Antreprenoriat Economie Featured

Cei mai mari parteneri comerciali ai Romania: cateva idei despre internationalizare si exporturi

Eurostat are un «tool» foarte fain care ne arată principalele piețe de desfacere pentru produsele românești și, în același timp, țările de unde importăm cel mai mult. România a exportat în 2017, conform acestor date, bunuri în valoare de 14,4 miliarde de euro (23% din totalul de 63 miliarde de euro) numai în Germania.

Pe locul doi în topul statelor în care exportăm cele mai multe bunuri se află Italia, cu exporturi în valoare de 7 miliarde de euro (adică peste 11% din total), unde principalele produse exportate sunt componentele auto, încălţămintea şi tutunul. Pe locul trei, exporturile României de bunuri către Franţa se ridică la 4,2 mld. de euro (circa 7% din total).

În Germania exportăm mașini, aparate și echipamente electrice și părți ale acestora, tractoare și alte vehicule terestre. Printre principalele produse exportate în Italia se număra mașinile, aparatele și echipamentele electrice și tutunul.  În cazul Franței, România exportă preponderent automobile, echipamente electrice și turbine.

 Cateva idei, pe scurt, despre internationalizarea prin exporturi

  •  Suntem dependenți la exporturi de piețele țintă din Europa. O idee constructivă pe termen lung ar fi diversificarea exporturilor prin targetarea unor piețe clasice în istoria comerțului exterior a României: statele din Orient și țările africane.
  •  Avem deficit comercial cu China: exportăm pe piață chineză doar de 738 milioane euro.
  •  Este îngrijorător deficitul mare cu Ungaria (-2,7 miliarde de euro = importuri – exporturi). Spre comparație, 5% (5,5 miliarde de euro) din exporturile Ungariei sunt către România.

ungaria

  •  Depindem destul de mult de exportul produselor din industria auto. Deși atragerea celui de-al treilea producător auto este dezirabilă, aceasta ne-ar face extraordinar de dependenți de industria auto în cazul unei posibile crize sau în situația posibilă pe termen foarte lung a dispariției motoarelor cu combustie internă.

La nivelul UE, SUA şi China au fost responsabile în 2017 pentru o treime din schimburile comerciale ale blocului comunitar. Schimburile de bunuri între UE şi SUA s-au ridicat la 631 miliarde euro, sau 16,9% din totalul schimburilor internaţionale cu bunuri ale UE, iar cele dintre UE şi China au reprezentat 573 miliarde euro, sau 15,3% din total.

toptradingpartners

Urmează în ordine Elveţia, cu schimburi comerciale de 261 miliarde euro, sau 7%, Rusia, 231 miliarde euro sau 6,2%, Turcia, 154 miliarde euro sau 4,1%, şi Japonia, 129 miliarde euro, sau 3,5%.

Claudiu Vrinceanu
Lucrez cu antreprenori și manageri din firme de tip startup și scaleup și îi ajut pe zona de PR + cresc ecosistemul antreprenorial românesc în fiecare zi. Pentru mai multe analize și informații utile, abonează-te la noutățile blogului meu: https://claudiuvrinceanu.ro/abonare-noutati/
You may also like
#Colectiv. Ce ironie: reforma sanatatii, dupa 4 ani
Tic-tac, tic-tac! Vom afla cine este Antreprenorul anului in Romania

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
De aici repornim educatia in Romania? Statusul profesorilor nostri, cel mai scazut din Europa

România ocupă ante-penultimul loc în lume și ultimul loc în Europa în ceea ce privește indexul global al statusului profesorilor...

Close