Tag Archives: finantarea antreprenorilor

Antreprenoriat Featured

Cauti finantare? Renunta la sedintele de board din pat cu nevasta

„[dropcap]D[/dropcap]aca iti doresti o finantare de calitate pentru afacerea ta, trebuie sa fii dispus sa imparti compania si cu altcineva in afara de sotie/sot”, asa suna metaforic sfatul unui investitor de private equity sau al unui business angel. Cred ca recomandarea este de luat in seama in cazul unei finantari bancare si, de asemenea, in situatia unui IPO.

Cum se raporteaza romanii la finantare si la dependenta creata de atragerea unei investitii? Antreprenorii romani considera ca pastrarea independentei in deciziile de business este mai importanta decat costurile mici atunci cand aleg o sursa pentru finantarea afacerii.

Tinerii antreprenori romani afirma ca au un acces dificil la finantare si vor sprijin de la autoritati in acest sens, cautand in special finantari care sa nu le afecteze independenta in deciziile de business, potrivit unui studiu al companiei de audit si consultanta EY prezentat la Conferinta „Antreprenor, caut finantare”, organizata ieri de Wall-Street.ro.

De cealalta parte a negocierilor, reactia lui Cristian Nacu, partener al fondului de private equity Enterprise Investors, este sugestiva: „Daca vreti finantare de la un fond de investitii trebuie sa fiti dispusi sa acceptati un partener in actionariat. Sunt antreprenori care isi doresc sa lucreze cu fonduri de investitii, dar care ne spun ca iau deciziile de board dimineata, in pat, cu nevasta si nu s-ar simti confortabil sa schimbe acest obicei. Din pacate pentru ei, nu putem finanta astfel de companii”. 🙂

“Antreprenorii tineri romani care au companii cu venituri pana la 1 milion de euro considera ca finantarea se obtine dificil in Romania. Totusi, pentru ei factorul decisiv in alegerea sursei de finantare este pastrarea independentei in deciziile de business”. – Studiu EY

In ultimul an, 41% dintre antreprenorii care au participat la sondaj au obtinut finantare, iar aproape unul din trei a obtinut finantare in ultimele sase luni. Sumele primite au fost, insa, de cele mai multe ori mici, 44% dintre respondenti afirmand ca au avut o finantare de sub 25.000 de euro.

Read More
Antreprenoriat Featured

Ce bine le zice Marius Ghenea

[dropcap]D[/dropcap]eclaratia zilei ii apartine unui antreprenor cunoscut si apreciat de multi tineri intreprinzatori.

 “Sistemul antreprenorial trebuie sa se bazeze pe patru piloni importanti, respectiv educatie, finantare, mentorat si celebrare sau modele. Constat cu fiecare demers ca avem probleme pe toti cei patru piloni. Finantarea este preocuparea principala pentru antreprenori, dar nu prea vad antreprenori ingrijorati de educarea lor si a angajatilor lor. Asta ar trebui sa fie mai ingrijorator, inainte de a merge sa obtii finantare trebuie sa ai cunostintele necesare”, Marius Ghenea, la Mediafax Talks About SME’s.

Despre finantare si nevoie de educare a antreprenorilor vom vorbi maine la cea de-a treia editie a Conferintei „Antreprenor, caut finantare”, cand vom prezenta studiul “Perceptia antreprenorilor asupra accesului la finantare”, realizat de compania de consultanta EY in parteneriat cu Wall-Street.ro. Studiul analizeaza perceptiile a 107 antreprenori asupra mediului de finantare din Romania, cu cei mai multi antreprenori respondenti aflati la inceput de drum.

Marius Ghenea abordeaza, de asemenea, o tema actuala pentru spatiul de business din Romania: mediul antreprenorial are nevoie si de modele, si de aceea povestile de succes au nevoie sa fie promovate, nu modelele false.

“Cu totii stim care sunt cei mai mari manelisti sau fotbalisti din Romania, dar nu sunt multi care pot sa indice un anumit numar de antreprenori de succes, afacerile de succes trebuie celebrate mai mult. Avem niste modele, care de multe ori sunt modele false si cele adevarate nu sunt celebrate, promovate”.

Ce cred romanii despre antreprenori? Ca se imbogatesc pe spinarea angajatilor si succesul lor tine de noroc, cel putin acest lucru reiese dintr-un studiu Daedalus realizat anul trecut, conform caruia majoritatea romanilor, influentati de perioada comunista dar si de un sistem educational deficitar, considera ca antreprenorii pot face bani doar daca, intr-un fel, fura si ca ei muncesc mult mai putin decat angajatii lor.

Read More