Tag Archives: agricultura

Featured

Micro-agribusinessul in Romania: 7 cifre-cheie

[dropcap]A[/dropcap]gricultura reprezinta un domeniu tot mai tentant pentru actualii si viitori antreprenori, asa ca merita sa analizam cateva date din raportul privind sectorul IMM din Romania, realizat de catre Fundatia Post-Privatizare.

1. Numarul afacerilor in agricultura a avut una dintre cele mai ridicate rate de crestere, cu peste 20.700 de noi entitati infiintate in anul 2012. Cifra reprezinta 16.5% din numarul total de firme aparute, clasand sectorul pe locul al doilea dupa comert.

2. Agricultura a cunoscut o dinamica pozitiva in ultimii ani, crescand ca importanta pentru intreprinderile mici si mijlocii. Microintreprinderile si intreprinderile mici au contribuit semnificativ la cresterea totala de 2.9% inregistrata pentru perioada 2010-2011.

3. Pe fondul cresterii numarului de intreprinderi, a crescut numarul de angajati in 2011, inregistrand un plus de 2.4% fata de anul precedent.

4. Resursele naturale si initiativele de finantare de la bugetul de stat contribuie la atractivitatea sectorului. Pentru acesta, rata de absorbtie a fondurile europene este de 50%, aproximativ de trei ori mai mare decat media nationala.

5. In pofida cresterii vizibile pe parcursul crizei, ponderea cifrei de afaceri pentru sectorul agricol reprezinta doar o fractiune din volumul total, insumand 3.7%.

6. De asemenea, in ceea ce priveste aportul la crearea locurilor de munca, IMM-urile din agricultura angajeaza cei mai putini salariati dintre principalele sectoare de activitate, cu doar 3.3%.

7. Contributia acestora, insa, inregistreaza cifre promitatoare. Profitabilitatea unui angajat din acest domeniu este dubla fata de media nationala, cu o valoare de peste 25.000 de lei.

Rezultatele sectorului exemplifica potentialul neexploatat, care ar putea beneficia, in prima instanta, de fonduri suplimentare pentru dezvoltare, care vor fi disponibile in perioada de programare 2014-2020. Raportul Fundatiei Post-Privatizare a precedat raportul Comisiei prezidentiale pentru agricultura lansat la 1 iulie 2013 si este disponibil aici.

 

 

Read More
Featured

Camelia Sucu: Vreau si pot! Imi place sa controlez banii pe care ii investesc

[dropcap]I[/dropcap]ntr-o tara in care doar 37.000 de femei au statutul de patron (atentie, Romania are 695.500 de firme!), antreprenoarele de talia Cameliei Sucu merita ascultate.

Camelia Sucu deruleaza afaceri in industria mobilei si in domeniul agriculturii. Ea a investit 5 milioane de euro in Piata de Gros, o locatie de 12 hectare si hale construite de circa 25.000 mp.

Medic de profesie, Camelia Sucu a povestit in emisiunea Start-Up Wall-Street  (vezi inregistrarea mai jos) cum instinctul a caracterizat-o in afaceri inca de la primii pasi pe care i-a facut in antreprenoriat in anii ’90.

Ce am invatat de la Camelia Sucu: citate de pastrat

“Competitia este esentiala pentru un intreprinzator. Competitia e un soi de adrenalina pentru noi, antreprenorii.”

“Vreau si pot! Mereu m-am ghidat dupa acest principiu de viata, chiar si in situatiile in care am fost ocupata de depasesc tot felul de probleme.”

“Afacerile din anii ’90-’00 nu insemnau doar lapte si miere. Antreprenoriatul implica atunci si foarte multe obstacole.”

“La vremea cand am intrat in zona de business nu stiam sa definesc antreprenorul si nici unde sa-l caut. Am fost aruncati intr-o competitie pentru care nu eram pregatiti. Antreprenoare am fost mai intai prin definitie. Faceam lucrurile absolut instinctual”.

“Imi plac sa controlez banii pe care ii investesc.”

“Pentru cei care vor sa acceseze fonduri europene in agricultura am urmatoarele sfaturi: sa-si faca un proiect, sa isi gaseasca un consultant care sa stie exact ce se intampla, sa nu ia primul NU ca pe ultimul. Poate ca exista prea multa birocratie, insa spre norocul nostru oamenii sunt mult mai deschisi si mai rabdatori pentru a te informa in aceasta zona.”

“Dezvoltarea unei afaceri trebuie gandita pe baza unui parteneriat cu bancile si fondurile europene, in timp ce rezervele proprii sunt pentru un implus de moment.”

“Un antreprenor instinctual se concentreaza asupra ideii si abia apoi isi face un plan de afaceri.”

 

Read More