Tag Archives: cristian nacu

Antreprenoriat Featured

Cauti finantare? Renunta la sedintele de board din pat cu nevasta

„[dropcap]D[/dropcap]aca iti doresti o finantare de calitate pentru afacerea ta, trebuie sa fii dispus sa imparti compania si cu altcineva in afara de sotie/sot”, asa suna metaforic sfatul unui investitor de private equity sau al unui business angel. Cred ca recomandarea este de luat in seama in cazul unei finantari bancare si, de asemenea, in situatia unui IPO.

Cum se raporteaza romanii la finantare si la dependenta creata de atragerea unei investitii? Antreprenorii romani considera ca pastrarea independentei in deciziile de business este mai importanta decat costurile mici atunci cand aleg o sursa pentru finantarea afacerii.

Tinerii antreprenori romani afirma ca au un acces dificil la finantare si vor sprijin de la autoritati in acest sens, cautand in special finantari care sa nu le afecteze independenta in deciziile de business, potrivit unui studiu al companiei de audit si consultanta EY prezentat la Conferinta „Antreprenor, caut finantare”, organizata ieri de Wall-Street.ro.

De cealalta parte a negocierilor, reactia lui Cristian Nacu, partener al fondului de private equity Enterprise Investors, este sugestiva: „Daca vreti finantare de la un fond de investitii trebuie sa fiti dispusi sa acceptati un partener in actionariat. Sunt antreprenori care isi doresc sa lucreze cu fonduri de investitii, dar care ne spun ca iau deciziile de board dimineata, in pat, cu nevasta si nu s-ar simti confortabil sa schimbe acest obicei. Din pacate pentru ei, nu putem finanta astfel de companii”. 🙂

“Antreprenorii tineri romani care au companii cu venituri pana la 1 milion de euro considera ca finantarea se obtine dificil in Romania. Totusi, pentru ei factorul decisiv in alegerea sursei de finantare este pastrarea independentei in deciziile de business”. – Studiu EY

In ultimul an, 41% dintre antreprenorii care au participat la sondaj au obtinut finantare, iar aproape unul din trei a obtinut finantare in ultimele sase luni. Sumele primite au fost, insa, de cele mai multe ori mici, 44% dintre respondenti afirmand ca au avut o finantare de sub 25.000 de euro.

Read More