitate. Inovatia trebuie...

Close