Tag Archives: radu georgescu gecad

Antreprenoriat Featured

Investitorul Radu Georgescu: As introduce materia de Personal Finance inca din scoala generala

„As introduce materia Personal Finance/Finante personale in scolile romanesti. Copiii nostri nu stiu sa-si tina banii in buzunar”, crede investitorul Radu Georgescu. Sunt total de acord cu el. O disciplina in care sa inveti despre avantajele economisirii, nesiguranta viitorului, valoarea in timp a banilor ori despre capitalizare ar fi utila inca din gimnaziu.

Context: Radu a inceput in 2011 mai multe intalniri cu tinerii din institutiile de invatamant liceal, sub umbrela proiectului Jurnal de Antreprenor in Licee. Intalnirile au loc, de obicei, in cele mai bune doua licee din orasele mari din tara.

Intrebati daca ei considera ca banii sunt un lucru bun sau rau, majoritatea liceenilor, spre surprinderea lui Radu Georgescu, raspund ca NU sunt un lucru bun. Elevii cred ca cei mai multi bani ii au oamenii care fura. „Eu incerc sa le explic ca banii sunt un lucru bun si ca daca ceva este rau, acel lucru este hotia! Ei vad la televizor ca au bani politicienii si automat considera ca e rau. A avea bani este insa un lucru bun! Fara ei nu ne-am dezvolta, nu am putea oferi inapoi, nu am putea trai asa cum o facem”, a spus Radu Georgescu, in fire-chat-ul interactiv de la evenimentul “Antreprenor, caut finantare”.

De asemenea, un lucru pe care l-ar schimba la scoala, inca din clasa I, ar fi mentalitatea romaneasca impusa elevilor inca din primul minut – „Stati cuminti, nu vorbiti neintrebati, cu mainile la spate”. „NU! Vorbiti neintrebati, fiti curiosi! Doar asa vom evolua”.

Alte trei declaratii ale lui Radu Georgescu “de luat acasa”

  1. Despre cum sa-ti prezinti o idee in fata investitorilor

“Capacitatea de sinteza este una din marile probleme ale antreprenorilor. Ti-am scris o scrisoare lunga pentru ca nu am avut timp sa-ti scriu o scrisoare scurta. Vin zeci de email-uri de 70 de pagini care explica in cel mai mic detaliu si nu am timp sa le citesc. Intr-un paragraf trebuie sa pui toata informatia. Eu nu am habar cum sa fac asta.”

 

2. Antreprenori versus investitori

In mod poate surprinzator, una dintre greselile pe care le fac antreprenorii, nu doar din Romania, este sa ignore trecutul si sa povesteasca doar despre ce va urma sa se intample in viitor. Practic, in loc sa isi bazeze mail-ul si mai apoi eventualul pitch si pe ceea ce au realizat in trecut, cum arata piata, ce factori din trecut ar influenta proiectul si asa mai departe, multi arata doar cum start-up-ul lor se va dezvolta si va creste ca Fat-Frumos in 7 zile cat in 7 ani, fara a face legaturi cu ceea ce se intampla si s-a intamplat deja.

„Un start-up trebuie sa fie capabil sa isi puna proiectul intr-un context istoric, sa arate ce spune despre ei piata si, daca au si trecut personal, sa si-l scoata in evidenta. In antreprenoriat, a avea esecuri este un lucru bun! Trece-le in CV-ul tau de prezentare, macar asa ne vom asigura ca acel om nu va face aceleasi greseli de doua ori”.

3. Ce urmeaza dupa atragerea unei investitii

In 95% din cazuri, daca planurile initiale pe care le anunti se si intampla, nu auzi de investitor, nu te deranjeaza, nu se implica decat pozitiv in activitatea ta, pe post de advisor – avand experienta mult mai mare.
Un alt lucru relevant este informarea investitorilor despre performantele companiei. „O data pe luna, in cadrul unei intalniri de o ora, este necesar ca investitorul sa fie pus la punct de catre antreprenor cu evolutia companiei. Daca informatia oferita nu este completa, nu este sintetizata pe intelesul investitorului, acesta pleaca frustrat si simte ca este mintit, ca ii sunt omise informatii importante”, puncteaza Radu Georgescu.

Read More
Antreprenoriat Featured

De ce a iesit Radu Georgescu din afacerea Coinzone?

Exit-ul Radu Georgescu din Coinzone (companie cu 2.000 de clienti activi/luna), platforma de tranzactionare pentru moneda digitala Bitcoin care a trecut in portofoliul firmei daneze Coinify, a surprins multa lume din mediul de business. De ce?

In primul rand, pentru ca Radu Georgescu isi propune, ca orizont de timp, exit-uri in 3-5 ani din momentul lansarii unui business. Coinzone a fost fondata in martie 2014. In al doilea rand, chiar Radu Georgescu paria ca “urmatorul mare lucru” in domeniul tehnologic va fi Bitcoin, moneda virtuala pe care acesta o compara cu revolutia IP din anii ’70.

“Consider ca protocolul bitcoin va avea un trend similar. A fost inventat (creat? inceput?) in 2009 si in cinci ani (ne miscam mai repede) primul strat de infrastructura este construit: procesoare, portofele electronice, monede, straturi de securitate, ATM-uri…toate cele necesare pentru ca bitcoin sa explodeze”.

De ce a iesit Radu Georgescu din afacerea Coinzone? Iata cateva detalii mai jos care ne pot ajuta in creionarea unui raspuns:

Q: In opinia mea, aceasta tranzactie a fost o surpriza pentru ca vorbim despre un deal “prematur” in comparatie cu alte exit-uri pe care le-ai realizat pana acum, ca antreprenor.


Radu Georgescu: Ai dreptate. In mod normal, exit-urile GECAD au loc la un interval de aproximativ patru-cinci ani. Cu toate acestea, cel mai bun moment pentru a vinde o companie este atunci cand ai un cumparator cu adevarat interesat [n.r. zambeste]. Am investit in Coinzone cu viziunea de a pune bazele a ceea ce noi numim “Internet of Assets”. In ultimul an, compania s-a concentrat mai mult pe dezvoltarea unei platforme de procesare plati in moneda virtuala Bitcoin si a unui wallet pentru cumparatori. Astfel, nefiind interesat de aceasta directie de dezvoltare, am decis sa nu mai investesc in companie si am lasat la latitudinea managementului Coinzone sa gaseasca fie o investitie suplimentara, fie un exit convenabil.

Q: Crezi ca Bitcoin este in continuare “The Next Big Thing”, asa cum ai argumentat in luna mai a anului trecut? (vezi The next big thing – Bitcoin 101)

Radu Georgescu: Sunt convins de importanta tehnologiei blockchain si cred ca in viitor va sta la baza dezvoltarii mai multor produse si servicii extrem de interesante. Bitcoin este doar una dintre monedele virtuale ce beneficieaza de tehnologia blockchain. Cred ca monedele virtuale reprezinta viitorul si vor functiona la fel de bine si in continuare, desi gradul lor de adoptie este poate mai lent decat se estimase initial. (Vezi mai multe comentarii ale lui Radu Georgescu despre exit-ul din Coinzone.)

 

Am lansat pe Facebook o dezbatere pe aceasta tema, iar raspunsurile unor manageri, comunicatori si antreprenori merita mentionate:

  1. Horia Grozea: Intrebarea este daca a vandut sau a dat sa scape de el? Din bitcoin inca nu se fac bani, iar directia lor nu era cea corecta.
  2. Dragos Roua: Eu cred ca este o tranzactie “de urgenta”. Probabil Radu vrea focus exclusiv pe Vector Watch in perioada urmatoare, o companie mult mai bine pozitionata decat Coinzone. Interesant e ca Radu iese complet din piata de cryptocurrencies cu aceasta tranzactie (in general, se semneaza niste non-compete agreements la preluari de genul asta, pe un interval intre 2 si 4 ani).
  3. Mircea Goia: Don’t believe the hype – aceasta este concluzia 🙂
  4. Mihai Radu: Bitcoinii sunt imprevizibili. Total! Nu zic de la mine, am vorbit cu oameni care cunosc fenomenul. Deci, daca danezii au fost impresionati de argumentele lui Radu, probabil a fost ceva de genul “vrabia din mana”…
  5. Bogdan Tudor: O recunoastere rapida a greselii de a intra intr-o piata volatila, nesigura cu riscuri enorme. Respect.
  6. Traian Traicu: A vandut la timp si bine, pentru ca aceasta piata nu va fi niciodată legitimata. A fost un experiment, l-a facut ca sa-l bifeze si apoi l-a vandut, si bine a facut.
Read More