Tag Archives: Octavian Badescu

Featured

Ce am invatat de la Octavian Badescu: Imagineaza-ti cum vrei sa arate viata ta catre finalul ei. Nu te adanci in datorii!

Pe Octavian Badescu il cunosc de vreo 5 ani. El are o experienta de 15 ani in curierat, perioada in care a fondat, printre altele, Sameday Courier si a fost manager privat la Posta Romana. Am vorbit cu el recent, cand a aniversat 40 de ani intr-o zi placuta de august, in restaurantul Mesogios din zona Gradina Icoanei din Capitala, local situat in casa in care Octavian Badescu a copilarit alaturi de alte familii in perioada comunista. Va invit sa cititi povestea lui, plus cateva recomandari de mai jos pentru tineri. Le consider utile mai ales acum, cand incep scolile.

 

» Ce mi se pare interesant si de recomandat: tinerii trebuie sa-si puna problema managementului vietii. Sa stabileasca cat mai devreme unde vor sa ajunga in viata. Aceasta este principala conditie. Nu-mi place sa dau lectii, dar asta mi se pare esential: trebuie sa stii unde vrei sa ajungi.

 

» Iti spun cum procedez eu si mi-a iesit bine pana acum: iti imaginezi cum ai vrea sa arate viata ta catre finalul ei, la 80-90 de ani. Ce ai vrea sa te defineasca? Trebuie sa iti fie clar un anumit punct la care vrei sa ajungi. Spre exemplu, in cazul meu, imi doresc ca la batranete sa am o utilitate si pentru altii.

 

Dupa ce ai stabilit aceasta tinta, te intrebi si stabilesti ce trebuie sa faci la 70 de ani pentru a ajunge punctul stabilit pentru varsta de 80-90 de ani. Revii pe axa timpului si iti faci un traseu, desi tu nu vei merge drept pe cursul vietii, dar important este sa stii directia. Daca iti constientizezi aceasta directie, este foarte putin probabil sa nu ajungi intr-acolo.

 

» Cine are interes sa nu ajungi acolo unde ti-ai propus? Nimeni! Ca sa te opreasca in drumul tau catre tinta, ar trebui ca cineva sa aiba un interes de sens contrar si sa fie la fel de puternic ca tine pentru a te opri. Si asta nu se intampla in viata pentru fiecare are propriul interes.

 

» Mai departe, dezvolti axa timpului, cu tinte intermediare pe diferituri planuri, si ajungi la momentul prezent. Tin minte ca am pus o tinta la un moment dat, in 2000, ca pana in 2010 sa am un milion de euro. Mai exact, sa am avere de 1 milion de euro. Am pornit de la 2010 si mi-am pus intrebarea: ce sa fac in 2009, 2008, s.a.m.d.? Am atins acest prag. In facultate imi faceam, de asemenea, planuri: imi stabileam diverse obiective. Prima oara, la 18-19 ani. Ce am de facut anul asta? Sa nu am restante, sa invat spaniola..obiective precise si punctuale. Erau si obiective specifice varstei, de exemplu, relatiile cu fetele. Fiecare obiectiv avea un punctaj, iar finalul anului ma auto-evaluam. Totalul sumei era 100. Daca aveam peste 75, era un an excelent. Pot sa mentionez ca nu am avut niciodata un rezultat excelent, dar important este procesul de introspectie pe care il faci cu tine si in raport cu propriile resurse. Te ajuta sa-ti definesti ce este important pentru tine anul urmator.

 

Succesul este o combinatie dintre valoarea individuala si circumstante. Toata lumea are circumstante si oportunitati, zboara in jurul fiecaruia. Cum le speculezi? Doar daca stii unde vrei sa ajungi.

 

» Cred ca important este sa nu te adancesti in foarte multe datorii. Sa te intinzi cat iti permite plapuma si sa-ti pastrezi independenta de actiune. Asta e valabil si la nivelul unei tari, companii si individual. Te ajuta sa ai si o evolutie graduala. Daca tu ai o evolutie foarte rapida, pe datorie, iti este si greu sa o sustii pentru ca devine o obligatie. Si, dupa aceea, daca cumva nu reusesti, este foarte greu sa mai vii inapoi. Cu binele te obisnuiesti foarte usor. Creditul trebuie luat cu masura si, de preferat, pentru investitii, nu pentru consum.

1

 

» Mai e o chestiune. Imi place sa fac afaceri in parteneriat. Doi sau trei oameni realizeaza mai mult impreuna decat separat, mai ales daca stii sa gestionezi parteneriatul. Important este ca 1+1 sa dea 3. Realizezi mai multe lucruri. Afacerile mele au fost in parteneriat. Am avut parteneri romani, evrei, turci, persoane fizice sau chiar juridice americane. Te imbogatesti si ca experienta daca realizezi dezvoltarea cu ajutorul parteneriatelor. Ce suntem noi, oamenii, in fond? Suma experientelor din viata, cu cat mai complexe, cu atat suntem mai bogati si mai puternici.

» Ca tanar, este sanatos sa-ti segmentezi viata in perioade de 10-15 ani. Ce poti face intr-o perioada este mai greu de realizat in alta etapa a vietii. Toate se intampla la timpul lor. In opinia mea, varsta de 30-45 de ani este o perioada de consolidare. Trebuie sa fii constient de fiecare etapa a vietii: experienta vietii creste, dar forta vitala se erodeaza.

Fotografiile au fost realizate de Mircea Dragos.

Read More
Antreprenoriat Featured

Ubercool Antreprenor: un program de nota 10 pentru liceeni

[dropcap]F[/dropcap]undatia Romanian Business Leaders (RBL) a lansat un nou proiect de nota 10, care practic duce mai departe seria de programe de stimulare a antreprenoriatului care a inceput cu redactarea “Ghidului Practic pentru Antreprenori”,  despre care am scris aici. Este vorba despre „Vreau sa fiu antreprenor”, un program prin care organizatia vrea sa promoveze spiritul antreprenorial in randul tinerilor, liceenii din clasele a X-a si a XI-a avand astfel posibiltatea sa se intalneasca cu intreprinzatori romani.

Bravo, Seba, pentru organizare, felicitari, Dragos Anastasiu (Eurolines), Lucian Anghel (Building Support Services), Octavian Badescu (Sameday Courier) si Mihai Marcu (MedLife), antreprenorii cu care au interactionat joi liceeni brasoveni, in prima intalnire din cadrul programului.

Proiectul va continua la Iasi pe 18 aprilie, Targu Mures pe 25 aprilie, Cluj-Napoca pe 16 mai, la Timisoara pe 30 mai si in toamna acestui an la Braila, Bucuresti, Constanta, Craiova, Galati, Oradea, Pitesti si Sibiu.

Prin acest proiect liceenii de clasa a X-a si a XI-a vor intra in contact cu antreprenori cunoscuti la nivel national si cu oameni de succes din comunitatile locale de business. Tinerii care doresc sa participe la program se inscriu online, accesand formularul de inregistrare sau pagina de Facebook.

„Prin programul «Vreau sa fiu antreprenor» dorim sa incurajam tinerii sa-si asume viitorul. Sfatul meu pentru liceeni este ca dupa ce isi aleg drumul si-si stabilesc obiectivele, sa munceasca pentru indeplinirea lor. Nu exista rezultate sustenabile valabile pe termen lung fara munca asidua”, spune Dragos Anastasiu, presedintele grupului Eurolines si liderul proiectului.

Participantii la program vor primi cartea “Ghidul Practic pentru Antreprenori”, scrisa de o echipa care a inclus opt antreprenori si sefi de companii din Romania, in cadrul unui alt proiect Romanian Business Leaders, dedicat promovarii culturii antreprenoriale. De asemenea, prin tragere la sorti, liceeni vor castiga la finalul evenimentului produse tehnologice care sa-i ajute in procesul de invatare.

Fundatia Romanian Business Leaders este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit, infiintata in iulie 2011, care numara peste 200 de antreprenori si sefi de companii din Romania. Fundatia isi doreste sa contribuie la imbunatatirea politicilor publice prin transfer de know how din mediul privat spre sectorul public.

Mai multe fotografii, pe contul de Facebook al programului.

Read More