Romania ocupa locul 17 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste valoarea adaugata totala a firmelor mici si mijlocii si ultimul loc dupa numarul de IMM-uri active, releva datele unui studiu realizat de Fundatia Post-Privatizare.
Cu o contributie de 0,7% la valoarea adaugata totala din UE28, Romania este in urma Greciei (0,93%) si inaintea Ungariei (0,68%), tari care au un numar superior de IMM-uri. Raportul neconcordant dintre ponderea valorii adaugate si potentialul demografic al Romaniei reflecta decalajul mare de dezvoltare, productivitate si competitivitate al IMM-urilor romanesti.
Valoarea adaugata este indicatorul de performanta al IMM-urilor care a evoluat cel mai bine si constant pozitiv dupa depasirea punctului de inflexiune marcat de anul de criza 2009. Totusi valorile anuale, desi in crestere, inregistreaza rate de variatie din ce in ce mai mici de la un an la altul.
Potrivit studiului, in Romania sunt 426.295 de IMM-uri active in economia nefinanciara, cea mai mica densitate de IMM-uri din UE28, acestea avand 2,71 milioane de angajati. Romania ocupa astfel, locul 8 in Uniunea Europeana ca pondere in totalul angajatilor din IMM. De asemenea, valoarea adaugata realizata de IMM-uri este de 25,8 miliarde de euro.
In Romania exista 21,3 de firme mici si mijlocii la o mie de locuitori, media in UE fiind de 42,7 de firme. Cele mai mari densitati sunt inregistrate in Cehia, cu 95,9 IMM la o mie de locuitori, Portugalia (73,5 IMM/1.000 locuitori), Malta (73 IMM/1.000 locuitori) si Slovacia (70,2 IMM/1.000 locuitori).
IMM-urile sursa majora pentru locurile de munca din Uniunea Europeana
IMM-urile sunt sursa principala de locuri de munca in Uniunea Europeana, ele angajand un numar total de 88,8 milioane de salariati, adica mai mult de 66% din totalul fortei de munca din economie. In ceea ce priveste noile locuri de munca create in perioada post-criza, un rol mai accentuat il joaca micile intreprinderi, acestea fiind asigurate in proportie de 85% de startup-uri.