Tag Archives: uber

Featured

Sharing economy in .ro: bun venit, Uber si Airbnb!

Conceptul de sharing economy a reprezentat in ultimii cinci ani un viitor care parea imposibil in Romania. De astazi companiile “in retea” ajung la un alt nivel, prin intrarea pe piata romaneasca a Uber si Airbnb, doi pionieri ai economiei colaborative.

 

Companiile construite pe conceptul de sharing economy utilizeaza mijloacele de comunicare sociala, retelele wireless si datele extrase din toate sursele disponibile, pentru a le furniza oamenilor bunuri si servicii exact in momentul in care au nevoie de ele, fara povara si cheltuielile pe care le presupune regimul de proprietate clasic.

 

Uber, aplicatia pentru smartphone care face legatura intre pasageri si cel mai apropiat sofer dispus sa-si ofere serviciile contra cost, este disponibila de astazi si in Romania. Bucuresti este primul oras in care poate fi folosita.

 

“UberX este o platforma care ajuta pasagerii sa imparta o calatorie (ridesharing). Aplicatia conecteaza pasagerii cu soferii pe o platforma care vizeaza impartirea costurilor de transport. Uber aduce in Bucuresti o alternativa la transportul urban.” (blogul Uber)

 

De asemenea, Deutsche Telekom (DT) si Airbnb, platforma online prin care se pot inchiria spatii de cazare direct de la proprietar, au incheiat un parteneriat in toate cele 13 piete europene ale grupului DT, inclusiv in Romania.

 

Fie ca este vorba despre un apartament pentru o noapte, de un castel pentru o saptamana sau de o vila timp de o luna, Airbnb are o oferta variata de optiuni de cazare, la diferite categorii de preturi si in peste 34.000 de orase si 190 de tari. Clientii de servicii mobile Deutsche Telekom din toate cele 13 piete europene ale grupului, inclusiv Romania, vor avea parte de o oferta speciala in aceasta primavara: fiecare client Telekom care se inregistreaza pe platforma Airbnb va primi un voucher in valoare de 30 de euro pentru urmatoarea calatorie.

Daca te intereseaza conceptul de sharing economy, iti recomand cartea In retea. De ce sharing-ul reprezinta viitorul afacerilor.

Read More
Economie Featured

Doua exemple care-mi arata ca nemtii resping capitalismul

Aud in jurul meu argumentatii care descriu Germania asemenea unui stat capitalist, in care totul este mai sanatos din punct de vedere economic. 2014 mi-a adus in atentie mai multe actiuni care imi arata ca modelul economic al nemtilor este hibrid, nicidecum capitalist. Iata doua exemple mai jos. Dar ce este, pana la urma, capitalismul?

“Capitalismul este un sistem economic bazat pe proprietatea privata si oportunitatea de a castiga din oferirea de produse si servicii catre consumatori, pe o piata libera.” (Dragos Manac)

1. Cetatenii germani plateau taxe de drum pe soselele din Austria si Elvetia, in apropiere de granita, insa vecinii lor nu plateau in Germania. Cam acesta-i rationamentul care justifica decizia Germaniei de a introduce din 2016 o taxa de pana la 130 de euro pe an pentru soferii straini care circula pe autostrazile din tara, celebra retea Autobahn

Capitalism? Mai degraba NU.

2. Uber, aplicatia pentru smartphone care face legatura intre pasageri si cel mai apropiat sofer dispus sa-si ofere serviciile contra cost, a fost interzisa in Germania, dupa ce instantele judecatoresti au constatat incalcarea normelor privind transportul de persoane.

Avem in Germania un sistem economic bazat pe proprietate privata? NU. Admiram mai degraba un sistem economic care ingroapa inovatia.

 

Read More