Antreprenoriat Featured

Nota ecosistemului antreprenorial din Romania: 4,5. Ce avem de facut?

Este mediul local propice antreprenoriatului? Sunt antreprenorii inspirati, au acces la servicii de consultanta si mentorat sau, mai degraba, cresc izolat de mediul exterior? Pentru a raspunde acestor intrebari, specialistii UEFISCDI au creat un indice stabilit in functie de cinci paliere (P1. Inspiratie, P2. Consultanta, P3. Experienta profesionala, P4. Mentorat, P5. Investitii, iar apoi au realizat un sondaj in randul antreprenorilor romani.

index(1)

Valoarea Indicelui Ecosistemului Antreprenorial Romanesc este la nivelul 4,5, pe o scara de la 0 la 10, iar valoarea maxima pe care acest index o atinge pe anumite paliere este de 8, potrivit unui studiu realizat de UEFISCDI.

 

„Ecosistemul antreprenorial romanesc este slab dezvoltat. Retelele create intre antreprenori nu sunt atat de solide pentru a duce la un mediu care sa se autosustina”, se arata in studiul UEFISCDI.

 

 

Mi-au atras atentia anumite recomandari de politici publice, redate succinct mai jos (din echipa de proiect care a realizat studiul face parte si domnul Adrian Curaj, ministrul Educatiei, director general al UEFISCDI):

 

Politici publice adaptate pentru a incuraja cetatenii cu o experienta profesionala de cel putin 5 ani pentru a lua drumul antreprenoriatului.

 

Concluziile studiului UEFISCDI arata ca angajatii cu o experienta profesionala de peste 5 ani sunt mai predispusi sa dezvolte o viziune pe termen lung si axata pe crestere pentru businessurile proprii (Isenberg, 2013).

 

Politici publice targetate care sa incurajeze populatia educata (cei care au cel putin o diploma de master) cu peste 5 ani in campul muncii sa intre in antreprenoriat.

 

Politici publice targetate pentru a stimula educatia antreprenoriala in mediul academic. Studiul citata arata ca exista o tendinta de reducere a impactului generat de antreprenorii care au studii universitare asupra ecosistemului antreprenorial.

 

O distinctie clara intre antreprenoriatul economic si antreprenoriatul social este necesara in conturarea masurilor de tip politici publice.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
WANTED: cat mai multe femei-antreprenor!
[Guest post] Scaleup? 5 lucruri importante pentru procesul de recrutare

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Programe nationale 2016 – Ministerul Economiei: ce sugestii am primit de la mediul de business

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiei cu Mediul de Afaceri isi propune sa inceapa cat mai repede si sa deruleze in...

Close