Tag Archives: Deloitte

Featured

Suntem in zona gri a Europei la digitalizare si noi reinventam roata cu Split TVA

Majoritatea statelor europene au transferat o parte semnificativă a procedurilor administrativ-fiscale în mediul online, realizând controalele fiscale electronic (E-audit) si extrăgând valoare adaugată din datele furnizate de contribuabili. Excepție fac România, Bulgaria și Malta. In acest timp, noi reinventăm roata venind cu propuneri discutabile, cum ar fi plata defalcată a TVA (split payment)

Harta Europei: În ce stadii se află alte state (informații furnizate de Deloitte)

  • Cele mai avansate state sunt Austria, Lituania, Slovenia, Ungaria, Portugalia și Polonia, care au implementat atât Standard Audit File for Tax (SAF-T), cât și E-reporting (raportarea electronică a unor documente, de exemplu facturi, balanță etc)
  • Alte 5 state: Luxemburg, Franța, Germania, Grecia, Olanda au implementat SAF-T
  • Croația, Italia, Cehia, Spania, Estonia utilizează E-reporting
  • Celelalte state europene – cu excepția României, Bulgariei și Maltei – aplică E-audit (controlul electronic)

SAF-T, un format electronic standard, a fost inițiat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în principal ca să ajute autoritățile fiscale să desfășoare inspecții fiscale mai eficient, făcând posibilă identificarea mai ușoară a principalelor zone de neconformare în raportarea obligațiilor fiscale. SAF-T a fost preluat de fiecare stat în funcție de propria legislație fiscală, din acest motiv ritmul și modul de implementare sunt diferite.

HARTASAF-T

“Tendința de digitalizare a proceselor de business pe care autoritățile fiscale din întreaga lume au înțeles-o vine atât în avantajul companiilor, cât și al administrațiilor naționale pentru că automatizează procesele, scade costurile și aduce mai multă transparență și certitudine în relația cu autoritățile”, a spus Ramona Trușculescu, Senior Manager Deloitte România.

 

„Din experiența altor state, implementarea acestor sisteme nu este lipsită de efort din partea companiilor, însă ar fi un efort general, făcut o singură dată, cu avantaje pe termen lung. Au existat declarații oficiale în anii trecuți privind intenția autorităților române de a implementa SAF-T. Dacă vrem să facem pași spre reducerea evaziunii fiscale, ar trebui să preluăm rețetele care și-au dovedit eficiența în alte țări, în special în cele din jurul nostru, în loc să reinventăm roata venind cu propuneri discutabile, cum ar fi plata defalcată a TVA (split payment) sau un mecanism de înregistrare în scopuri de TVA vădit contrar legislației comunitare. Am experimentat astfel de metode în ultimii ani, iar rezultatele nu au apărut, evaziunea la TVA fiind la fel de mare”, a spus, la rândul său, Vlad Boeriu, Partener Deloitte România.

Beneficiile SAF-T pentru administrațiile fiscale și companii

  • Automatizarea identificării și pregătirii datelor esențiale pentru declarare și control
  • Sprijin pentru conformare și prevenție datorită identificării erorilor în raportare
  • Identificarea mai precisă a zonelor de risc fiscal și, implicit, țintirea controalelor către cazuri de evaziune fiscală și, mai puțin, către erori
  • Rambursarea mai rapidă a taxelor pentru companii și cu riscuri mai mici pentru stat
  • Îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor

“În România este posibilă doar depunerea electronică a unor documente. Legislația prevede si controalele electronice, dar în practică sunt folosite metode de control tradiționale cu verificarea documentelor pe hârtie. Verificările și raportările electronice ar ajuta fiscul să aibă o imagine mai detaliată a zonelor de neconformare și evaziune. Acest lucru s-ar converti într-un avantaj pentru mediul de business: o mai bună colectare a taxelor existente care ar scădea presiunea unei eventuale majorări a fiscalității despre care s-a discutat recent. Din păcate, vedem că programul de modernizare finanțat de Banca Mondială este blocat, cel puțin momentan”, a mai spus Vlad Boeriu.

El a adăugat că Bulgaria, chiar dacă nu stă mult mai bine decât România în privința raportărilor și verificărilor electronice, a încheiat cu succes un program cu Banca Mondială, reușind să crească rata de conformare în cazul TVA de la 77% la 92%, nivel comparabil cu al țărilor dezvoltate.

„S-au făcut câțiva pași în direcția automatizării, de exemplu Spațiul Privat Virtual, însă reprezintă prea puțin într-o economie tot mai digitalizată în care volumul de date crește exponențial de la an la an. Totodată, în contextul în care guvernul propune plata defalcată a TVA ne punem întrebarea dacă sistemele informatice ale ANAF sunt pregătite să efectueze un control documentar al cererilor de rambursare pentru a debloca banii contribuabililor în perioada legală”, a adăugat Ramona Trușculescu.

Read More
Featured

Inovatia, o preocupare pentru managerii romani? Mai degraba NU

Vorbim mult despre inovatie, insa discutiile cu managerii ne arata ca aceasta nu este o prioritate pe agenda de prioritati.

Majoritatea managerilor de la noi pun accent pe strategie si performanta si ii preocupa nivelul remuneratiilor, cat si criza financiara global. Insa, subiecte precum promovarea talentelor, succesiunea la conducerea companiei si inovatia nu prezinta interes, potrivit unui studiu Deloitte.

Pe de o parte, remunerarea executivilor (21%), criza financiara globala alaturi de anti-coruptie si anti-frauda (16%) sunt pe primele locuri in preocuparile directorilor din Romania.

Pe de alta parte, printre problemele care ii preocupa cel mai putin pe directorii consiliilor administrative se numara inovatia, talentele, planificarea succesiunii la conducerea companiei, concurenta si mediul, intrucat niciunul dintre respondentii romani nu au aratat interes fata de aceste subiecte. Mai mult, aceste subiecte nu reprezinta prioritati nici in viitorul apropiat.

Observam ca aceasta tendinta se contureaza la nivel mondial, nu doar in Romania:

inovatiestudiu

Studiul Deloitte – Global Director 360°: Growth from all Directions – a fost realizat prin intervievarea a 317 directori din consiliile administrative din companii publice si private din 15 tari din regiune.

Read More
Featured

Campioni in tech: fondatorii Vola.ro

[dropcap]C[/dropcap]ompaniile din Big 4 (EY, PwC, Deloitte, KPMG) au tot felul de studii interesante care ii privesc pe antreprenorii romani. Cel mai recent a fost publicat vineri: raportul Deloitte Technology Fast 50 Central Europe cuprinde cele mai mari companii de tehnologie din Europa Centrala.

Agentia de turism online Vola.ro este pentru al treilea an consecutiv compania de tehnologie cea mai dinamica din Europa Centrala, potrivit Deloitte Technology Fast 50 Central Europe, dupa ce in ultimii 5 ani si-a majorat veniturile de peste 57 de ori, iar in top se mai regasesc 5 firme romanesti.

Cum a crescut Vola.ro in perioada de criza? In anul 2008, firma o cifra de afaceri de aproape 1,6 milioane de lei si 12 angajati. La sfarsitul anului 2012, pentru agentie lucrau 52 de persoane, iar cifra de afaceri era de 92,8 milioane de lei.

„In 2014 vrem sa ne dezvoltam la nivel international, adica sa intram pe o noua piata din Asia, pentru ca acolo este o crestere accelerata si deocamdata suntem prezenti doar in Vietnam. Urmarim tari asiatice precum Indonezia si Thailanda. La piata europeana ne uitam constant, dar pentru a ne extinde in Europa avem nevoie de un parteneriat cu un fond de investitii”, spune Daniel Truica, managing partner al Vola.ro.

Vola.ro a fost infiintata in 2007 de Daniel Truica, care avea atunci 27 de ani, si de doi tineri polonezi. Principalii concurenti ai Vola.ro sunt Paravion.ro, Decoleaza.ro sau Esky.ro.

Read More
Antreprenoriat Featured

Ahmed Hassan, Deloitte, despre antreprenori: Ei formeaza coloana vertebrala a unei economii

In cadrul primului interviu din .ro al lui Ahmed Hassan, in calitate de country leader Deloitte pentru Romania si Moldova, am discutat si despre antreprenoriat.

I-am propus chiar si o gluma despre contabili si antreprenorii mici. “Stiti care sunt clientii preferati mereu de contabili? Firmele mici”. Nu-mi dau seama daca anecdota e plina de haz pentru Ahmed Hassan, insa el imi replica rapid ca raspunsul intrebarii de mai sus are legaturi clare cu activitatea Deloitte. Spre exemplu, Deloitte recompenseaza prin proiectul CE Technology Fast 50 2012 companiile de tehnologie care se afirma rapid . “Incurajam firmele mici si mijlocii, iar cel mai bun moment pentru sprijin este atunci cand acestea sunt asemenea gazelelor, cu potential de crestere. Uitati-va ce vedem la tarile care o duc bine din punct de vedere economic: firmele mici si mijlocii formeaza coloana vertebrala a unei economii.”

Alte idei mici despre antreprenoriat:

 “Este obligatoriu pentru guvernanti sa accepte o reorganizare profunda – operationala si financiara – , in randul companiilor de stat si sa urmeze exemplul antreprenorilor si al companiilor private care s-au descurcat mai bine in criza.”

 

“M-am gandit de multe ori sa devin antreprenor si cred ca voi face acest pas la un anumit moment in cariera. Mi-as dori sa ajut o idee sa creasca, iar acesta este un obiectiv personal. Cel mai probabil se va intampla dupa ce ma voi retrage de la Deloitte. Dar nu la pensie, caci atunci doar voi citi ziarele”.

 

“A evolua pana la pozitia de partener Deloitte e ca si cum ai deveni antreprenor”. Ahmed Hassan a avut mereu optiunea sa devina CFO de multinationala, insa aceasta varianta nu a fost o tentatie suficient de atragatoare: in opinia sa, functia de director financiar presupune un job mai limitat, cu mai putine perspective decat cea de consultant. “Aici am mai multi clienti, totul seamana cu antreprenoriatul”.

Read More