Tag Archives: Florin Jianu

Featured

Legea business angels: cine castiga?

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei considera ca adoptarea Legii Business Angels de catre Parlament este un pas important in dezvoltarea cadrului legislativ pentru finantarea startup-urilor in Romania. Prin Grupul de Lucru pentru Antreprenoriat, Coalitia a fost implicata direct in procesul de elaborare a legii si a contribuit cu puncte de vedere ale unor investitori individuali deja activi in Romania.

Aproximativ 500 de companii ar putea beneficia in urmatorul an de fonduri totale de 5-10 milioane euro din partea investitorilor de tip business angels, in urma adoptarii legii, cele mai interesante fiind afacerile cu potential de crestere din IT, servicii si turism, apreciaza oamenii de afaceri.

2
“Cred ca se vizeaza in jur de 500 de companii pentru investitii business angels in urmatoarele 12 luni si vor fi implicate sume cuprinse intre cinci si 10 milioane euro global. Cand va ajunge la maturitate piata, probabil va permite mai mult”, a declarat Florin Jianu, fostul ministru delegat pentru IMM-uri si turism, la o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.

 

La randul sau, Marius Ghenea, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din Romania, apreciaza ca investitiile de tip business angels se vor grupa pe zonele de afaceri cu potential mare de crestere si care au nevoie de capital, precum cele din domeniile IT si tehnologie, servicii sau turism.

“Consideram ca cel mai mult vor avea de castigat zonele cu potential mare de crestere, pentru ca daca tot fac o investitie de acest tip, sa fie una cu potential, nu o afacere care se dezvolta putin si are randamente mici”, a spus Marius Ghenea, investitor in mai multe afaceri IT.

El a afirmat ca toti cei care actioneaza deja ca business angels vor utiliza legislatia adoptata, insa acestia sunt foarte putini, tinta reala fiind managerii de corporatii sau antreprenorii care au acumulat “niste fonduri” si au experienta, know-how si viziune asupra unei afaceri.

 

3

“Este o investitie foarte riscanta, ne punem sperantele si banii in mainile unui antreprenor pentru ca noi credem in el, dar sunt si investitii care pot aduce randamente frumoase si, in acest mod, putem sa ajutam la dezvoltarea business-ului din Romania, pentru ca altfel banii care stau nu produc nimic”, a mai spus Marius Ghenea.
Legea business angels prevede ca un investitor persoana fizica poate contribui cu minim 3.000 de euro si maxim 200.000 euro la o afacere a unei companii tinere, pentru maxim 49% din capitalul acesteia. Investitorul este scutit de impozit pe veniturile din dividende timp de cinci ani si pe veniturile din diferenta pretului pe partile sociale detinute atunci cand va iesi din afacere, dar nu mai devreme de trei ani de la dobandirea participatiei.

Read More
Antreprenoriat Featured

Mi-a placut: „Sa uitam ideea veche ca guvernul trebuie sa ne dea si sa faca!”

Am participat la o masa rotunda la care mai multi lideri din business membri ai Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, printre care se numara Dragos Anastasiu (Eurolines), Marius Ghenea (PC Fun), Dragos Petrescu (City Grill), Felix Patrascanu (FAN Courier), Bogdan Tudor (Class IT) sau Mihai Marcu (MedLife), s-au intalnit cu ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Florin Jianu. Scopul intalnirii a fost analiza unui “plan de afaceri” pentru incurajarea antreprenoriatului. Interesant este faptul ca aceasta intalnire a avut loc pe „terenul” antreprenorilor, mai exact in restaurantul Hanu Berarilor detinut de intreprinzatorul Dragos Petrescu.

Iata cele 5 principii generale ale „planului de afaceri” care are ca obiectiv ca Romania sa devina tara europeana cu cel mai prietenos mediu de afaceri pentru antreprenori pana in 2020:

(1) cresterea gradului de implicare a antreprenorilor in gasirea solutiilor generale de dezvoltare si in initiativele autoritatilor;
(2) concentrarea programelor de antreprenoriat pe cateva domenii si teritorii importante pentru economie;
(3) scheme de ajutor din bani publici in antreprenoriat numai in legatura obligatorie cu educatie antreprenoriala, mentorat si pregatire profesionala;
(4) multiplicarea investitiilor statului in antreprenoriat prin implicarea fondurilor private si acordarea banilor nu ca grant ci, mai degraba, ca imprumut (tip revolving)
(5) Simplificarea, debirocratizarea si digitalizarea administratiei publice.

Mi-au placut urmatoarele doua opinii:

„Trebuie sa uitam ideea veche ca guvernul trebuie sa ne dea si sa faca. In plus, credem ca banii publici n-ar mai trebui dati gratis pentru totdeauna.” (Dragos Anastasiu, Eurolines)

“Eu imi doresc ca anul viitor sa fie mentinuta cota unica de impozitare si reducerea CAS, care a fost un motor fantastic pentru a crea locuri de munca corecte. Cresterea cotei unice ar arunca in aer orice investitie. In plus, mi-as dori o atentie mai mare fata de pomenile electorale.” (Dragos Petrescu, fondatorul City Grill)

Nu sunt de acord cu urmatoarea opinie:

Mihai Marcu (MedLife): “Eu imi doresc un singur lucru: sa stabilim o tinta de deficit bugetar mai mare pentru 2015. In conditiile in care suntem o tara in curs de dezvoltare, este absurd sa nu ne propunem un deficit bugetar mai mare. Nu se poate ca tari ca Italia sau Spania sa aiba un deficit bugetar mai mare decat al nostru”.

De ce nu sunt de acord? Stim cu totii cum opereaza guvernul in deficit: isi foloseste puterea de a preleva taxe de la populatie.

Sursa foto: Agerpres, via WS

Read More
Antreprenoriat Featured

Entrepreneur Of The Year chiar vine in Romania. Participi?

Antreprenorii romani au un motiv serios sa isi scoata in evidenta spiritul competitiv, sa iasa mai mult in fata si sa fie atenti la ce, cum si cand comunica: Entrepreneur Of The Year (EOY), program derulat de compania de consultanta EY ajunge in sfarsit si in Romania.

Cunosc foarte bine proiectul, am participat anul trecut la finala internationala EOY de la Monte Carlo, asa ca il recomand antreprenorilor romani care vor sa demonstreze cat sunt de buni in functie de cele sase criterii ale competitiei: spiritul antreprenorial, performanta financiara, directia strategica, inovarea, impactul global si integritatea si puterea personala de influentare.

Proiectul debuteaza miercuri, 14 mai 2014, de la ora 9:30, la Hotel Athenee Palace Hilton,  cand vor fi prezentate toate detaliile competitiei prin care se va desemna antreprenorul roman de succes ce va reprezenta Romania in editia internationala de la Monte Carlo, in 2015: criterii de eligibilitate, etapele procesului de selectie si juriul care va asigura selectia. La eveniment vor fi prezenti Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania, Florin Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri, precum si reprezentantul EY care coordoneaza editia internationala a competitiei Entrepreneur of the Year.

eoy

Printre castigatorii titlului World Entrepreneur Of The Year din anii anteriori se numara antreprenori care au schimbat paradigma industriilor in care opereaza si au impus noi standarde. Printre acestia se numara Guy Laliberté, fondator si CEO al Cirque du Soleil – considerat initiatorul unui nou model de business care a revolutionat industria circului sau Wayne Huizenga, presedintele Huizenga Holdings Inc – considerat singura persoana din lumea corporatista responsabila cu listarea a sase companii la bursa din New York si fondatorul a trei companii clasificate in Fortune 500 la nivel global.

Blogul vrinceanu.ro, promotor al antreprenoriatului in Romania, este unul dintre partenerii si ambasadorii proiectului Entrepreneur Of The Year! 🙂

 

Read More