Tag Archives: totul de castigat

Books Featured

Bun venit in antreprenoriat: Nimic de pierdut, totul de castigat

[dropcap]S[/dropcap]crisa intr-un ritm prompt si foarte pragmatic, “Nimic de pierdut, totul de castigat” este una dintre cele mai bune carti despre antreprenoriat publicate in Romania anul acesta, si, in acelasi timp, unul dintre ghidurile pe care te poti bizui atunci cand cauti ceva semnat de catre un antreprenor autentic.

Las la o parte paginile care, chipurile, ofera un model eficient de a atinge succesul si ma concentrez asupra continutului franc al cartii: capitolele in care autorul, antreprenorul in serie Ryan Blair, reuseste sa fie cinstit si sa explice cum trecutul lui nu este imaculat, astfel incat cititorii se simt mai relaxati in raport cu ideea de lansare a propriei afaceri, mai ales ca pot impartasi propriul set de experiente neplacute si sechele. In felul acesta se iveste prima recomandare a cartii: invatati de pe urma propriilor experiente! “Daca eu am putut s-o fac – pornind in viata ca un bataus de strada si sfarsind ca un cetatean linistit care se bucura de succes financiar -, atunci oricine poate”, asa cauta Ryan Blair sa se apropie de cititorii sai. Si reuseste, in opinia mea, mai cu seama in paginile in care prezinta, fara cuvinte ascunse, perspectiva mai putin stralucitoare de a demara propria afacere. Ce-mi place aici e ca antreprenorul-scriitor analizeaza spiritul intreprinzator din perspectiva celor care isi asuma riscuri. Concret, el ofera cititorilor o harta a antreprenoriatului de succes prin raportarea la orice pericol posibil: “trebuie sa aflati cat de mare este toleranta dumneavoastra la risc.” Argumentul esential al problemei este ca antreprenoriatul nu-i pentru oricine, astfel incat este impus sa va intelegeti bine aversiunea la risc chiar inainte de a incepe sa sperati ca va puteti arunca in afaceri.

Fara indoiala, subtitlul cartii, “Cum am ajuns, din delincvent, antreprenor multimilionar”, este tentant si iti arata ca orice e posibil prin actiuni antreprenoriale. Titlul secundar incearca, de fapt, sa ni-l descrie pe autorul cartii. Cu mult timp inainte sa devina antreprenor, Ryan Blair a fost “derbedeu cu un cazier de infractionalitate juvenila in spate, cu experienta de strada si cu o gramada de traume emotionale dupa ce am fost abuzat de tatal meu”. Prima sa companie, firma de suport IT 24/7 Tech, a fost fondata pe cand avea doar 21 de ani. In prezent, Blair, care intotdeauna a avut o personalitate impulsiva, este CEO-ul companiei ViSalus Sciences si un investitor activ in multe alte afaceri. El a creat, de asemenea, “Fundatia Nothing to Lose”, care urmareste sa-i ajute pe someri si pe cei care nu au slujbe demne de competentele lor profesionale sa-si insuseasca abilitati antreprenoriale. Va las sa descoperiti povestea si traseul americanului citind cartea, insa “firul rosu” care strabate intreg continutul acestui ghid este clar: nu exista nicio cale secreta prin care puteti evita munca, transpiratiile si sacrificiile necesare pentru a creste o afacere.

Cu hotarare va spun ca cel mai relevant capitol al cartii (de printat si de lipit pe oglinda oricarui antreprenor) este cel intitulat “Greseli de milioane de dolari”. Numele va poate duce cu gandul din nou la tot felul de recomandari generaliste pe care le gasesti in orice carte. Nu este deloc asa. Lectiile sunt dureroase, din experienta autorului, si probabil ca le veti face chiar daca le veti citi aici. Redau o singura greseala costisitoare din cele 13 lectii ale capitolului: “Nu va concentrati prea mult asupra concurentei!”. Pe scurt, povestea este despre cum Ryan Blair a alocat un milion de dolari pentru a incerca sa se razbune pe un concurent, sfarsind in cele din urma prin a plati scump efortul sau.


Idei mari din “Nimic de pierdut, totul de castigat”

Daca vreti sa va bucurati de succes, trebuie sa va respectati intelegerile. Daca nu puteti onora o invoiala, faceti una noua si incercati sa o respectati.

Niciodata sa nu pui o intrebare la care nu ai deja raspunsul. Omul de afaceri nu vrea sa fie prins cu garda jos in fata potentialilor clienti sau investitori.

Daca sunteti interesati doar de ziua in care truda se va sfarsi, sa stiti ca nu veti ajunge nicicand acolo. Niciodata nu termini ceva; nu exista sfarsit, ci doar noi intreceri si noi inceputuri.

Eforturile nu platesc chiria. “Cand un angajat imi spune cat de mult sau cat de greu se straduieste, de obicei raspund cu acest gand. Eu fac afaceri cu rezultate, nu cu eforturi. Rezultatele platesc chiria.”

“Urasc planurile de afaceri.” Desi planurile de afaceri reusite necesita sute de ore de munca pentru a le crea, ele sfarsesc prin a fi rezumate pe spatele unui servetel.

Mai intai sa vindeti si abia mai tarziu sa puneti intrebari. In asta consta oricum ratiunea tuturor celorlalte aspecte la care lucrati.

Daca ii permitem fricii sa ne impiedice sa luam orice decizie de al carei rezultat suntem nesiguri, vom ramane blocati intr-o viata caracterizata de o inactivitate completa.


Cunostintele, aplicate:

Printr-un limbaj accesibil, Ryan Blair ofera prin “Nimic de pierdut, totul de castigat” cel mai util “bun venit” in lumea antreprenoriatului. Vorbeste in carte foarte frecvent despre inceputuri. Pentru exemplu, el explica modalitatea in care puteti convinge primii clienti prin integritatea de care dati dovada si prin eforturile dumneavoastra sustinute. “Prima zi a afacerii poate fi adesea terifianta, insa, daca nu aveti nimic de pierdut, o puteti gasi si extrem de antrenanta, de vreme ce deschideti larg usile unei noi afaceri si ale unei noi vieti.”


Cartea, dintr-o privire:

Titlu: “Nimic de pierdut, totul de castigat”
Autor: Ryan Blair
Editura: Publica
Colectia: Antreprenoriat
Traducator: Florin Sia
Lungime: 304 pagini
Pret: 46,55 lei

Read More