Economie Featured

De ce emigreaza, de fapt, romanii: “Sistemul e complicat, complex si stricat”

România se numără printre ţările care exportă personal calificat, iar primii oameni care aleg să părăsească ţara sunt specialiştii din domenii precum cercetare, medicină şi IT&C. Prin implicarea mea in proiectul de repatriere RePatriot, mi-am dat seama că motivele principale pentru care oamenii buni pleacă din România nu sunt de natură financiară, cel mai des invocate explicaţii fiind corupţia, lipsa oportunităţilor de dezvoltare profesională sau avansarea în carieră nebazată pe merite profesionale.

„Principalul motiv care a determinat decizia de a emigra a specialiştilor din cercetare, medicină şi IT&C nu este venitul prea mic. Cel mai des invocate de specialişti au fost, în această ordine: corupţia, lipsa oportunităţilor de dezvoltare profesională, avansarea în carieră nebazată pe merite profesionale, birocraţia din instituţiile publice, veniturile mici şi lipsa infrastructurii şi a echipamentelor tehnice”, relevă rezultatele unui studiu privind emigraţia forţei de muncă înalt califiicate din România realizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii.

Mai ales în cazul medicilor, observăm ca nu se pleacă din cauza lipsei de bani, bani se pot câștiga și în România, lucrând, spre exemplu, la mai multe spitale (practică de stat și privată).

Problema semnalată în studiu este că avansarea în carieră nu se face pe bază de competențe, iar obediența față de superior presupune și acțiuni care nu au legătură cu atribuțiile sau competențele profesionale. Explicația este simplă și dură: “Sistemul e complicat, complex și stricat.”

De ce pleaca medicii din tara

În cazul medicilor cercetările au arătat că motivele de emigrație sunt în legătură directă foarte multe motive: nivelul salarial redus pentru standardul de viață dorit; condițiile de muncă (ore de muncă pe săptămână, nivel ridicat de stres, lipsa de relații profesionale sănătoase, lipsa unei competiții bazate pe excelență și merit, lipsa de integritate, de transparență, existența nepotismului și a corupției în sistemul medical); lipsa echipamentelor medicale care împiedică aplicarea cunoștințelor și dezvoltarea profesională; lipsa oportunităților educaționale și pentru dezvoltarea carierei; lipsa prestigiului profesiei de medic.

Studiile arată ca principalele motive de neîntoarcere în România sunt corupția din stat, slaba dezvoltare economică a României, investiții străine puține și lipsa politicilor pentru reîntoarcerea emigranților români (înalt calificați sau nu).

Principalii factori care influențează decizia persoanelor înalt calificate de a emigra din România  sunt, în opinia celor care lucrează în domeniul medical,  corupția din sistemul public  (foarte importantă pentru 81%), salariile mici (58%) și, le egalitate, lipsa oportunităților de avansare în carieră și mediul politic (54%) [Studiu realizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii].

În ansamblu, factorii care au determinat respondenții din domeniul medical să emigreze sunt
corupția (81% în foarte mare măsură), lipsa oportunităților de dezvoltare profesională (46% în foarte mare măsură), birocrația din instituțiile publice (42% în foarte mare măsură). Rezultatele confirmă concluzii din studii anterioare pe medici români. Posibilitatea de a fi împreună cu familia a determinat în mică măsură imigrația respondenților din domeniul medical.

Așadar, medicii români nu au invocat salariile ca principal motiv de emigrație, ci corupția din sistem și modalitățile de avansare în carieră.  “Modificarea ambelor presupune un management dedicat reformelor în unitățile sanitare. Dacă îmbunătățirea condițiilor de lucru și a dotărilor este posibilă, eliminarea corupției este un demers pe termen lung. Între măsurile pe termen scurt însă, este mai mult decât necesară planificarea realistă a forței de muncă din sectorul medical, corelarea numărului de locuri cu nevoile din sistem, a programelor de rezidențiat cu specialitățile medicale deficitare și cu nevoile populației, astfel încât să fie asigurată  îmbunătățirea calității serviciilor medicale către populație și atenuate dezechilibrele de alocare a personalului între urban – rural și între centrale universitare și restul orașelor.” (Vezi, de asemenea, soluții de repatriere a medicilor)

De ce pleaca IT-istii din Romania

Ca și în cazul specialiștilor din celelalte domenii, cei din IT&C reclamă corupția, lipsa transparenței la angajare, lipsa promovării bazate pe performanță, simplificarea procedurilor birocratice și investițiile în echipamente și tehnologie ca fiind mai importante decât veniturile. În cazul acestora și în special al specialiștilor IT, marele avantaj este posibilitatea de a lucra de la distanță pentru angajatori străini.

“Reducerea exodului de creiere ȋn acest domeniu depinde de gradul de dezvoltare al industriei TIC ȋn țară, industrie care să ofere șanse reale de integrare a absolvenților sau a specialiștilor reȋntorși  ȋn condiții comparabile cu oferta externă. În același timp, cele două depind și de contextul socio-politic mai larg”, se arată ȋn studiul citat.

De ce emigreaza cercetatorii romani

Există o diversitate de factori care stau la baza deciziei cercetătorilor de a emigra. Avem, pe de o parte, factorii intrinseci, respectiv posibilitățile de avansare în carieră, de acces la facililități și infrastructuri performante de cercetare și la experiza unor cercetători de re nume, precum și oportunitățile de a obține autonomie sunt identificați ca fiind primordiali îndeosebi pentru cercetătorii aflați la început de carieră. De celealaltă parte, factori extrinseci precum disponibilitatea resurselor financiare pentru cercetare, nivelul de remunerare, condițiile de muncă și sistemul securitate socială sunt factori determinanți care cântăresc decisiv în deciziile de mobilitate ale cercetătorilor aflați în stadii avansate ale carierei.

Pentru România, sub-finanțarea sectorului cercetării  –  dezvoltării și problemele sistemice ale domeniului reprezintă cauze majore ale emigrației cercetătorilor. Conform Eurostat, România se regăsește pe ultima poziție a clasamentului european în privința cheltuielilor pentru cercetare  – dezvoltare ca procent din produsul intern brut (0,49% din PIB în România vs. 2,03% din PIB în  Uniunea Europeană.

Situația critică a sectorului cercetării  –  dezvoltării reflectată în salariile reduse și mijloacele materiale de cercetare necompetitive sunt considerate ”martorele unei hemoragii de talente din sectorul public”. Acestora li se adaugă factori legați de calitatea vieții, birocrație, lipsa de perspective profesionale, dificultățile de a fi independent ca tânăr absolvent de facultate, motive personale ș.a. Nu în ultimul rând, cercetătorii români din diasporă reclamă discrepanțele dintre discursul despre inovare și activitatea de inovare sau faptul că ”sentimentul de diaspora și de alienare este resimțit, paradoxal, la întoarcerea în România, din cauza piedicilor instituționale”.

Voi reveni pe blogul meu, pornind de la motivații de mai sus, cu soluții și bune practici care pot reduce emigrarea și care pot stimula repatriarea românilor din străinătate.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
Magazinele, obligate sa vanda produse romanesti => o idee care sfideaza logica economica
Antreprenorii romani din Technology Fast 500 EMEA 2015
2 Comments
  • popescu Jan 4,2018 at 9:49 am

    Astazi continui cu Austria, o tara unde deasemenea se inghesuie romanii la pomul laudat, unde deasemenea isi inchipuiesc ca ploua cu salam si se calca pe parmezan. Asa e in Vestul luminos al mioriticului, obisnuit sa traiasca din vise si legende fara nici un fel de legatura cu realitatea!
    Deci in renumita tara Austria, unde este mult mai bine decit in jafuri ca Italia sau Spania, din 3,6 mil de angajati 2,7 mil nu platesc impozite, deoarece nu le-ar mai ramine nici sa bea apa. Acestia nu trec de 11000 de euro anual! 2,8 mil dintre angajati nu au niciodata plus in cont pe parcursul unui an! Statistica este din 2012, adica din timpuri mai bune decit astazi. In plus, la putere, a ajuns un guvern de dreapta, care n-a ajuns sa se uite in calendar sa vada ca nu mai sintem in 60, cind se mai gaseau locuri de munca. Astia vor sterge si ultimile urme ale asa numitului stat social care mai asigura supravietuirea celor care subventioneaza asa numitului capitalism din numita economie a vestului care nu este decit o prapadita de schema Ponzi. Jaful lor numit economie n-a scapat niciodata de crizele care vin punctual intre 4-7 ani de sute de ani! Criza urmatoare se anunta deja ca un record in materie de distrugeri. Cel mai mult o sa ma bucur sa-i vada pe romanii fara minte care gasesc de cuvinta sa se inchine la vestul lor luminos si multilateral dezvoltat, pt c-au facut din asta o religie.
    Scolile vestului de management sint niste institutii in care omul invata gindirea fara sens si unde se uita pina si capacitatea de-a numara pina la 10.

  • popescu Dec 29,2017 at 12:04 pm

    Sistemul nu este complicat deloc. Au plecat din tara din fudulie, lipsa de constiinta nationala, avaritie si nu in ultimul rind datorita legendelor cu vestul luminos, unde ploua cu salam si se calca pe parmezan. Romanul este rupt de realitate si vorbeste aiurea despre coruptia din Romania. Prin comparatie cu vestul luminos, unde pleaca ei, se poate spune ca aceasta coruptie este inexistenta! In primul rind ca, pt a fi corupt, ai nevoie de anumite cunostinte si calitati pe care, in general, nu le au. Asa se face ca au pierdut totul in favoarea strainilor. Sint jos si in rele, dar si in bune! Ce isi permit politicienii germani este clar ca nu-si poate permite unul roman, datorita scadalului pe care l-ar face mahalagiul localnic, pt ca asta este o materie la care se pricepe f tare.
    Vreau sa vad ca un ministru roman se duce acasa, in fiecare zi, dus/intors, cu elicopterul armatei. Se poate? Vreau ca politicienii sa faca petreceri, la sediul guvernului, pe banii statului, pt diferitii sefi de banci din Bucuresti. Este posibil? Vreau ca un politician sa produca, prin hotaririle lui, pagube fara sfirsit (deocamdata 8 Mrd.) si care pot creste continuu, odata cu trecerea timpului, fara ca sa existe vreodata urmari. Crede cineva c-ar fi posibil asa ceva in Romania? Este posibil ca un partid romanesc sa-si faca conturi secrete in Elvetia si sa nu se intimple nimic? Se poate ca un sef de partid cu functie mare sa duca acesti bani in valize profitind de imunitatea diplomatica? Poate un membru marcant al unui partid din tara sa ia ciubucuri de la armatori si sa nu aiba probleme cu numita justitie? Poate fi promovata acea persoana in functii si mai mari dupa ce acest caz a fost cunoscut?
    Toate acestea au fost si sint posibile in Germania, iar personajele principale sint: Merkel, Kohl si Scahuble.
    De ce romanii care pleaca in vest isi pierd brusc interesul pt legi, justitie, politicieni si altele? Salariile in vest nu sint ce se spune. 80% traiesc cu cel mult 1800 € net pe luna. Suma asta este mica. Nu-ti ajunge decit pt un strict necesar cu mare cumpatare. Este ceva facut sa traiesti de pe o zi pe alta. Daca s-a duc jobul ai sarit deja in saracie fara perioada de tranzitie. Dupa legile vestului somajul prelungit duce la pierderea tuturor celor realizate. Daca nu se iveste ceva poti ajunge pe strada. Din 83 de milioane de locuitori numai 27 mil platesc impozit in Germania doarece numai atitia au venituri peste 1000€ lunar. La polul opus sint 27 mil care traiesc pe sume f mici de la stat. 50% din populatia Germaniei nu detine nimic! Repet: NIMIC!
    Deci care este motivul pt care pleaca romanii din tara? Si daca asta este situatia in Germania oare ce fel de bine exista in alte tari gen Italia si Spania? Toate legendele lor cu recunoastere, merite, viitor, nu stiu ce fel de mediu si alte chestii de genul asta sint timpenii!!! Profitul nu iese din asa ceva! Romanii sint ca pescarii care povestesc cum au prins ei balene in riul Colentina.
    Sigur ca pot scrie mai mult, dar nu cred ca are rost. Mai amintesc ca inca de acum 4-5 ani romancele au intrecut, pt prima oara in istorie, numarul prostituatelor provenite din Rusia. A scris presa engleza.
    Deci pt ce pleaca romanii in vest pe timp de pace aruncindu-si tara la gunoi? Are vreo logica? S-a mai intimplat asa ceva vreodata in istorie? NU! Este un sindrom si poate c-ar trebui cercetat. Oricum cei care pleaca ar trebui pusi sa-si plateasca studiile. Nu vad motivul pt care romanii trebuie sa pleteasca studiile celor care nu vor sa locuiasca in tara.

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Solutiile mediului de afaceri la Revolutia fiscala: cele mai importante 3 probleme si cum pot fi rezolvate

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) propune mai multe lucruri inteligente Guvernului și Parlamentului, că reacție la “Revoluția Fiscală”.  Toate propunerile...

Close