La 27 septembrie, cele peste 155 de țări membre ale Organizației Mondiale a Turismului (OMT) sărbătoresc, în fiecare an, Ziua mondială a turismului. Cu această ocazie, m-am gândit să împărtășesc cu voi un tip nou de turism (pentru România) în care cred tot mai mult: vacanța cu (auto)rulota. Cum am ales să petrecem recent un weekend cu autorulota, alături de David și de bunici, am experimentat o mini-vacanță autentică, cu relații faine în interiorul familiei și cu o diviziune a muncii bine definite (șofer, co-pilot, pus masă, strâns masă, curățenie, relația cu alte rulote, golit rezervor, făcut patul, etc).
Noi am ales un traseu scurt de patru zile: București – Murighiol (o noapte) – Jurilocva – Corbu (o noapte) – Constanța – 2 Mai (o noapte) – Vamă Veche. Cel mai fain a fost la Corbu, în minunatul golf de acolo: valurile mării, briza, liniște, turism la mii de stele. Abia aștept să revenim acolo, tot cu o autorulotă.
4 motive: ce ne-a plăcut la vacanța cu autorulota:
1. În primul rând, i-a plăcut lui David: s-a bucurat de fiecare colț al autorulotei și de fiecare loc în care am campat.
2. Filosofia “Keep it simple”: îți adaptezi stilul de viață la unul economic și eficient.
3. Interacțiunile și timpul bun cu familia: spre exemplu, nopți și dimineți petrecute în aceeași încăpere cu cei dragi.
4. Este un turism responsabil față de mediu: reducerea consumului de apă, curent și gaz este caracteristică unei vacanțe cu autorulota.
Și pentru ca am pomenit turismul responsabil, anul acesta tema principală în turismul mondial este ”Turismul sustenabil — un instrument pentru dezvoltare”, în contextul anului 2017, Anul Turismului Sustenabil. Agenda Universală 2030 pentru dezvoltare durabilă urmărește o schimbare la nivelul politicilor, practicilor de afaceri și a comportamentului consumatorilor pentru dezvoltarea sectorului turistic durabil.