Tag Archives: revendicari colectiv

Economie Featured

#Colectiv. Am semnat cu doua maini aceasta scrisoare: pilonii libertatii si ai prosperitatii

“Ceea ce vedem acum in strada este rezultatul lipsei libertatii fata de coruptie si a lipsei libertatii proprietatii. Romania are printre cele mai modeste scoruri din Uniunea Europeana atunci cand se masoara aceste doua libertati. In Romania nu exista o libertate a proprietatii”, o spune bine Lucian Croitoru.

La acest lucru m-am gandit atunci cand am semnat cu doua maini urmatoarea scrisoare, care include 5 elemente esentiale pentru o libertate economica sporita. O sa preiau mai jos doar doua elemente, fundamentale pentru o economie mai libera.

 

In Romania puterea a fost capturata de o clasa politica parazitara. In regimul actual, prin intermediul unui aparat birocratic mai amplu decat cel existent pe vremea comunistilor, politicianul este stapan pe o buna parte din resursele tarii, iar oamenii simpli ajung sa-i serveasca interesele. Dorim instaurarea normalitatii: politicianul trebuie sa se afle in slujba cetateanului, nu invers.

1. Un stat mic si descentralizat

Un stat mare genereaza coruptie mare. In Romania, coruptia este endemica. Dar coruptia nu tine in principal de mostenirea culturala sau de mentalitati – altminteri nu am putea explica de ce milioane de romani renunta la practicile asociate coruptiei imediat ce trec granita. Coruptia tine de mediul institutional romanesc, mai precis de sufocarea vietii sociale prin reglementarea a tot ce misca. Nu exista cale mai directa si mai eficienta de a elimina coruptia decat combaterea statolatriei si reducerea interventionismului guvernamental. Spaga data profesorului, sau doctorului, va disparea atunci cand acestia nu vor mai cauta sa-si imbunatateasca viata prin cai neoficiale ci vor activa in institutii care daca isi bat joc de consumatori vor fi schimbate, nu prin voia intamplatoare a unui ministru, ci prin mersul natural al concurentei. Spaga data „organului de control” va disparea sau macar va fi mai rara atunci cand vor fi reguli putine, simple si clare.

2. Privatizarea companiilor in care statul a ramas actionar si utilizarea acelor fonduri pentru accelerarea trecerii la un sistem privat de pensii

Mitul companiilor de stat „esentiale” pentru Romania este fabricat in laboratoarele propagandei politice. In realitate, aceste companii s-au dovedit esentiale doar pentru stat, mai exact pentru „baietii destepti” care s-au cocotat in consilii de administratie sau le-au folosit in diverse contracte paguboase pentru natiune. Astazi toata lumea vede, de exemplu, ca trenurile private sunt mai bune si mai ieftine decat cele de stat, chiar daca ele sunt gestionate de fosti angajati ai falimentarului CFR.

Nu doar ca s-ar realiza economii semnificative din eliminarea acestor gauri negre ale economiei, dominate de o clientela politica parazitara, dar din veniturile obtinute am putea rezolva problema care se profileaza deja legata de deficitul sistemului public de pensii. In fiecare an deficitul sistemului de pensii se adanceste, iar pe masura ce un angajat va sustine din ce in ce mai multi pensionari, problema se va agrava. Daca nu reducem dependenta fata de sistem problema va ajunge nerezolvabila iar tinerii de astazi vor ajunge sa cunoasca un nivel alarmant al saraciei atunci cand vor ajunge la varsta pensionarii.

De aceea, din privatizarile efectuate, cerem constituirea unui fond prin care sa fie negociata iesirea din sistemul public de pensii a celor care nu ar mai vrea sa faca parte din el. Aceasta iesire din sistem se poate face contra unei sume fixe, corespunzatoare stadiului de cotizare si/sau al fluxurilor viitoare de bani la care se asteapta fiecare. Astfel ar putea fi redusa, daca nu chiar eliminata cea mai impovaratoare obligatie fiscala pentru salariati, anume contributia de asigurari sociale, care asigura statului aproximativ 25% (15.8% prin contributii ale angajatorului, 10.5% prin contributii ale angajatului) din munca fiecaruia. Simultan, veniturile actualilor pensionari nu ar fi periclitate.

 

Read More