Tag Archives: cate taxe si impozite platesc romanii

Antreprenoriat Featured

Tu stii cat de usoara e viata start-up-ului tau in Romania?

[dropcap]D[/dropcap]aca esti antreprenor, probabil ca simti pe propria piele cat de neprietenos este mediul de reglementare pentru intreprinzatori si cat de mare este problema (ne)respectarii conditiilor contractuale intre actorii economici. Daca vrei sa faci pasul spre antreprenoriat, sunt sigur ca ai fost pus in garda cu concluziile studiului de mai jos. Desi aceste cifre par banale si pot fi usor de contestat, merita studiate!

Tocmai ce a fost publicat studiul Doing Business 2014 (PDF) al Bancii Mondiale (BM) care ierarhizeaza tarile in functie de cat de “prietenoase” sunt cu antreprenorii. Merita sa analizam rezultatele de anul acesta care plaseaza Romania intr-o pozitie dezamagitoare in comparatie cu alte tari din Europa Centrala si de Est. Sa analizam patru coordonate cheie din viata afacerii tale.

 

Cat de usor lansezi o afacere

 

[dropcap]R[/dropcap]omania a facut progrese la capitolul “procesul de infiintare a unei firme”. Romania se afla pe locul 60 (68, anul trecut) din 185 de tari in privinta usurintei cu care poate fi lansata o afacere si pe 73 (72, anul trecut) in cea a dezvoltarii acesteia. Explicatia? Au fost usurate procedurile de infiintare a unei firme prin transferarea raspunderii privind emiterea cazierului fiscal de la agentia de administrare fiscala la registrul comertului.

 

Rezolvarea insolventelor

[dropcap]E[/dropcap]ste de actualitate sa analizam gradul de flexibilitate fata de firmele aflate in reorganizare mai ales in contextul in care Curtea Constitutionala a decis, astazi, ca unele prevederi din OUG privind insolventa sunt neconstitutionale.

Practic, Romania este trasa in jos de criteriul “rezolvarea insolventelor”, una din categoriile la care ocupam locuri in a doua jumatate a clasamentului: cifrele arata ca ne plasam pe locul 99 in clasamentul international intocmit in functie de usurinta iesirii din insolventa. Tara noastra ocupa ultima pozitie in Uniunea Europeana in privinta solutionarii situatiilor de insolventa. Investitorii pot spera sa recupereze in medie 30% din creantele unei firme ajunse in insolventa, cel mai redus nivel din UE. Procedurile dureaza in medie 3,3 ani.

 

Cat de usor poti obtine un credit

 

[dropcap]I[/dropcap]n mod surprinzator in raport cu concluziile pe care le primim din economia reala, Romania inregistreaza rezultate mai bune in privinta accesului la credit: ocupam locul 13, depasind tari ca Germania, Canada sau Japonia. Totusi, multi antreprenori ne spun ca bancile isi selecteaza mult mai atent clientii carora le acorda credite si adesea evita sa finanteze afaceri riscante, asa cum de altfel sunt considerate majoritatea start-up-urilor. Datele arata ca creditul bancar este varianta de finantare aleasa de 30% dintre participantii la un sondaj al companiei de consultanta si audit EY.

Cat de multe taxe platesti la stat

 

[dropcap]C[/dropcap]at despre plata taxelor, firmele din Romania au cel mai mare numar de plati din UE: 39 pe an. Timpul necesar? 200 de ore pentru a “scapa” de aceste obligatii, cu o rata totala de taxare de 42,9% din profit! Aceste cifre cu adevarat triste pentru orice antreprenor ne plaseaza pe locul 134 in lume in functie de sistemul fiscal in care firmele trebuie sa supravietuiasca.

Concluzia poate fi dezarmanta pentru multi (viitori) antreprenori, iar EY o rezuma foarte elocvent: “Un mediu de reglementare neprietenos inseamna pentru antreprenori mai mult timp si mai multi bani pierduti in crearea si cresterea unui business. Pe de alta parte, un mediu eficient de reglementare va creste sansele pentru antreprenori sa isi dezvolte afacerea si sa creeze locuri de munca, ceea ce inseamna pentru angajati protectie sociala si venituri stabile.”

Read More