Tag Archives: scale up romania

Antreprenoriat Economie Featured

Las asta aici: proiectul Scale Up

Proiectul Scale Up, cu detaliile de rigoare publicate in Monitorul Oficial chiar in ultima zi lucratoare din 2016, vineri, 30 decembrie. Este vorba despre Hotarea de Guvern 937/2016, privind instituirea unei noi sheme de ajutoare de stat de pana la 5 milioane de lei fiecare (circa 1,1 milioane euro), destinate microintreprinderilor si intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania. Hotararea, la care am muncit peste 6 luni, detaliaza conditiile de acordare a ajutorului de la stat, precum si contributia minima a antreprenorilor si investitorilor straini care ar fi putut beneficia, contributie care difera de la o regiune la alta.

Chiar daca referitor la programul Scale-up, prin care statul ofera IMM-urilor finantari de pana la 5 milioane de lei, publicat de Guvernul Ciolos in Monitorul Oficial in ultimele zile de mandat, guvernantii au aratat ca acest program va fi suplimentat de la 200 de milioane de euro la 500 de milioane de euro in peroada 2017-2020, acest lucru nu se intampla. Pacat.

Mai multe detalii despre cum am gandit noi proiectul Scale Up.

Read More
Antreprenoriat Economie Featured

Scale Up = Proiectul de finantare pentru investitorii romani si straini (2017-2020)

Aproximativ 200 de intreprinderi mici si mijlocii vor beneficia de noua schema de ajutor de stat aprobata joi de Guvern. Bugetul de 200 de milioane de euro este disponibil in perioada 2017-2020.

Guvernul a aprobat joi o hotarare pentru instituirea schemei de ajutor de stat „Scale UP” avand ca obiectiv stimularea investitiilor intreprinderilor mici si mijlocii, in valoare totala maxima de 900 de milioane de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 200 de milioane de euro, pentru perioada 2017-2020.

Nivelul maxim al ajutorului de stat acordat unui beneficiar in cadrul acestei scheme nu poate depasi cinci milioane de lei.

Astfel, numarul estimat al intreprinderilor care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat in baza schemei este de 200.

“Romania, alaturi de Polonia, Italia si Bulgaria, se numara printre tarile cu cea mai mare nevoie de investitii in randul firmelor cu potential de crestere, potrivit Scale Up Index, studiu lansat foarte recent de Comisia Europeana. Acelasi raport arata ca principalele lucruri care ar trebui imbunatatite pentru firme se refera la accesul la finantare si personal calificat, la crearea de competente noi pentru angajati si manageri. Ne dorim ca Scale Up sa devina o schema prin care antreprenorii sa poata face investitiile necesare in companie, sa devina o schema care sa ajute companiile sa creasca puternic si, mai ales, sa treaca granitele tarii”.

Din bugetul maxim de 900 de milioane de lei, suma de 270 de milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 60 de milioane de euro, va fi alocata in mod egal si distinct celor trei zone-pilot pentru dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene si bugetul national in vederea imbunatatirii situatiei socio-economice a locuitorilor, prevazute in memorandumul cu tema ”Dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene si bugetul national pentru imbunatatirea situatiei sociale si economice a locuitorilor din zonele-pilot de interventie Valea Jiului, zona Rosia Montana – Muntii Apuseni si comunitatile marginalizate din Moldova”, aprobat de Guvernul Romaniei in data de 28 septembrie 2016.

Finantarea schemei de ajutor de stat se asigura din bugetul aprobat anual al Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Read More