Tag Archives: taxe germania

Economie Featured

Doua exemple care-mi arata ca nemtii resping capitalismul

Aud in jurul meu argumentatii care descriu Germania asemenea unui stat capitalist, in care totul este mai sanatos din punct de vedere economic. 2014 mi-a adus in atentie mai multe actiuni care imi arata ca modelul economic al nemtilor este hibrid, nicidecum capitalist. Iata doua exemple mai jos. Dar ce este, pana la urma, capitalismul?

“Capitalismul este un sistem economic bazat pe proprietatea privata si oportunitatea de a castiga din oferirea de produse si servicii catre consumatori, pe o piata libera.” (Dragos Manac)

1. Cetatenii germani plateau taxe de drum pe soselele din Austria si Elvetia, in apropiere de granita, insa vecinii lor nu plateau in Germania. Cam acesta-i rationamentul care justifica decizia Germaniei de a introduce din 2016 o taxa de pana la 130 de euro pe an pentru soferii straini care circula pe autostrazile din tara, celebra retea Autobahn

Capitalism? Mai degraba NU.

2. Uber, aplicatia pentru smartphone care face legatura intre pasageri si cel mai apropiat sofer dispus sa-si ofere serviciile contra cost, a fost interzisa in Germania, dupa ce instantele judecatoresti au constatat incalcarea normelor privind transportul de persoane.

Avem in Germania un sistem economic bazat pe proprietate privata? NU. Admiram mai degraba un sistem economic care ingroapa inovatia.

 

Read More